El departament d’Educació ha donat llum verda a la creació d’un nou institut-escola pel curs vinent. Es tracta de l’Escola Antoni Ubach de Ca N’Anglada que passarà a reconvertir-se en un centre 3-16 amb un projecte pedagògic des de pàrvuls fins a 4t d’ESO. Aquest nou institut-escola se sumarà al del Sala i Badrinas que va ser anunciat fa poc i que, de manera provisional, compartirà dos edificis, l’actual d’infantil i primària a la carretera de Rubí i el de l’Escola Auró de Can Palet on s’ubicaran les aules d’ESO.
L’Institut-escola Antoni Ubach estava plantejat pel curs 2021-22 però la gran demanda que encara hi ha a la secundària obligatòria ha fet avançar la decisió. Així ho va explicar ahir el director de Serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas, el mateix dia que s’explicava el projecte als pares. “El centre de Ca N’Anglada estava en la llista de transformació en un centre 3-16 però ho volíem fer sense presses. És a dir, crear l’Institut-escola Sala i Badrinas pel 2020-21 i al curs següent, el de l’Antoni Ubach. Però la demanda a l’ESO continua estant el curs que ve en un moment àlgid i havíem d’ampliar les places, especialment a la zona 3 de la ciutat”.
Una decisió idònia
El director de Serveis Territorials considera que l’escola escollida per la reconversió és idònia. “L’Antoni Ubach és una escola àmplia i és factible, fent reformes, reubicar el nou projecte 3-16. I això permetrà a la vegada oferir 2 grups d’ESO al mateix centre i per tant no carregar els instituts de la zona com el Mont Perdut i el Blanxart”. Viñas considera també que el fet d’obrir un institut-escola en centres de màxima complexitat, com l’Antoni Ubach, té valor afegit. “Està comprovat, per exemple, que ajuda a reduir l’absentisme. Hi ha alumnes que amb el canvi de centre, de primària a l’ESO, falten més a classes, hi ha més abandonament. I, per tant, un institut-escola allí pot tenir un paper molt important per evitar que passi o disminueixi l’impacte”. Des de l’Ajuntament, la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, va compartir la decisió i també els motius. “L’institut-escola és un model educatiu que nosaltres, Esquerra Republicana, ja portàvem al programa de govern municipal. No ho fem perquè estigui de moda -a la república ja existien- sinó perquè asseguren un projecte pedagògic continuat de tota l’etapa obligatòria”. Ciurana va defensar que hi poden conviure tots els models. “No vol dir que deixem de banda els instituts. Tots els que tenim fan molta feina però sí que apostem pel 3-16 en moments i llocs concrets”. En aquest sentit, la regidora es va remetre als arguments de Viñas. “La zona 3, on està l’Escola Antoni Ubach, no perd demanda d’escolarització i, per tant, segueix sent vàlid mantenir i reforçar aquest centre. I ens trobem ara que falten places d’ESO i que ja no podem saturar més el Mont Perdut i el Blanxart. I cal afegir l’abandonament prematur que es produeix amb el traspàs de primària a secundària. Per tant, donen solució a diverses mancances a la vegada. A mi em sembla que és una decisió correcta i que garanteix l’èxit”. Els instituts-escola Antoni Ubach i Sala Badrinas se sumaran al Pere Viver que ha entrat en funcionament aquest curs. A la pràctica, però, n’hi ha quatre. Ens referim al projecte Escola Marquès Casals i l’Institut Jaume Cabré a Sant Pere Nord. L’INS Jaume Cabré es va obrir el curs 2018-19 i té unitat per si sol però el cert és que està ubicat al Marquès Casals i que treballen plegats. Educació vol formalitzar una sola unitat ben aviat.