Una empresa privada gestionarà l’autobús urbà els pròxims deu anys. Així ho ha anunciat l’equip de govern (TxT i ERC) després de rebre l’informe de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) avançat ahir per Diari de Terrassa. Aquest estudi desaconsella l’opció de la gestió directa i deixa clar que la millor alternativa per a Terrassa és la concessió a una empresa privada que assumeixi els riscos derivats de l’explotació del servei i la propietat de la flota de vehicles.
El govern municipal descarta finalment municipalitzar el servei o mantenir el model actual d’empresa mixta. La regidora de Mobilitat, Lluïsa Melgares, explica que amb l’informe de l’AMTU i altres estudis interns dels serveis econòmics a la mà "no tenim més remei que decantar-nos per la concessió externa". Melgares assenyala que l’actual context econòmic i de restriccions pressupostàries imposades des del Govern Central obliguen l’Ajuntament a assumir que la concessió externa és "la més adequada" en aquest moment. L’edil puntualitza que no renuncien a explorar un altre cop l’escenari de la municipalització més endavant, tot i que haurà de ser, com a mínim, d’aquí a deu anys, que és la durada del futur contracte de l’autobús. "No descartem tornar a estudiar la gestió directa si canvien les circumstàncies".
"No hipotecar les inversions"
El portaveu d’ERC i soci de govern, Isaac Albert, continua pensant "que la millor manera de prestar serveis públics és la gestió directa", però accepta que "hi ha "condicionants econòmics que ho posen difícil" en el cas concret de l’autobús. El govern subratlla que l’informe de l’AMTU deixa palès que la gestió directa "posaria en risc la capacitat d’inversió" de l’Ajuntament. Albert insisteix en aquest argument. "La millor opció per a les finances locals, per no hipotecar les inversions municipals, és concessionar el servei". Tot i la gestió externa, com ja fa ara amb l’empresa mixta Tmesa, l’Ajuntament haurà de pagar al voltant del 50% del cost del servei. Segons l’AMTU, l’aportació municipal en aquest model de concessió amb transferència de risc i propietat de la flota, serà de 9,13 milions anuals.
El regidor republicà assegura que s’establiran mecanismes de control i seguiment per tal de vetllar per la qualitat del servei i els drets dels treballadors.
La voluntat de l’equip de govern és licitar el servei aquest mateix any i no haver-lo de prorrogar un cop més a Tmesa. "Intentarem arribar a temps per no generar una nova pròrroga. Ho veiem factible, però tampoc no descartem haver de signar una nova pròrroga", asenyala Albert.
Davant la decisió del govern, l’oposició critica que "s’ha perdut un any". Més enllà d’on posa els accents cada grup, els tres partits, PSC, Cs i JxT, coincideixen que les conclusions plasmades en l’informe de l’AMTU "ja se sabien des de fa més d’un any" i van ser les que van motivar que aquests tres grups tiressin endavant l’inici de l’expedient per convocar un nou concurs públic per a l’explotació del servei d’autobús, el gener de 2019. "El govern vol presentar com a novetat aquest informe, però no diu res que no sabéssim tots", recorda Marc Armengol, portaveu del PSC. "L’estudi no aporta res de nou. Fa més d’un any que se sap que la gestió directa no és viable des del punt de vista econòmic i a causa de les restriccions legals sobre despesa en els ajuntaments", critica Javier González. "Portar la promesa electoral de municipalitzar l’autobús, com ha fet Jordi Ballart, quan ja has governat amb anterioritat i saps els condicionants que tens, és fer populisme", critica el líder de Cs. Miquel Sàmper, de JxT, explica que demanarà explicacions sobre l’informe. "Fa un any teníem un informe si no exactament igual, molt similar. Per un caprici d’algú per la gestió directa, ara en tenim un altre. Quin cost ha tingut aquest nou encàrrec?", es pregunta.
Una nova pròrroga?
L’oposició denuncia que el govern no disposa d’un calendari precís que permeti albirar quan s’obrirà el nou concurs i temen que sigui necessari una nova pròrroga forçosa del servei, com la que està en vigor actualment. Els socialistes creuen que el bipartit "voldrà modificar els plecs de condicions" que els serveis tècnics i l’AMTU van redactar el mandat passat i que no es van poder aprovar el maig de 2019 pel vot en contra de TeC, ERC i la CUP. "És molt probable que el govern vulgui obrir el meló del traçat de les línies i el tipus de servei. Si ho fan no haurem perdut un any, sinó dos o tres", tem Armengol, qui recorda que ja va haver-hi un procés participatiu per recollir propostes sobre el futur del servei.
També Cs creu que "si volen tornar a debatre sobre el traçat de les línies per acontentar uns barris, alteraran el consens anterior i allargaran el procés perquè aquest és un debat difícil de gestionar en el curt termini. Sàmper té clar que després de set anys que fa que s’arrossega el tema de la gestió de l’autobús -"i seguim exactament on érem", subratlla- s’ha de tancar "com més aviat millor" i "evitar cap més pròrroga" del servei.
Sobre el model de xarxa que es posarà en concurs, Melgares no descarta fer modificacions per incloure "les millores previstes al programa de govern" i actualitzar el plec amb les novetats introduïdes els últims mesos, com la T-Hospital, però descarta fer una revisió en profunditat. "Es va fer un procés participatiu que hem de respectar, però sí que farem alguns canvis". La regidora explica que ja han encarregat a l’AMTU l’actualització de l’expedient de licitació aprovat fa un any i la redacció de l’estudi econòmic i financer de la futura concessió. El contracte per a l’explotació de la xarxa de transport col·lectiu de Terrassa tindrà un valor aproximat de 192 milions d’euros per a un període de deu anys.