Terrassa

Front comú perquè l’R4 connecti amb l’aeroport

Els set municipis de la comarca que compten amb estacions de l’R4 de Rodalies Renfe exigeixen que sigui aquesta línia la que enllaci amb l’aeroport de Barcelona, concretament amb la terminal 1. La comarca s’oposa així a la decisió del Govern, que el passat 23 de desembre va anunciar que seria Ferrocarrils de la Generalitat, i no Renfe, l’empresa que gestionaria el nou servei fins a l’aeroport.

Alcaldes i regidors de Terrassa, Sabadell, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Vacarisses i Viladecavalls es van reunir ahir per fer un front comú contra la decisió del Departament de Territori i Sostenibilitat d’atorgar a FGC l’explotació de la nova línia ferroviària que unirà Barcelona amb les dues terminals de l’aeroport i que enllaçarà amb la línia 9 del metro. En aquests moments, Adif es troba construint el nou ramal, que connectarà El Prat amb la T1, i que s’espera que es pugui posar en marxa a partir del 2022.

Els set municipis defensen que l’enllaç amb l’aeroport “més ràpid, econòmic i beneficiós” és a través de l’R4. Expliquen que només caldria connectar L’Hospitalet amb El Prat i des d’aquí, continuar per la nova infraestructura que està construint Adif. La idea inicial del Govern és posar en servei una nova línia entre el centre de Barcelona, probablement des de La Sagrera, fins a la T1 de l’aeroport, gestionada per FGC, però concebuda com una nova línia de Rodalies. Ara per ara, el tren només arriba a la T2 de l’aeroport mitjançant l’R2.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va denunciar ahir el “centralisme” amb el que es continuen planificant les infraestructures i va recordar que les polítiques de mobilitat “han de respondre també a les necessitats de l’entorn de Barcelona”. Farrés entén que la nova línia concebuda pel Govern, que veu compatible amb l’opció de l’R4, “està enfocada a beneficiar el turisme”. En canvi, la connexió a través del perllongament de l’R4, “beneficiaria directament els ciutadans que viuen a Catalunya, que són els que paguen les infraestructures i, per tant, s’haurien de beneficiar de les inversions”.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va subratllar que la ciutat de Barcelona ja disposa de l’R2 i de la línia 9 del metro per connectar-se amb l’aeroport. Ballart es va mostrar molt crític amb la decisió del Govern. “Volem que se’ns tingui en compte i tenir protagonisme a l’hora de definir les infraestructures. Hi ha vida més enllà de Barcelona. Que quedi clar que no som el pati de darrere de Barcelona”, va reivindicar l’edil egarenc. Ballart demana al Govern que reconsideri la seva decisió i li recorda que el Pla de Rodalies 2008-2015 ja concloïa que la millor proposta era un servei Manresa-Terrassa-Barcelona-Aeroport.

Els municipis enfatitzen que l’R4 és una línia perimetral que comunica el Penedès amb el Baix Llobregat, Barcelona, el Vallès Occidental i el Bages, essent la línia de Rodalies més llarga del servei de Barcelona, amb un total de 143 quilòmetres i amb 40 estacions. El perllongament d’aquesta línia fins a l’aeroport beneficiaria directament a prop d’un milió de persones, només tenint en compte els habitants del Vallès Occidental.

Vertebrar el territori
Ballart i la resta de representants de la comarca estan convençuts que “la millor opció” i la que “respon al sentit comú” per connectar amb l’aeroport és a través de l’R4. L’alcaldessa de Sabadell va insistir ahir que la connexió que proposen és la que contribuiria a vertebrar el territori: “Cal plantejar quin model de país volem. Si ens quedem amb un model antic de centralisme o apostem per vertebrar veritablement el país, anant més enllà de Barcelona i el seu entorn més immediat. I tot plegat ara que tenim una Barcelona saturada i on cal dotar la segona corona amb les infraestructures necessàries”.

Els representants dels set municipis reunits ahir van signar una carta en què demanen a la Generalitat que consulti al territori decisions de tant impacte com la d’aquesta nova connexió amb l’aeroport. El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, va explicar que farien arribar aquesta missiva al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, on, a més, li demanaran que assisteixi a una propera sessió del Consell d’alcaldies de la comarca per tal d’abordar aquesta qüestió. També va explicar que es presentaran al·legacions al Pla Especial de Mobilitat del Vallesos (PEMV) per tal que es reculli l’opció que defensa la comarca.

To Top