Mourad El Bannouri, en categoria masculina, i Mireia Pons, en l’apartat femení, van ser els guanyadors de la Mitja Marató de Terrassa, que aquest diumenge va celebrar la seva edició número 21. El Bannouri va repetir la victòria aconseguida l’any passat, signant un temps d’1.05’44”. La segona posició va ser per Mohamed El Ghazouany, amb 1.06’20”, completant el podi Samyr Ait amb 1.07’41”. Marc Otero va ser el primer terrassenc, amb la setena posició final, mentre que també va destacar el paper de l’excampió europeu de 1.500 Reyes Estévez, sisè en la seva primera mitja marató amb una bona marca de 1.09’13”.
La rubinenca Mireia Pons es va estrenar a la prova terrassenca amb una victòria després de signar un temps d’1.21’33”. Pons, una corredora especialista en proves de muntanya, va mostrar una notable superioritat sobre les seves oponents. L’egarenca Maria Ruiz va ser segona amb 1.22’33”, mentre que Airina Guillén va finalitzar tercera amb 1.27’11”.
La cita atlètica va confirmar el seu poder de convocatòria, malgrat que l’escenografia d’una activitat esportiva de primer nivell no va estar del tot acompanyada d’un espectacle atlètic a l’alçada d’altres oportunitats. Mancada de grans noms en la cursa masculina (Castillejo o l’olímpic Merzogui no van participar finalment malgrat estar anunciats) i sense referents en l’apartat femení, la prova de mitja marató va estar lluny de les millors marques de la seva història o de la competitivitat de l’any anterior.
Una cita més que esportiva
En tot cas, la convocatòria va reiterar que va més enllà del simple esdeveniment esportiu. Consolidada la seva activitat central al Parc dels Catalans, la seva comunió amb la cultura de la ciutat es va veure reflectida més que mai amb una edició dedicada a aquest sector. I la presència de públic als carrers va ser més que notable, confirmant la personalitat ciutadana d’una cita que té la virtut de situar el nom de la ciutat en el mapa de les millors mitges maratons del calendari.
La participació va consolidar la recuperació de l’any anterior. Un total de 1.935 persones es van inscriure a la Mitja i 1.258 a la Santi Centelles, segons les dades facilitades per l’organització. Centenars d’atletes, de tota condició, que van traslladar a l’asfalt desenes d’històries personals, de reptes individuals, d’hores d’esforç allunyat del focus mediàtic. L’atletisme dóna aquestes oportunitats. O la de córrer al costat d’un campió europeu, com en aquest cas Reyes Estévez, sense distinció de condició. Un fet que cap altre esport permet.
Quant al vessant esportiu, Mourad El Bannouri va protagonitzar un monòleg durant gran part de la prova masculina, un fet que va penalitzar l’obtenció d’una millor marca, ja que va córrer en solitari durant bona part de la cursa. L’atleta de La Sansi va estar al davant de l’activitat gairebé des del primer moment. De fet, el dibuix de la prova va ser clar des de l’inici, amb un grup de sis corredors al comandament que van establir diferències més que notables amb la resta. En aquest grup es van situar, a més d’El Bannouri, Mohamed El Ghazouany, Samyr Ait, Edgar Sumskis, Rubén Palomeque i el jove atleta de la UA Terrassa Duntin Pinteño, valent en la seva aposta inicial i que al final va finalitzar en una meritòria novena posició a la classificació malgrat l’exigència del traçat egarenc.
Palomeque i Pinteño van ser els primers a quedar despenjats del primer grup d’atletes. Després, l’exigent circuit terrassenc va anar fent la selecció. La pujada per l’avinguda de Barcelona, el primer tram selectiu del recorregut, va deixar despenjat Edgar Sumskis. I poc després, va ser Samyr Ait qui va veure com els dos primers prenien metres de distància.
La pujada per l’avinguda del Vallès era un altre dels punts crítics, probablement el més dur de tot el circuit. El Bannouri va imposar un ritme constant que només li va aguantar El Ghazouany. Però la feina de desgast del guanyador de la darrera edició va anar fent efecte. Va ser en el quilòmetre 12, després d’un altre tram de pujada exigent per la carretera de Matadepera, quan El Bannouri va decidir emprendre una aventura en solitari. Va enfilar l’avinguda de Béjar sense ningú al costat i en aquell moment va començar una lluita contra la distància, el cronòmetre i ell mateix. El Bannouri sabia, ja en aquell instant, que la victòria era seva si no tenia cap errada o el físic li jugava una mala passada. A poc a poc va anar posant metres entre ell i Mohamed El Ghazouany, consolidat també aquest de forma progressiva com el clar candidat al segon calaix del podi. Samyr Ait i Edgars Sumskis van mantenir una lluita més estreta pel tercer lloc.
A una distància dels millors, però sempre amb un ritme més que notable, l’excampió europeu de 1.500 Reyes Estévez anava escrivint un magnífic relat a la seva primera prova de mitja marató. Sense defallir i conscient que estava en condicions de signar un temps inferior a una hora i 10 minuts, va arribar a la meta com a una de les notes positives de la jornada. Focus d’atenció per la seva popularitat entre els atletes, Estévez va ser protagonista dins i fora del circuit.
Al capdavant, El Bannouri va confirmar la seva superioritat per tornar a pujar al podi com el millor del dia, igual que l’any anterior. “No buscava la marca, volia guanyar”, va dir a la línia de meta.
Santi Centelles
La jornada atlètica també centra un notable punt d’interès en la prova Santi Centelles, de 5 quilòmetres, una convocatòria que obre el ventall de la participació a un gran nombre d’atletes popular.s En aquesta oportunitat, Lahcen Arbil va ser el guanyador masculí amb un temps de 16’45”, seguit de Raúl Cruz amb 17’08” i Marc Bartolí amb 17’12”. En la categoria femenina, victòria per a Gemma Díaz amb 19’29”, seguida de Alicia López (20’47”) i Núria Palomares amb 21’00”.