Canvi d’idea a l’Escola Cultura Pràctica de Terrassa. La cooperativa Creixen Educació ha renunciat per ara a un trasllat de la seu i ha optat per quedar-se a l’edifici de sempre del carrer de Sant Pere, la Casa Galí. El motiu, segons han explicat des de Suara, un dels socis de la cooperativa, és que s’ha ofert la possibilitat de prorrogar el contracte de lloguer (finalitzava el 2020), un fet que fa mesos no es contemplava.
Creixen Educació va anunciar cap a finals de març de l’any passat que Cultura Pràctica es mudaria al carrer de Sant Marià, a un edifici que és una nau industrial. El projecte, segons van anunciar, era llogar la nau i consolidar un espai educatiu de cinc mil metres quadrats distribuïts en tres plantes. El canvi suposava fer un gran salt quantitatiu donat que el centre del carrer de Sant Pere compta amb 800 metres quadrats. I també qualitatiu en la mesura que la dotació de més espai permetia amb més comoditat complir amb el vell anhel de recuperar el batxillerat i ampliar la Formació Professional. De fet cal apuntar aquí que el trasllat de Cultura Pràctica al carrer de Sant Marià obria una oferta d’ESO concertada per alumnes d’escoles de primària de la zona, com ara el Bisbat d’Ègara i Sala i Badrines.
Replanteig
Des de Suara, Jordi Masnou, director de Comunicació, ha explicat que el motiu d’apostar per mantenir la seu del carrer de Sant Pere es deu al replantejament que ha fet la propietat. "El contracte de lloguer finalitzaba a finals de 2020 i és per això que van cercar un nou edifici de lloguer, que era el del carrer Sant Marià. Durant les últimes setmanes hem parlat amb la titularitat i ha sortit l’opció de prorrogar el contracte i hem decidit estudiar la possibilitat de quedar-nos". Masnou va afegir que estan fent un anàlisi dels espais i recollint propostes. Aquest treball s’allargarà fins febrer, que és quan es vol convocar una reunió amb les famílies de l’escola. Els motius exposats són els que es descriuen a la carta que Creixen Educació, la cooperativa titular de Cultura Pràctica, va enviar a mares i pares. A la mateixa es valora que la comunitat treballes en un procés participatiu per dissenyar l’escola de futur i es manifesta la voluntat d’obtenir la millor proposta per tirar endavant el projecte educatiu de Creixen Educació i també la de seguir al carrer Sant Pere millorant les instal·lacions actuals. Masnou va admetre que l’edifici actual té més limitacions d’espais respecte al del carrer de Sant Marian però que no descartaven poder encabir tot el projecte pedagògic. I, en aquest sentit, va insistir que el problema de fons no és econòmic. "No hem renunciat a Sant Marian per diners sinó per un canvi de les condicions de la propietat. S’acabava el lloguer de la seu actual i ara hi ha la possibilitat de pròrroga i cal estudiar-ho". L’Escola Cultura Pràctica forma part des del curs 2018-19 de la cooperativa Creixen Educació formada per les cooperatives Escola Sant Gervasi de Barcelona, Abacus i Suara. La cooperativa dels tres socis gestiona altres dos centres: Goar de Viladecans i Povill d’Olesa de Montserrat. Ambdós, juntament amb Cultura Pràctica, tenen característiques en comú i és que venien de titularitat privada de tota la vida i corrien el perill de ser tancades després de la jubilació dels propietaris que eren a més docents i directors molt bolcats a la seva feina. Aquest, per exemple, és el cas de Cultura Pràctica, una escola fundada per Carles Puig l’any 1940 (fa vuitanta anys, doncs) i en la que van continuar els seus fills, Enric i Rosalia fins a la jubilació també. L’any 2012, l’escola va ser adquirida pels germans David i Ferran Rodríguez però no va eixir i va haver-hi concurs de creditors. Sis anys més tard, va aparèixer Creixen Educació amb l’objectiu de recuperar l’escola i consolidar-la. Actualment, compta amb més de 800 alumnes.