Terrassa

La T-verda retira 7 mil vehicles contaminants en dos anys

L’ATM fa balanç de la targeta ambiental T-verda, que ha aconseguit retirar de la circulació per les carreteres del país 6.800 vehicles des que la campanya va començar a la tardor de 2017. La xifra correspon als vehicles que s’havien desballestat el 31 de desembre de 2019. Els seus propietaris han rebut a canvi la T-verda, que els permet viatjar de manera il·limitada i gratuïtament en transport públic durant tres anys.

L’ús de la targeta ambiental ha crescut de manera exponencial des de la seva posada en servei. Durant 2019, la T-Verda ha acumulat 2,4 milions de viatges a la xarxa de transport públic, el que suposa un salt molt destacat respecte a 2018. Fa dos anys, se’n van realitzar 926.000 viatges amb T-verda, la meitat que l’any passat.

El projecte va tenir una bona acollida des de la seva posada en funcionament, el gener de 2018, coincidint amb la Zona de Baixes Emissions a les Rondes de Barcelona funcionant en els episodis de contaminació. De fet, la millor dada dels darrers dos anys va estar la del primer mes, amb 395 vehicles desballestats. Dotze mesos després, a finals de 2019, tres mil propietaris de vehicles havien cursat la sol·licitud.

El còmput de 2019 ha estat fins i tot millor al de 2018. L’any passat es van desballestar 3.200 vehicles contaminants. Al novembre i desembre, els dos mesos previs a l’entrada en vigor de manera permanent de la Zona de Baixes Emissions a les rondes de Barcelona, s’han retirat 800 vehicles contaminants dels carrers i les carreteres.

Del total dels 6.800 vehicles desballestats, el 92 per cent són cotxes i només un 8 per cent són motos. El gruix dels vehicles contaminants retirats de circulació funcionaven amb benzina (66 per cent) i la resta, un 34 per cent, eren dièsel.

Canvi d’hàbits
La T-verda metropolitana va ser impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i assumida per l’Autoritat Metropolitana del Transport (ATM), que va crear el nou títol incorporat al Sistema Tarifari Integrat.

Amb l’objectiu d’afavorir la retirada de vehicles contaminants de la circulació i acompanyar un canvi d’hàbits en la mobilitat cap a l’ús del transport públic, l’AMB va impulsar la targeta ambiental. El nou títol és gratuït durant tres anys i hi tenen dret els residents dels 36 municipis de la metròpolis de Barcelona que acreditin haver desballestat un vehicle contaminant. També s’han de comprometre a no adquirir-ne cap altre durant el període de vigència de la T-verda.

L’AMB és la responsable de la gestió de la T-verda dels 36 municipis de la metròpoli barcelonina. Aquest territori abasta prop del 88 per cent de les peticions.

To Top