Terrassa

L’Escola La Roda fa 50 anys

L’Escola La Roda està d’aniversari. Compleix cinquanta anys de vida educativa i per aquest motiu ha preparat un seguit d’actes, alguns dels quals tindran projecció ciutadana. El programa va començar amb la presentació de l’obra “50 anys Rodant”, el passat novembre, però serà aquest 2020 quan tindrà més rellevància. Aquest dissabte, 18 de gener, s’inaugurarà a les sis de la tarda, una exposició retrospectiva a la Sala Muncunill en la que es podrà conèixer la seva història i el seu projecte pedagògic.

Serà una mostra especial en tant que La Roda és una de les escoles d’infantil i primària mítica, de referència, no solament per la seva labor sinó també per mestres carismàtics que l’han liderat, com Antoni Poch. La cloenda també vol ser singular. Serà al Parc de Vallparadís i haurà un espectacle visual creat per La Fura dels Baus -creadors escènics que han trencat barreres- amb música de Dalton Bang.

El punt de partida cal situar-lo cap a l’any 1969 quan un grup de mestres van decidir crear l’escola que van batejar com La Roda. Els impulsors van ser Carles Casellas, Neus Espí, Rosa Font, Antoni Poch i Dionisi Puga. La directora del centre, Bel Maria Covas i la mestra i exdirectora, Gemma Flotats, expliquen que “l’objectiu era tirar endavant un projecte d’escola alternativa a l’època, catalana i amb una línia pedagògica oberta i participativa, tot emmirallant-se en el model liderat per Rosa Sensat”. L’escola es va estrenar al setembre del curs 1969-70 al carrer de Puig Novell, en els locals de l’antiga clínica del doctor Mundó, i mesos després, el gener de 1970 es va traslladar a la carretera de Matadepera, en un edifici projectat per l’arquitecte Jan Bacai que avui hi ha l’Escola Delta.

Els inicis
La Roda, sota la direcció de Carles Casellas, comprenia una oferta àmplia d’estudis; des d’infantil fins a batxillerat en règim diürn i nocturn. El model d’ensenyament tenia particularitats respecte a d’altres: potenciava la llengua catalana, els aprenentatges artístics, la coeducació, la participació de l’alumnat i les seves famílies i la formació del professorat. Una sèrie d’aspectes que, ara, estan plenament consolidats a totes les aules però que llavors s’identificaven amb el moviment de renovació pedagògica. .

La Roda registrava demanda i l’any 1977 va ampliar els seus espais amb un edifici al carrer d’Ègara per als més petits. Mé endavant, l’escola es va sumar al Col·lectiu d’Escoles per l’Escola Pública Catalana (CEPEC) i va lluitar per fer efectiva la seva integració a la xarxa d’escoles públiques de la Generalitat (1988). Al gener de 1994 es va inaugurar l’edifici actual del carrer de Salmeron. Allí s’hi va traslladar també l’Escola Genescà que funcionava des de 1931 i que estava emplaçada al carrer d’Ègara en un vell edifici. El centre Genescà va quedar fusionat amb La Roda.

La directora, Bel Maria Covas, explica que aquest aniversari representa “un repte per donar continuïtat a un centre educatiu que ha estat i és referent de l’educació a la ciutat. Molts dels projectes pedagògics que es van iniciar fa cinquanta anys semblaven molt alternatius, però avui són vistos amb normalitat. Na Bel considera que, com tots els centres, “La Roda s’ha anat adaptant als diversos canvis de la societat i en destaca l’escolarització de població nouvinguda, l’ús i aplicació de les noves tecnologies, les noves formes de comunicació, els nous currículums i les noves avaluacions. I, malgrat els canvis, hem continuat persistint en el treball de forma globalitzada i tenir sempre com a objectiu més important la persona que estem educant”.

L’alumne, centre d’atenció
L’escola es defineix com una escola catalana, democràtica, pluralista, renovadora i integral. Vol ressaltar que el centre d’atenció és l’alumne i que el seu aprenentatge està lligat als valors com a persona. La directora enfatitza que “treballem per educar persones amb sentit crític fomentant el diàleg i els valors; i potenciant les habilitats i les capacitats de cadascú, més enllà del currículum”.

Avui dia, La Roda disposa d’un projecte global centrat en diverses línies. El català és la llengua vehicular a l’escola i hi ha un servei voluntari d’ensenyament d’aquesta llengua per a pares i mares que ho demanin. L’anglès i el castellà s’inicien com a llengua d’aprenentatge a 1r de primària. Juntament amb les llengües, es potencien les activitats artístiques (música i arts plàstiques), tallers d’expressió corporal, la psicomotricitat, l’intercanvi i l’esport.

L’escola segueix utilitzant llibres (té un projecte de socialització) però també dossiers i altres fonts d’informació que estan als buscadors en xarxa. I en el seu aprenentatge aplica també projectes transversals com, per exemple, en medi ambient que s’interrelaciona amb altres àrees de coneixement. En medi ambient organitzen excursions i sortides per aprendre sobre el terreny en temps real. La cultura del fet religiós també ha pres un caire transversal, de manera que s’explica història, art, festes i tradicions de les diverses cultures i es deixa la confessió i la pràctica per l’àmbit més familiar.

La biblioteca està considerada com “la joia de l’escola”, en paraules de la directora. Atesora més de quaranta anys de tradició i segueix ben activa. Hi ha una comissió de pares que se’n fa càrrec de la seva gestió i hi ha una bibliotecària, finançada per l’associació de famílies (AFA) que es cuida del préstec, catalogació i recomanacions.

De fet, l’AFA té una implicació molt estreta. Al respecte, la directora manifesta que “pensem que és important que hi hagi una bona comunicació. Tenim canals establerts d’informació entre els diversos membres de l’AFA i l’equip directiu, espais per dialogar i propiciar el debat. Per nosaltres, aquest traspàs d’informació, compartir experiències, debatre propostes, és bàsic i indispensable per aprofundir en les opcions pedagògiques. Estem molt contents que l’AFA ens doni el seu suport i alhora ens exigim mútuament un alt nivell de responsabilitat”.

Actes commemoratius

Avui, 18 h. Inauguració de l’exposició “50 anys La Roda” a la Sala Muncunill

23 de febrer. Participació a la rua del diumenge de Carnestoltes de totes les famílies que han format part en algun moment o altre de La Roda

26 d’abril. Festa Major de l’escola. Activitats diverses i dinar de germanor

23 de maig. Acte de cloenda. 21 hores. Espectacle visual de la Fura dels Baus i concert musical amb la banda Dalton Bang. Parc de Vallparadís, al Pla de la Font de l’Apotecari.

Dades del centre

Nom: La Roda (carrer Salmeron, 223, Terrassa)

Inauguració: Curs 1969-70

Oferta: Educació infantil i primària de titularitat pública

Alumnes: 494/ Mestres: 31

Directors/es des de l’inici: Carles Casellas, Toni Poch, Anna Cardús, Gemma Flotas i Bel Maria Covas (aquesta última des de l’any 2019)

 Integració a la xarxa pública de la Generalitat: Any 1988

To Top