Terrassa

El govern busca desfer l’ARE on hi havien d’anar 964 pisos

El govern de la ciutat i també el de la Generalitat volen revisar el futur de l’Àrea Residencial Estratègica de la Porta Sud, un sector residencial ubicat a La Cogullada amb 964 habitatges projectat en ple esclat de la bombolla immobiliària. El projecte mai es va començar ni a executar i no sembla que es pugui materialitzar en el futur. De fet, l’equip de govern local està decidit a prioritzar sectors de creixement que vagin a completar l’interior de la trama urbana davant de nous barris als afores.

La Generalitat ha obert la porta a desqualificar les ARE impulsades entre 2007 i 2009. I el govern ha agafat el guant. De fet, als pressupostos per a l’any vinent hi ha previstos gairebé 10 mil euros per portar a terme aquest replantejament. El regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, explica que la intenció del govern amb aquesta partida pressupostària és la d’encarregar un estudi extern d’alternatives a l’ARE. Caballero assegura que aquests plans directors urbanístics es van impulsar "en un altre context social i econòmic" i que ara mateix no tenen cabuda. Recorda, a més que "el fet que la mateixa Generalitat, cofinançadora del projecte al 50%, hagi descartat aquesta figura urbanística, fa inviable seguir apostant per aquest model de creixement".

Des del Govern de la Generalitat expliquen que l’aprovació definitiva dels plans directors de les AREs va coincidir amb l’esclat de la bombolla immobiliària, la qual cosa "va suposar un canvi de paradigma socioeconòmic, que va fer inviable el desenvolupament de les ARE". De fet subratllen, en aquests tres anys només s’han executat dues.

La Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, està redactant la revisió dels 12 plans directors de les ARE aprovats el 2009. Es vol "repensar i refer l’instrument en coherència amb el moment econòmic i social actual i la present demanda d’habitatge a cada àrea territorial del país, adaptant-lo a la realitat actual i fent-lo més efectiu".

Replantejar la zona
Aquesta revisió dels 12 plans directors de les ARE, prossegueixen fonts de Territori, ha de permetre "dilucidar sobre quines ARE són necessàries per equilibrar la demanda d’habitatge protegit prevista pel Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, en cada sistema urbà".

En el cas de Terrassa, expliquen, l’ARE es troba vigent i mai no ha estat modificada. En el marc d’aquesta revisió global que farà el Govern, també "s’avaluarà l’encaix d’aquesta ARE en el conjunt del sistema urbà de Terrassa o els sistemes urbans veïns".

En paral·lel a la feina que ha de fer Territori, l’equip de govern municipal iniciarà també el procés de replantejament d’aquest sector. Des del punt de vista administratiu, l’Ajuntament haurà de modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tal de replantejar el sector. Abans de fer-ho, però, el govern vol explorar "les potencialitats del sector".

Caballero assegura que "totes les opcions estan obertes", però no amaga que la de mantenir l’edificació d’habitatges no és la que més punts té. "L’ARE representava l’aparició d’un sector d’eixamplament de la trama urbana i aquest govern té clar que la prioritat és completar la trama urbana, no fer-la més gran", resumeix.

"Evitar l’especulació"
El regidor republicà considera que tot i suprimir l’ARE, els habitatges potencials contemplats al POUM són suficients per garantir les necessitats d’habitatge dels egarencs. Cal recordar que dels 964 pisos que incloïa l’ARE, més de la meitat (concretament, 489 immobles) eren de protecció oficial. "Només en els sectors de creixement planificats dins de la trama urbana hi ha per construir 18 mil habitatges, dels que un 30% tenen algun tipus de protecció", sosté. Caballero assegura que, entre altres, la funció de l’Ajuntament en aquest cas també és contenir certs creixements per no trobar-nos en una altra bombolla immobiliària".

Caballero defensa la intervenció del govern per "canalitzar el creixement de la ciutat", de manera que sigui sostenible. "Hem d’evitar qualsevol classe de nou ànim especulatiu sobre l’habitatge", afegeix.

"La ciutat té un potencial de creixement a la trama urbana que no ens l’acabarem", assenyala i recorda que dels 28 mil habitatges planificats al POUM de 2003, entre sectors residencials interns i externs, només s’han executat 2.300. Davant d’aquesta realitat, el bipartit es referma en la seva idea d’estudiar les alternatives a l’ARE amb la idea preferent de suprimir-la del Poum.

To Top