Terrassa

Terrassa destina 300 mil euros a mantenir i reparar el clavegueram

L’Ajuntament compta aquest any 2020 amb un total de 300 mil euros pel manteniment de la xarxa de clavegueram de la ciutat. Amb aquest pressupost, el servei de Projectes, Obres i Manteniment de l’Espai Públic ha de resoldre les incidències del dia a dia, actuar davant els problemes urgents i fer les comprovacions regulars pel bon funcionament de la xarxa. Ara, el servei vol externalitzar la gestió d’aquesta feina per millorar la capacitat de resposta.

La partida per reposició de col·lectors és de 300 mil euros aquest any, enfront dels 150 mil del 2019. Operaris municipals s’encarreguen de resoldre les incidències, però és un model que té els dies comptats. El servei està a punt de treure a licitació un nou contracte per tal que sigui una empresa externa qui se n’ocupi del manteniment. En principi, esperen que pugui fer-se càrrec del servei l’últim trimestre de l’any (a partir del setembre). De moment, el pressupost anual de què disposaria serien els 300 mil euros que destina l’Ajuntament a aquesta feina, però l’objectiu és poder ampliar aquesta partida, de manera que també augmentin les delegacions cap a aquesta empresa i arribar a fer un manteniment preventiu, enfront del model reactiu que hi ha ara, donat els recursos disponibles.

Els responsables del servei expliquen que la gestió externalitzada permetrà a l’Administració millorar la seva capacitat de resposta davant les incidències, ja que, en moltes ocasions, els tràmits burocràtics alenteixen la resolució de les avaries. També contribuirà a alliberar els serveis que, fins ara, assumien les tasques de manteniment. Amb el nou contracte, una sola empresa "serà l’encarregada d’inspeccionar la xarxa, fer la neteja de la mateixa i fer petites reparacions". També està previst que es pugui encarregar d’algunes inversions menors, però urgents, com, per exemple, completar la xarxa de clavegueram, una situació que encara passa a carrers com el de Cisterna o del Col·legi.

Licitació
Aquesta licitació és l’inici del que el servei vol que sigui una gestió integral del clavegueram. Es vol fer un inventari acurat de la xarxa (mitjançant un software) que faciliti obtenir una fotografia dinàmica de l’estat en què es troben les clavegueres. Aquesta diagnosi permetria "treballar de forma planificada el manteniment preventiu" de canonades i col·lectors i fer, per exemple, neteges i revisions programades, en comptes d’haver de centrar-se únicament en les incidències que van sorgint, expliquen tècnics del servei.

En la línia d’aquesta gestió integral, a través dels plecs de condicions es vol incidir en aspecte mediambientals. Per exemple, es demanarà a l’empresa que l’aigua utilitzada per netejar la xarxa sigui la mateixa de les clavegueres, un cop filtrada. També s’exigirà que els vehicles encarregats de fer-ho siguin, coma mínim, híbrids.

Prova pilot
Una altra de les novetats del servei per a aquest any és la prova pilot que faran a l’avinguda del Vallès de col·locació de sensors a alguns punts del clavegueram perquè els ajudi a detectar la pujada de cabals en cas de fortes pluges, de manera que puguin estar previnguts davant el possible col·lapse de la xarxa. Aquestes i altres mesures permetran tenir un coneixement més ampli dels budells de la ciutat i actuar preventivament.

El model a seguir és el de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) la societat creada per l’Ajuntament de Barcelona que gestiona tot el cicle de l’aigua de la ciutat. La ciutat comtal controla tot el sistema des d’una centraleta i, en cas de grans avingudes, pot obrir una mena de comportes per redistribuir l’aigua pels punts menys saturats de la xarxa.

Gestió integral
La xarxa de clavegueram requerirà recursos importants per poder fer aquesta gestió integral, renovar els punts crítics i redimensionar-se. El canvi climàtic, expliquen els tècnics, és un altre factor que obligarà a fer canvis en el sistema de sanejament de la ciutat. Segons expliquen, l’actual xarxa no està preparada per la quantitat de xàfecs i inundacions que es produiran anualment. Les tempestes torrencials que, tot sembla indicar esdevindran amb més freqüència, faran augmentar les inundacions i acceleraran el deteriorament de la xarxa, adverteixen. Està per veure de quina manera el govern recull aquestes necessitats en els pressupostos dels pròxims anys.

To Top