Terrassa

Soler nega haver ordenat als Mossos desobeir l’1-O

L’exdirector dels Mossos d’Esquadra Pere Soler va dir ahir al judici contra la cúpula dels Mossos a l’Audiència Nacional que l’exconseller d’Interior Joaquim Forn no li va ordenar "en cap moment" que interferís en la policia catalana perquè defensés l’1-O i que ell no va donar cap instrucció en aquest sentit a la cúpula del cos. "Si m’hagesin demanat fer alguna cosa il·legal hauria dimitit".

Així ho va al·legar Soler a l’interrogatori per part del fiscal Miguel Ángel Carballo en la quarta sessió del judici a l’Audiència Nacional, en què afronta una petició d’11 anys de presó per rebel·lió, com el major Josep Lluís Trapero -que després d’haver declarat ja no s’asseu al banc dels acusats, sinó al costat de la seva advocada- i l’exsecretari general d’Interior Cesar Puig.

La primera setmana del judici va tancar ahir la prova testifical dels quatre acusats: el major Josep Lluís Trapero, l’exdirector general del cos policial, Pere Soler, l’exsecretari d’Interior, César Puig i la intendent Teresa Laplana. Dilluns continuarà la vista amb la declaració dels dos primers testimonis, el coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos i la del comissari dels Mossos Ferran Martínez.

Cap ingerència
En la seva declaració, Soler va assenyalar ahir que, malgrat les declaracions públiques en què l’exconseller Joaquim Forn afirmava que l’1-O es podria votar amb "normalitat i seguretat", en "cap moment" aquest li va manar que exercís una "ingerència" en els Mossos d’Esquadra perquè facilitessin la votació. "Durant tot el temps que estic en el càrrec -que va abandonar en ser destituït pel 155- en cap moment Forn em demana que faci que els Mossos estiguin per la defensa del referèndum. I jo no dono cap instrucció (en aquest sentit) als comissaris del cos", va al·legar.

Soler va detallar ahir que Forn va dir en una reunió del Consell de la Policia que el seu objectiu era mantenir a la policia "al marge de l’activitat política" de la Generalitat.

L’excap dels Mossos, defensat per l’advocat Cristòfol Martell, va secundar la versió d’alguns dels líders del Procés jutjats al Tribunal Suprem, que l’objectiu que "sempre es perseguia" per part de Govern de Carles Puigdemont era que el referèndum fos acordat.

Soler va desvincular l’actuació dels Mossos l’1-O de les declaracions polítiques que feia l’Executiu aquells dies. El cos policial "no estava amb el projecte independentista", va insistir.

Tot i haver publicat en un tuit que votaria, finalment "no vaig votar l’1 d’octubre". La raó: "no volia perjudicar el cos de Mossos, que estava actuant com a policia judicial".

Els tuits de Soler van protagonitzar ahir part de l’interrogatori al terrassenc, que va admetre que va arribar un moment en què el major Trapero el va cridar l’atenció: "Em va demanar que deixés de publicar tuits", va explicar.

Soler coneixia "la posició d’alguns grups polítics de pactar un referèndum. Els termes concrets d’aquella resolució no". Va explicar que als Mossos "hi havia preocupació" sobre la convocatòria, per això van traslladar a qui tenia capacitat de desconvocar-lo les possibles conseqüències.

Finalment. el dispositiu de l’1-O va ser "ingent". Mai amb anterioritat "s’havia mobilitzat tanta gent", "quasi 8 mil efectius", va puntualitzar.

Pel que fa a l’operatiu policial del 20 de setembre de 2017 a la conselleria d’Economia, Soler va dir que no li corresponia a ell organitzar el dispositiu i que va desconèixer "les dificultats de la sortida de la comitiva fins el matí següent. Ho vaig seguir pels mitjans". A Jordi Sànchez, president de l’ANC, només coneixia "lleugerament",

To Top