Terrassa

Nova convocatòria d’Educació d’oposicions de 5.000 places

El departament d’Educació de la Generalitat ha convocat 5.000 places d’oposicions per a professors, que en aquesta ocasió s’enfrontaran a un procés de selecció que valorarà les competències pràctiques i pedagògiques per sobre de les memorístiques. De les 5.000 places, 4.892 (98%) seran per a professors de secundària i la resta es destinaran el cos de docents d’escoles oficials d’idiomes, als cossos de docents i mestres de taller d’arts plàstiques i disseny.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va presentar ahir a Barcelona la convocatòria d’oposicions, que forma part del programa d’estabilització de professors interins que fins a l’any 2021 preveu la incorporació a plaça fixa de 15.658 professors. En aquest pla d’estabilització, a les 5.000 places de la convocatòria s’han de sumar les 5.005 que es van convocar en el curs 2019 i que es van destinar a professors de primària, i faltarien 5.653 places que es convocaran en els cursos vinents. En total, si a aquestes se sumen les 2.020 places aprovades per l’Estat en concepte de taxa de reposició, els nous docents incorporats en aquest període seran 17.678, va explicar el conseller.

Degut al fet que els temaris d’oposicions "són molt obsolets i no tenim competències per modificar-los", com a novetat en les proves "primarem els aspectes pràctics i pedagògics" i els professors "hauran de fer una exposició oral pública davant del tribunal de la seva especialitat", segons va explicar Bargalló a l’agència EFE. D’aquesta manera, en la segona part de la prova que correspon a la matèria específica, l’exposició oral d’un temari de l’especialitat i les seves propostes d’aplicació a l’aula tindran una validesa de 70% i l’aspirant tindran tres hores per dur a terme l’exposició.

Novetats
Durant la intervenció del candidat, el tribunal avaluador podrà intervenir per platejar qüestions al candidat (fins ara només era per escrit) amb l’objectiu de "valorar la seva capacitat comunicativa", que és un aspecte que, ha dit el conseller, han traslladat als tribunals perquè ho valorin en profunditat, ja que es considera un aspecte clau de la funció docent. El 30% de la valor de la segona part de la prova correspon al desenvolupament d’un tema de l’especialitat de la plaça a la qual s’estigui optant, de manera que "el valor memorístic de la prova queda molt reduït", va afirmar el director general de Professorat i Personal de Centres Públics, Ignasi Garcia Plata, que va acompanyar el conseller en la presentació.

A la primera part de la prova, la qual correspon a la presentació oral de la programació, s’incrementa el temps per a la presentació de la unitat didàctica, ja que "permet visualitzar de forma més clara les propostes d’activitats i els plantejaments metodològics i didàctics".

Altres de les novetats de la convocatòria són que els criteris de correcció es publicaran com a mínim tres setmanes abans de l’inici de les proves, en lloc de quinze dies abans, com es feia fins ara. Les aspirants amb fills lactants podran interrompre la prova el temps necessari i la possibilitat d’ajornar els exàmens per a les embarassades que s’hagin de sotmetre a proves mèdiques són altres de les novetats de la convocatòria.

Els candidats podran presentar la sol·licitud de participació des del 16 de gener al 4 de febrer, mes en què està previst aprovar la llista provisional d’admesos i exclosos, mentre que la definitiva es publicarà a la segona quinzena del mes de maig. El procés selectiu començarà a mitjans de juny i està previst que hi hagi acabat abans del 30 de novembre. La pressa de possesió com a funcionaris en pràctiques serà l’1 de setembre de 2021 i podran disposar de plaça fixa a partir del mes de setembre de 2022.

To Top