Terrassa

El veto al cotxe no dispara, de moment, els usuaris del tren

Els indicadors de l’efectivitat de les restriccions al cotxe contaminant que imposa la zona de baixes emissions de Barcelona indiquen que els conductors s’han relaxat. la mesura havia de provocar un increment considerable a la demanda de transport públic, però ahir tant a la línea de Ferricarrils com a rodalies la xifra de viatgers va ser similar a la del mateix dia de l’any passar.

A les 9 del matí a la línia Barcelona Vallès de FGC havien viatjat 58.849 persones, 20 més que el 8 de gener de 2019. A les 12 del migdia, els usuaris fins i tot s’havien reduit en 579, un 0,6 per cent. La dinàmica vallesana coincideix amb el total de les línies metropolitanes de FGC, on lluny d’augmentar la demanda, les variacions van ser ahir imperceptibles.

Fonts de Rodalies van informar que ahir van pujar a l’Estació del Nordles mateixes 16.500 persones que fa un any i a Terrassa Est 6.600, com al gener de 2019.

Els operadors ferroviaris esperen notar l’increment de viatgers al mes d’abril, quan s’apliquin les primeres multes als cotxes contaminants que accedeixin a la zona de baixes emissions.

6.000 T-Verdes
Així ho va recoineixer ahir també en roda de premsa el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona. Eloi Badia va assenyalar que per veure l’impacte en el parc mòbil cal esperar fins a l’abril, quan començaran les multes, i al 2021, quan acabaran les moratòria per als vehicles comercials. Això si, va manifestar la seva satisfacció i sorpresa perquè s’hagin atorgat 6.000 T-Verdes a propietaris d’automòbils que l’han desballestat i no n’han adquirit un altre.

El trànsit a l’interior de Barcelona va baixar ahir, primer dia amb activitat escolar després de l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions, un 2,4% respecte a la mitjana d’un dia laborable de novembre del 2019 i és el mateix que en la mateixa data de l’any passat.

Eloi Badia va explicar que entre les 07:00 i les 10:00 hores d’ahir es va registrar una reducció en el trànsit a l’interior de la ciutat del 2,4%, un descens del 0,8% en els accessos i d’un 1,8% a les rondes respecte a la mitjana d’un dia laborable de novembre.

Badia també va reconeixer que si la comparativa es fa amb el mateix dia de l’any passat “no tindríem disminució” en el trànsit i que hi ha molta variabilitat entre els resultats diaris obtinguts des que va entrar en funcionament la ZBE. El 2 de gener, dia en què la reducció es va xifrar en un 11%.

Per això, en el balanç de la primera setmana de funcionament de la ZBE que va fer amb la regidora de Salut, Gemma Tarafa, Eloi Badia va demanar “cautela” davant les dades de disminució del trànsit per les restriccions que comporta aquesta mesura fins que no es compti amb mitjanes mensuals.

La primera comparativa mensual sobre trànsit es facilitarà a finals de gener al costat dels registres de nivells de contaminació, les primeres dades d’impacte en la salut dels barcelonins i les primeres xifres de vehicles sense etiqueta de la DGT que hagin vulnerat la prohibició de circular.

Situació anticiclònica
La regidora de Salut, Gemma Tarafa, va posar èmfasi en el fet que, sigui quin sigui el percentatge de reducció del trànsit i de renovació del parc automobilístic per la implantació de la ZBE, “hi haurà una millora segura” en els impactes nocius en la salut que té la contaminació atmosfèrica generada pel trànsit.

Des del vessant de la salut pública, la mesura de la ZBE respon a criteris de proporcionalitat “i en faran falta d’altres”, ja que el 2018 s’estima que a Barcelona van morir 351 persones només per causes exclusivament atribuïbles a excés de partícules en suspensió.

Tarafa rebutja que es puguin comparar els nivells d’NO2 i partícules en suspensió registrats ahir i els del 8 de gener de 2019 a les estacions barcelonines. Ahir eren superiors per la situació anticiclònica que es dóna aquests dies.

To Top