La demografia anuncía la propera arribada a la jubilació del baby boom dels anys seixanta i Creu Roja alerta que aquesta generació protagonitzarà en breu una nova emergència social. víctima de la crisi i els desnonaments. “D’aquí a uns anys -vaticina Josep Quitet, president de Creu Roja a Catalunya-, les persones que ara tenen entre 55 i 60 anys, que viuen en la precarietat laboral i que no han tingut la cultura de la compra de l’habitatge, o bé l’han perdut, arribaran a la jubilació amb pensions baixíssimes i sense llar”.
Aquest problema imminent és un dels eixos de treball del pla d’acció de Creu Roja pel període 2020-2023, debatut aquest cap de setmana a Terrassa. Representants de vuitanta assemblees de tot Catalunya han participat a l’Hotel Don Cándido en dues jornades centrades a millorar l’eficiència de l’entitat arreu del territori.
Creu Roja treballa l’emergència i en aquestes jornades ha posat també l’accent en la prevenció. “L’objectiu és atendre la prevenció i evitar l’emergència en el futur”, comenta Quitet, que convida a les administracions a parar atenció en aquest repte de futur.
Cohesió, acció comuna
Durant les dues jornades a l’Hotel Don Candido, els presidents i representants de les assemblees catalanes de Creu Roja han fixat les prioritats de treball i, mitjançant tallers i xerrades, han planificat estratègies compartides. Un dels objectius de la trobada era precisament donar cohesió a la tasca de l’ONG en el territori. “Tenir una línia d’acció comuna, que els presidents puguin transmetre als voluntaris que formem part d’un mateix equip”.
Dissabte i diumenge van passar per Terrassa representants de 80 de les 94 assemblees de Creu Roja a Catalunya, on disposa de més de 300 punts de presència. Josep Quitet ho considera “tot un èxit de participació per tractar-se de les primeres jornades autonòmiques”. L’organització va tancar diumenge la cita amb el compromís de repetir-la el 2022.
Diplomàcia humanitària
D’aquí a dos anys, un dels encàrrecs de la jornada als presidents locals de Creu Roja és que, com a “pal de paller de l’organització al territori”, incorporin a les seves agendes tasques de “diplomàcia humanitària”.
Sovint bolcats en feines de gestió interna els presidents, tots ells voluntaris, “a partir d’ara han de motivar, crear equip i sobretot transmetre els valor de Creu Roja a la societat”.
El president de Creu Roja a Catalunya recorda que l’entitat desenvolupa una tasca primordial a nivell local, “però també forma part d’un moviment universal. Som una entitat del poble i també una ONG amb principis i amb projectes a tot el món”.
A Catalunya, l’organització ha renovat els darrers temps un quaranta per cent de les presidències territorials, cosa que ha permès rejovenir el perfil dels responsables i incorporar més dones als càrrecs directius. Ara ls presidentes locals ja són el quaranta per cent de l’estructura directiva territorial.