Terrassa

Glòria s’allunya després de dos dies d’estralls

No acabava de marxar. Avui sembla que sí, que el temporal Glòria, el primer fenomen meteorològic advers, i de quina manera, de l’any, es dispersa en la nostra zona. Ha deixat una reguera de destrosses importants fruit de la combinació de vent i aigua, sobretot del vent. L’Ajuntament mantenia ahir obert el Pla d’Emergència Municipal "per riscos d’acumulació de pluja i vents forts a la ciutat". El CECAT de la Generalitat havia informat que el pla INUNCAT passava a fase d’emergències davant el front de tempestes previst per ahir a la tarda.

El diumenge va haver-hi ratxes fortes de vent i uns quants danys, però Glòria va arribar amb ímpetu en la nit del dilluns. El Consistori va decidir tancar parcs i restringir l’accés a determinats espais, com el cementiri. Ahir aquests recintes van ser oberts. També es va reobrir, amb restriccions en algunes zones, el poliesportiu de la Maurina, que va ser clausurat el dimarts pel despreniment de teules.

Des de dilluns a la nit, es van succeïr les trucades i els avisos als telèfons d’emergències a causa de l’acumulació d’aigua o per les ratxes de vent. Fins ahir al matí, es van rebre 125 alertes. La majoria de comunicacions (74) eren per la caiguda d’elements de façanes d’edificis de la ciutat a causa del fort vent.

Van caure arrebossats, rajoles, cartells publicitaris, perfils de terrasses o fins i tot baranes, com al carrer del Mas Adei, que va estar tallar al trànsit durant dues hores. La policia també va interrompre la circulació al carrer de Topete per uns cables que espurnejaven. Es van desviar els recorreguts de les línies d’autobús afectades.

En molts casos els avisos eren preventius, pel perill de caiguda. En altres ja s’havien desplomat objectes que havien afectat a vehicles estacionats. Quinze avisos es referien a la caiguda de cablejat elèctric o de telefonia. Els serveis d’emergències, principalment els bombers, van atendre algunes alertes. Altres les van atendre les pròpies companyies subministradores. El vent va ser el motiu dels divuit avisos provocats per la caiguda o perill de caure d’arbres. Cinc trucades estaven relacionades amb el desplaçament de contenidors de residus i pel trencament de marquesines d’autobús. Vuit avisos estaven motivats per inundacions i quatre, pel trencament de vidres. A les 5.20 de la tarda va tenir lloc a Parc Vallès una de les destrosses més espectaculars: es va desplomar la "M" de l’establiment McDonald’s.

Els bombers van retirar o fixar planxes metàl·liques i parts de teulades per evitar riscos. Al passeig de Lluís Muncunill, a la tarda de dimarts, un ciutadà va haver de subjectar una planxa abans que caigués a sobre d’un comerç. La Policia Municipal va tallar la circulació al carrer d’Isaac Peral pel perill de caiguda d’un pal de la llum. Altres pals van caure, com a Les Fonts.

Un mur
Al carrer de la Pineda, al costat del carrer del Puigmal, es va esfondrar un mur a dins d’una finca privada. Dues finestres de grans dimensions es van desplomar al carrer de la Independència. Uns policies que van acudir a la zona van senyalizar la zona en veure que hi havia cinc finestres més en perill de caure.

El mateix perill es va detectar amb una canonada d’aigua al carrer de Severo Ochoa. Unitats de bombers vabn retirar arbres caiguts al camí de Sant Llorenç i al camí de Can Bonvilar. També al carrer de Núria; allà, uns agents locals van apartar un arbre esfondrat que obstaculitzava el trànsit. I no podia faltar: diversos vehicles van ficar les rodes als forats deixats per tapes de clavegueram que van saltar a causa de l’acumulació de pluja.

Talls de llum
L’aigua va ser la protagonista de la nit de dimarts a dimecres. A les onze, la Policia Municipal va tallar la circulació a la carretera de Rubí, prop de les Martines, per acumulació d’aigua a la calçada. Uns quants vehicles es van quedar aturats sota el pont de la C-58. El llarg i nociu temporal va deixar també sense subministrament elèctric durant hores a centenars de terrassencs. Ahir, a mitja tarda, 246 abonats d’Endesa seguien sense fluid. Estaven dispersos per diverses zones de Terrassa. Al barri del Torrent d’en Pere Parres hi havia uns quants damnificats.

Terrassa va ser la setena ciutat catalana amb més trucades als serveis d’emergències per culpa d’una borrasca, Glòria, que ha deixat empremta en forma de destrosses.

La clau

El llarg temporal va deixar també sense subministrament elèctric a centenars de terrassencs. Ahir, a mitja tarda, 246 abonats d’Endesa seguien sense fluid

To Top