L’exconseller de Cultura Lluís Puig va destacar ahir dimarts que el principal perjudici de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya va ser el que considera l’"espoliació" de les obres d’art de Sixena, que estaven dipositades al Museu de Lleida.
En una compareixença mitjançant videoconferència des de Bèlgica davant la Comissió d’Investigació del Parlament sobre l’aplicació de l’article del 155, Lluís Puig va indicar que aquest últim va provocar "incertesa" i "indefensió" en el sector de la cultura catalana.
Va precisar, però, que "el perjudici més gran" que va provocar el 155 va ser "l’espoli de les obres d’art de Sixena que eren al Museu de Lleida i que pertanyen en propietat a la Generalitat", i que van ser enviades fora de Catalunya quan no s’havia esgotat el litigi judicial que estava en marxa.
Segons Puig, la cultura catalana "no està més subvencionada que altres àmbits, com el de les empreses, per exemple, però el 155 va generar incerteses i molts problemes", ja que els programes de col·laboració entre entitats i la Generalitat "van quedar paralitzats".
"Ara bé -va puntualitzar- la cultura, afortunadament, sobreviurà a tots els polítics, tant és del color que tinguin", i ha elogiat l’ "altíssim nivell dels professionals de la cultura" catalana.
Rosalía
En aquest punt, Lluís Puig va dir que es parla molt de l’èxit internacional de la cantant Rosalia "però es diu poc que va rebre un ensenyament musical de qualitat que s’imparteix" a Catalunya.
"Hem hagut d’adquirir un aprenentatge forçat del que significa viure amb l’amenaça constant de la repressió", ha opinat, i ha convidat a tots els polítics independentistes "a no renunciar a res per poder aconseguir-ho tot".
Lluís Puig fa més de dos anys que és a Bèlgica, ara pendent de si s’anul·la o suspèn l’ordre de detenció i lliurament cursada pel Tribunal Suprem contra l’exconseller, contra l’expresident Carles Puigdemont i Antoni Comín. Les defenses demanen que s’anul·li l’euroordre, però el jutge belga ha decidit abordar els cas de Lluís Puig per separat, atenent que, a diferència de Puigdemont i Comín, no és europarlamentari i per tant no té dret d’immunitat.
En el cas de Puigdemont i Comín, el jutge es pronunciarà el pròxim 18 de febrer. Puig haurà de tornar el 24 de febrer a la Cambra del Consell de Brussel·les per conèixer el veredicte de la justícia belga sobre la seva situació personal.
El segon terrassenc
Lluís Puig és el segon terrassenc que compareix en la Comissió d’Investigació del Parlament sobre l’aplicació de l’article del 155. Dimarts de la setmana passada ho va fer l’exconseller Josep Rull, que va deixar la presó de Lledoners amb l’exvicepresident Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Joaquim Forn per declarar al Parlament.
En la seva compareixença. Josep Rull va va dir que l’aplicació de l’article 155 "va ser l’expressió més descarnada de debilitat de l’Estat". L’exconseller terrassenc va assegurar que, malgrat l’aplicació del 155, no es va sentir cessat en cap moment i que va seguir "exercint" com a conseller fins que es va constituir el Govern de Quim Torra. També va denunciar pressions a les empreses per què marxessin "procedents de poders públics de l’Estat"