Si es determina que és perjudicial per als veïns, no tindrem cap inconvenient a fer marxa enrere”. Són paraules de l’alcalde, Jordi Ballart, coneixedor de l’agitació que viu el barri de Les Fonts davant l’annexió a Terrassa del nucli que ara pertany a Sant Quirze del Vallès. Així i tot, l’alcalde demana “calma” i assegura que abans de prendre la decisió definitiva “hi haurà un procés participatiu” per poder escoltar la veu dels residents.
Ballart explica que els processos de segregació d’un municipi i d’agregació a un altre estan molts reglats i que el que estan fent ara és abordar el primer pas, el de recopilar la informació necessària per conèixer el que implica. “Estem en una primera fase, la de conèixer les repercussions fiscals del procés i l’impacte econòmic que tindrà per a l’Ajuntament assumir importants equipaments, serveis i infraestructures per tal de determinar si és viable”, explica. Un cop estigui clar quin serà l’escenari, “entrarem en una segona fase de consulta i participació amb els veïns”.
El PSC a Terrassa va introduir una esmena per tal que el procés contemplés clarament un òrgan de participació ciutadana, que es vehicularà a través de la comissió intermunicipal, on tenen representació les entitats del barri i els grups municipals d’ambdues poblacions. Aquesta comissió es reunirà per primer cop el pròxim 3 de març.
En el cas de Sant Quirze del Vallès, davant la pressió veïnal i política, el govern va aprovar el passat gener al ple el procés participatiu del barri de Les Fonts, que contempla, entre d’altres, la creació d’una Mesa del Procés de Les Fonts, l’obertura d’una oficina de consulta i informació ciutadana i fer trobades de seguiment. L’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, va intentar calmar els ànims davant l’oposició al procés. “No ens hem de marcar presses ni forçar els fets, hem de treballar plegats amb ciutadania i entitats, de manera que recollim les diferents sensibilitats i materialitzem les necessitats”.
Divisió política a Sant Quirze
Cal dir que la receptivitat política és ben diferent a Terrassa i a Sant Quirze. Aquí, els cinc grups polítics del Consistori han recolzat l’inici dels treballs. A Sant Quirze, en canvi, l’expedient que dóna inici al procés només ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern, format per Junts per Sant Quirze (una coalició formada per ERC i independents), que ostenta la majoria absoluta. La resta de partits ha votat en contra.
Ballart explica que compten amb el “suport total” de la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat, que, al cap i a la fi, és qui ha de donar el vistiplau definitiu a la segregació. “Ens han transmès que estan molt contents perquè es posi seny i es pugui acabar amb anomalies territorials d’aquest tipus, que encara existeixen a Catalunya”, assegura.
Davant l’univers complex del barri de Les Fonts i les diferents sensibilitats, Ballart fa una crida a “deixar de banda interessos partidistes i vetllar per l’interès comú”. El primer edil egarenc assegura que el procés endegat “té com a únic objectiu posar ordre i senti comú per tal d’acabar amb els greuges que suposa que un nucli urbà pertanyi a dos municipis”. La unificació, insisteix l’alcalde de Terrassa, “es fa per millorar la prestació de serveis i que la gent visqui millor”. No té cap inconvenient en afirmar que “si és un perjudici pels veïns, no es farà” i reiterar que “no hi ha cap decisió presa”, sinó la “voluntat d’analitzar-ho tot molt bé”.