L’Ajuntament acaba d’adjudicar el contracte per a la prestació dels serveis bàsics d’ajut a domicili i d’ajut a la higiene de la llar. Les empreses guanyadores d’aquest important concurs, que es repartiran un pressupost de 7,1 milions d’euros, han estat Accent Social, Sacyr Social i OHL Servicios. Durant un any, aquestes tres firmes s’encarregaran de gestionar els ajuts d’atenció a la persona i a la llar que desenvolupen en uns 1.700 domicilis de Terrassa.
En la licitació, que va arrencar el març d’aquest any amb l’aprovació de l’expedient de contractació al ple, es va dividir el contracte en tres lots, que obeeixen a la divisió de la ciutat per zones, de manera que cada empresa s’encarregarà d’uns determinats districtes.
L’actual tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque, destaca les novetats que incorpora aquest contracte, com el fet que el servei d’higiene de la llar inclou un servei de neteja en profunditat de quatre hores al mes.
Atenció social
Una altra de les novetats, comenta, que es van incorporar a l’expedient és la introducció d’una perspectiva més socioeducativa i preventiva que no només assistencial. Duque explica que "les persones que prestin el servei tindran formació per prestar una atenció social més àmplia". Es busca que aquestes treballadores no només s’encarregarien de la higiene i cura del cos, de l’alimentació, del control de la medicació o l’acompanyament a serveis mèdics, sinó que hi hagi un pla d’atenció personalitzat en funció de les característiques dels usuaris i el seu grau d’autonomia física i cognitiva. Els plecs de condicions també incorporen l’exigència d’estàndards de qualitat superior als actuals. I no només pel que fa a la prestació del servei als usuaris, sinó també a les condicions laborals de les treballadores. Duque assumeix que l’Ajuntament no pot decidir les empreses que presten servei, a causa dels mecanismes que regeixen la contractació pública, però creu que sí que té marge de maniobra i l’ha de fer servir per incidir en les condicions laborals dels treballadors. "Les grans empreses acostumen a ser les que guanyen els concursos, però no sempre compleixen amb allò acordat en els plecs de condicions, i això no ho podem permetre", assenyala. Per aquest motiu, el govern farà un seguiment molt acurat per tal que es respectin els convenis laborals i no es vulnerin els drets de les treballadores. "Quan es treballa amb l’Administració, especialment, tenim l’obligació de supervisar que tot sigui exemplar", ressalta Duque.
Tot i les limitacions, el regidor no amaga que se sentiria més còmode si aquests tipus de contractes anessin a parar a petites i mitjanes empreses. "Si aconseguíssim la manera per tal que no sempre guanyin els grans concursos les mateixes empreses. Les pimes reparteixen millor la riquesa", assevera el regidor.
Comparar la qualitat
El contracte s’ha dividit en tres lots, de manera que cada empresa s’ha fet amb un d’aquests lots, que inclouen diferents zones de la ciutat. Amb aquest repartiment, el regidor creu que es podrà avaluar millor el servei, ja que es podrà comparar la qualitat de cadascuna de les empreses i el nivell de satisfacció dels usuaris. Amb aquesta triple divisió de la ciutat també es busca facilitar els desplaçaments i optimitzar així el temps de les treballadores.
El jurat que va valorar les diferents ofertes presentades per les empreses estava compost per tècnics dels ajuntaments de Barcelona i Sabadell i per experts de la Universitat Autònoma de Barcelona. D’aquesta manera es volia evitar "suspicàcies", subratlla Duque. El contracte, que té un pressupost de 7,1 milions d’euros, té una vigència d’un any, prorrogable un any més.
Els serveis bàsics d’ajut a domicili s’adrecen a persones que tinguin limitada la seva autonomia personal i no tinguin capacitat econòmica per procurar-se els ajuts necessaris.