Informar i fer-ho bé per evitar que la desinformació es torni perillosa, sobretot en l’àmbit sanitari que repercuteix directament en la salut, la seguretat i el benestar de les persones. Ho diuen experts en temes de comunicació com Ferran Lalueza, professor dels Estudis de Ciències de la informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a propòsit de les informacions sobre els efectes del coronavirus, el brot epidèmic detectat en primera instància a la ciutat xinesa de Wuhan fa dos mesos i que ha causat un gran nombre d’afectats i també víctimes mortals. Atenent, doncs, als protocols que tenen els governs en matèria de salut han decidit elaborar documents informatius de caràcter general sobre el coronavirus. Aquest document s’ha fet arribat des de la Generalitat a l’Ajuntament de Terrassa i aquest al seu torn ho ha tramès a les escoles públiques, concertades i a les llars d’infants i escoles bressol. El document que està a les direccions dels centres conté cinc pàgines i es fa preguntes i dóna respostes sobre el nou brot epidèmic. Així, per exemple, fa una definició d’aquest virus i diu que són una àmplia família de virus que majoritàriament afecten els animals.
Prossegueix dient que alguns tenen la capacitat de transmetre’s dels animals a les persones. Quan això passa, es produeixen quadres clínics que van des d’un refredat comú fins a malalties més greus. Respecte al d’ara, el que s’ha anomenat 2019-Cov, s’explica la procedència (desembre 2019) a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina.
També fa referència que la font d’infecció pot ser d’algun animal perquè els primers casos es van detectar en persones que treballen en un mercat on hi havia presència d’animals, però indica que encara s’està investigant. Així mateix donar compte dels símptomes, que són febre, dispnea, tos o malestar general i que no hi ha a hores d’ara un tractament específic, encara que sí que per controlar els símptomes i millorar el pronòstic. El document informa de les mesures de protecció i assenyala que són les genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries. En aquest sentit incideix sobretot en dur a terme una higiene de mans freqüent amb aigua i sabó o amb un preparat d’alcohol; tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar i fer servir mocador d’un sol ús.
El document també incideix en què a Catalunya i a l’Estat espanyol no s’ha detectat cap cas per ara i aconsella evitar viatges innecessaris a les zones afectades de la Xina, atès que l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a "Emergència de Salut Pública d’Importància Internacional (ESPII). Juntament amb aquest document, la Generalitat, a través de Salut, n’ha fet arribar un altre que en fa una síntesi reunint les preguntes i respostes més essencials i, fins i tot, hi ha algun a petita il·lustració per fer-ho tot més senzill i entenedor. Algunes escoles han considerat que era bo fer-ne també una tramesa a les famílies.
Des de l’Ajuntament expliquen que es tracta d’una informació genèrica sobre el virus. Així remarquen que la informació que s’ha enviat no s’ha d’interpretar en cap cas com a mesures perquè la Generalitat no n’ha establert, ja que no ho considera necessari (almenys, a Terrassa. També han afegit que els serveis de Salut i Protecció Civil estan en contacte amb el Govern per si hi ha novetats a tenir en compte. La Generalitat ha remarcat a l’Ajuntament que el tema s’està tractant des del punt de vista preventiu, amb protocols a la xarxa d’equipaments sanitaris i al transport sanitari; i que hi ha un sistema de vigilància epidemiològica molt acurat.
Aquest sistema estableix tots els procediments d’actuació davant un brot d’aquesta tipologia i que en cas que fos necessària l’activació a una zona o territori, la Generalitat ho indicaria a l’Ajuntament".