La decisió de l’actual equip de govern de suprimir la presència d’animals a les festes populars (a la cavalcada de Reis, per exemple) i d’extremar les mesures de control en aquelles on els animals són l’objecte mateix de la festa (com és el cas d’Els Tres Tombs) ha generat un gran enuig entre algunes entitats i partits polítics. El PSC i Cs volen aprofundir en aquest tema i demanen una rectificació al bipartit. Concretament, volen que qualsevol decisió de modificar les tradicions "no es prengui de forma unilateral", sinó que es consensuï amb les entitats per tal de "garantir el benestar dels animals, tot respectant la legislació vigent".
La proposta de resolució que defensarà Amadeu Aguado, regidor socialista, demana al govern que es debati i es consensuï amb la Comissió de Cultura Popular i amb les entitats afectades qualsevol canvi sobre la participació d’animals a les festes. Aguado està convençut que "és compatible mantenir les tradicions i preservar el benestar animal". El regidor condemna les "pressions" a què assegura s’ha sotmès a les entitats per tal de suprimir els cavalls de les festes. "El Social va anunciar en roda de premsa, en presència de l’alcalde, que el patge Xiu-Xiu arribaria en carruatge. Després, una trucada va obligar l’entitat a rectificar. Si no, no s’entén que el 26 de desembre el patge arribi en jeep i el dia 31 l’Home dels Nassos ho faci en carruatge. I això va ser possible perquè, tot i la pressió, la Coordinadora de Cultura Popular va mantenir la festa tal com s’ha fet sempre", explica Aguado.
El regidor no considera necessari col·locar sensors als cavalls dels Tres Tombs per mesurar el nivell d’estrès "si ja hi ha un protocol de la Federació Catalana dels Tres Tombs, consensuat amb la Generalitat, que estableix unes mesures de benestar animal". A Terrassa són moltes les festes i activitats en què participen animals, concretament cavalls: la cavalcada de Reis (fins a l’any 2018, quan va morir un èquid d’un infart), els Tres Tombs, l’enterrament del Carnestoltes, la Fira Modernista, El Rocío i l’Home dels Nassos són les més destacades.
Aguado insisteix que demanen "no prendre decisions de forma unilateral" i "tocar de peus a terra en el món de les tradicions, tenint en compte tot el treball que han fet i fan les entitats".
Aquest serà una de les propostes que es debatran avui en el ple. Els tres grups de l’oposició (PSC, Cs i JxT) demanen la creació d’una taula participativa (amb veïns i Ajuntament) per dinamitzar el barri de La Maurina. La idea és que aquest òrgan serveixi per donar continuïtat al Pla de Barris, amb projectes que poden tenir recorregut i altres que puguin sorgir nous.
Reduir el plàstic
De forma conjunta, tots els grups polítics han decidit donar suport a l’adhesió del Consistori a la Declaració del Plàstic d’Oslo. Terrassa esdevé, així, la primera ciutat catalana i la tercera de l’Estat a adherir-se a aquest document, que comporta el compromís d’aplicar mesures per reduir l’impacte dels plàstics al medi ambient.
Els socis de govern defensaran al ple la necessitat que sigui la línia R4 la que doni servei fins a l’aeroport de Barcelona, tal com es contemplava al Pla de Rodalies. També defensaran una moció on insten als grans tenidors d’habitatges de la ciutat a aturar els desnonaments, per tal d’oferir lloguer social, tal com regula el decret de desembre de 2019 de mesures urgents en matèria d’habitatge. A Terrassa es produeixen entre 4 i 5 desnonaments diaris.
A més de les mocions que signa conjuntament, Cs també porta al ple la revisió de la taxa de guals. Junts per Terrassa s’hi suma al debat amb tres mocions pròpies: la proposta d’arribar a acords amb les empreses elèctriques per suprimir el cablejat aeri, la petició que es reguli l’ús dels patinets elèctrics per la ciutat i el rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central i del Tribunal Suprem respecte el president Quim Torra i el líder d’ERC, Oriol Junqueras.