Terrassa

Nova etapa per a la construcció de centres educatius

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, van signar ahir a l’Ajuntament un protocol de col·laboració per l’execució de les obres de l’Institut-escola Sala i Badrinas en l’antiga fàbrica del mateix nom al segle XX. Aquest protocol es concretarà aviat en un conveni que fixarà les condiciones de cooperació de cada una de les dues administracions, per tirar endavant aquest equipament anhelat per la comunitat i també per la ciutat.

Aquesta és la primera vegada que se signa un acord d’aquest tipus en matèria de construcció d’edificis educatius. Ballart primer i Bargalló després ho van posar en relleu als mitjans de comunicació. “Entrem en una fase diferent entre la Generalitat i l’Ajuntament -va anunciar l’alcalde. Veníem d’una etapa en la qual l’Ajuntament demanava a la Generalitat i esperava. Volem passar a la corresponsabilitat. Entenen que el servei educatiu és compartit i que hem de treballar les dues administracions braç a braç”. Per la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va corroborar les paraules de Ballart. “Aquest protocol que hem signat avui pel nou INS-escola Sala i Badrinas prové d’un acord genèric del Govern de corresponsabilitat entre l’autoritat del país i la local comunitària. És lògic que sigui així i la voluntat és treballar plegats tant en la planificació com en la construcció; des de les Llars d’Infants fins a l’ESO i FP, tant en l’ensenyament reglat com no reglat”.

A l’espera del conveni, l’alcalde va avançar algun detall de la implicació que tindrà l’Ajuntament en el nou projecte del Sala i Badrinas. “Ens farem càrrec de la redacció del projecte executiu i del seguiment de les obres. Farem una aportació de 300 mil euros, una quantitat que ja està assignada en el pressupost d’enguany”, va dir Ballart.

El nou Institut-escola Sala i Badrinas s’aixecarà en una part de la finca de l’antiga fàbrica tèxtil amb accés principal al carrer de Prim però amb extensió fins a la carretera de Rubí i el carrer de Pare Font. El complex industrial va tancar fa més de 15 anys i forma part de les àrees de millora urbana, una figura urbanística que permet la transformació en ús residencial i equipaments. El recinte, que va visitar ahir la delegació encapçalada per Bargalló i Ballart, ha estat sempre vigilat però no s’ha escapat d’ocupacions il·legals i actes vandàlics. Dins del complex, l’Institut-escola se situarà cap al final, en una parcel·la que mira a la carretera de Rubí. Ballart va explicar que “un dels primers tràmits és que la junta de compensació iniciï les obres d’urbanització del terreny afectat per l’equipament amb la màxima rapidesa”. El calendari de les obres del nou centre educatiu, però, no es va poder concretar. “No ho sabem ara per ara”, va matissar. Alguna de les dates que hi ha sobre la taula és que l’Institut-escola estigui operatiu l’any 2023.

Temps d’espera
Comença, doncs, un nou temps d’espera per la comunitat del Sala i Badrinas que està en mòduls a la carretera de Rubí, tocant al Parc de Vallparadís, des dels seus inicis. Aquest curs 2019-2020 sortirà la primera promoció de primària. S’havia de fer una escola però després s’ha ampliat a institut. Les famílies ho van demanar amb molta insistència i el departament d’Educació ho va reconsiderar i va decidir el canvi.

El centre 3-16 entrarà en funcionament l’1 de setembre de 2020 amb vista al nou curs. Les etapes d’infantil i primària continuaran als mòduls -els únics que queden a la ciutat- i la de l’ESO començarà a l’Escola Auró de Can Palet. L’INS-escola Sala i Badrinas serà un dels dos que es posarà en marxa el nou curs educatiu. L’altre és l’INS-escola Antoni Ubach, anunciat fa uns dies i sobre el que es faran algunes reformes a l’estiu. Els dos se sumen al Pere Viver. El conseller Bargalló va defensar ahir el model educatiu 3-16 a la pública. “És una aposta de país. És una eina, no l’única, que ens permet garantir un projecte pedagògic de continuïtat, lluitar contra la segregació i l’abandonament i reequilibrar l’oferta al territori”. També va explicar que ara hi ha 3.000 escoles al país i 50 instituts-escola. “És una eina minoritària però ens permet planificar el futur perquè el curs vinent tinguem l’oferta necessària de secundària, que ens augmenta, i perquè d’aquí a uns anys podem redistribuir l’oferta de formació professional”, va afegir. Bargalló va comentar que, en el cas de Terrassa, de moment no es preveuen més creacions d’instituts-escola però va recordar que “és complicat donar una fotografia a educació perquè les coses es mouen”. En aquest sentit cal exemplificar Terrassa a on el P3 ha baixat pel descens de la natalitat però ha remuntat la matrícula viva durant el curs més que altres ciutats dels seu entorn i similars. Això ha fet que de nou que hi hagi cursos de primària plens i ha derivat en apertures de nous grups. La situació s’ha afegit a la que tenia la secundària amb cursos d’ESO al límit per les promocions nombroses de fa uns anys. En aquesta línia, la creació d’un institut-escola també ajuda a reequilibrar la demanda d’ESO. De fet, el centre 3-16 de l’Antoni Ubach estava previst pel 2021-22 però s’ha avançat un curs per evitar congestionar els instituts Mont Perdut i Blanxart. El conseller Bargalló i l’alcalde Jordi Ballart, a més de firmar el conveni a l’Ajuntament, van visitar ahir l’Escola Sala i Badrinas i l’INS Santa Eulàlia i es van reunir amb els equips directius. Aquest últim, precisament, està sobre la taula per reconvertir-se en un centre de Formació Professional.

To Top