Terrassa

Onada de judicis i condemnes pels clubs de marihuana

En l’estiu del 2018, el setge policial havia tancat en pocs anys, no més de tres, quinze de les vint seus d’associacions cànnabiques existents a Terrassa. D’aquell setge policial vénen aquests processos judicials. La Justícia ha assegut en la banqueta en els últims mesos a uns quants presumptes responsables de clubs, acusats de traficar amb drogues de manera indiscriminada, de no cenyir-se als supòsits d’estudi i reflexió sobre la marihuana recollits en els estatuts d’unes entitats legalment constituïdes. I les sentències se succeeixen. La majoria, condemnatòries.

És el cas dels directius i membres actius d’un club situat al carrer d’Antoni Torrella, al barri de Ca n’Aurell, i fundat el 10 de novembre del 2014 amb el nom d’Associació L’Oasi Verd. L’Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a quatre individus: el president, el tresorer, el controlador d’accés al local i un integrant de l’associació que, segons el tribunal, "col·laborava en la distribució de les substàncies estupefaents".

La decisió judicial imposa a un un any de presó i 3.000 euros de multa per un delicte contra la salut pública (tràfic de drogues) i dos anys de presó, amb multa de 720 euros, per un delicte d’associació il·lícita. A un altre, les mateixes penes per idèntics delictes. Al tercer i el quart encausats, sis mesos de presó i 3.000 euros de multa pel tràfic d’estupefaents i sis mesos de presó i 360 euros de multa per l’associació il·lícita.

Els processats es van conformar amb el relat fiscal, amb unes conclusions definitives que recorden la constitució de l’entitat, la seva inscripció en la Generalitat a l’abril del 2015 i les indagacions dels Mossos d’Esquadra quan "el constant tràfec de persones que entraven i sortien" de l’establiment va despertar més que sospites.

La sentència considera provat, amb l’anuència dels acusats, que els estatuts de l’entitat limitaven el seu objecte "a activitats culturals inofensives d’estudi, reflexió i divulgació científica entorn de l’ús del cànnabis i les seves propietats naturals", així com "la creació d’un espai privat d’accés exclusiu per a socis i sòcies on els fumadors voluntaris de cànnabis o tabac poguessin gaudir de manera privada del seu dret a la intimitat, llibertat i reunió amb altres membres de l’associació". No estaven previstes altres finalitats. Per descomptat, altres finalitats delictives.

Però en aquell local del carrer d’Antoni Torrella es venia marihuana i haixix a consumidors que en alguns casos "van ser prèviament associats" amb el tràmit simple d’anotació de les seves dades, expedició de carnets acreditatius i l’abonament de quotes.

S’ocultava "l’il·lícit tràfic". A partir de la seva inscripció, el soci retirava bossetes amb marihuana que comprava i que els processats obtenien "d’ignorats proveïdors".

A l’abril i maig del 2017, els mossos van vigilar el local i, segons indica el tribunal, "van comprovar la constant afluència de persones". Allà dins, els responsables de l’associació "subministraven marihuana als consumidors que allà acudien sense distinció entre socis i altres persones sense cap vincle amb l’entitat".

Com és habitual en aquestes indagacions, els mossos van identificar en la via pública a clients als quals van veure sortir de l’establiment. El 12 d’abril, van parar un soci que havia comprat una bossa amb dos grams d’herba per 10 euros. Mitja hora després, van fer el mateix amb un altre comprador que s’havia emportat dues bosses. El 15 de maig, van identificar a una dona, sòcia de l’entitat, que havia adquirit un porro per 2,5 euros per a fumar-l’hi fora del local. El mateix dia i el 30 de maig, els mossos van identificar a altres dos compradors i els van requisar la marihuana que portaven i que havien comprat en el local de l’associació.

Vist tot allò, reunits els indicis, els investigadors van sol·licitar al jutjat d’instrucció número 4 de Terrassa l’autorització per a entrar en el local i escorcollar-lo. Van irrompre en L’Oasi Verd el 31 de maig. Van trobar 603 grams de pes brut de marihuana i 36 porros. El local, que estava llogat, es va precintar a l’agost del 2017 i al febrer del 2018 va ser desprecintado. La sentència va acordar la dissolució de l’entitat.

Un altre cas
Altres quatre persones han viscut un procediment penal similar. Són tres homes i una dona, i també han reconegut que venien marihuana en una associació de cànnabis. S’han conformat a l’Audiència Provincial amb una sentència que imposa a un d’ells tres anys de presó i a la resta, dos anys. I a tots, milers d’euros en multes.

El club que regentaven o del qual eren membres actius es va erigir en un dels més importants dels que van poblar Terrassa no fa molt.

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal van sotmetre a determinades associacions de consumidors de marihuana a un control intens que es va estrènyer contra unes quantes. Contra la radicada al carrer de Marinel·lo Bosch, per exemple.

Abans de febrer del 2016, un dels imputats va constituir l’associació i va exercir de president. La va fundar al costat de la dona, nomenada secretària, i un altre dels acusats, tresorer. El quart encausat era un treballador de l’entitat.

Els estatuts de l’associació deixaven clar el seu objecte. Es limitava a activitats culturals inofensives d’estudi, reflexió i divulgació científica "entorn de l’ús del cànnabis i les seves propietats naturals", segons recorda la sentència. Es descartava de manera expressa i rotunda cap altra finalitat. Així ho indicava "una expressa i rigorosa declaració formal recollida en els estatuts inclosos en el Registre de Drets i Entitats de la Generalitat de Catalunya", especifica el tribunal.

Venda indiscriminada
Però no va anar així. Des de la seva fundació, en el local del carrer de Marinel·lo Bosch "es va produir la venda indiscriminada de marihuana i haixix als consumidors de tal substància que allà acudien a proveir-se de droga".

L’apartat de fets provats de la sentència és anàleg al d’altres resolucions que condemnen a responsables d’aquests clubs: "Aparentant que la forma associativa emparava la lliure circulació de les drogues, ocultant així la realitat de l’il·lícit trànsit, els adquirents de la referida marihuana van ser prèviament associats en cada cas". Com sempre, s’anotaven les dades personals de cada soci i es lliuraven carnets acreditatius. I s’abonaven quotes inicials. El "soci" ja podia retirar les bossetes de marihuana, que comprava a uns 5 euros.

Al febrer i març del 2016 el club proveïa a uns 4.000 "socis". El 6 de febrer, a les 7.40 de la tarda, uns mossos van interceptar a un consumidor cinc minuts després de sortir del local. Portava marihuana que havia adquirit en l’associació. Vint minuts després, un altre usuari va ser aturat al carrer per uns mossos. També portava maria.

Els agents de la policia autonòmica van tornar a la càrrega el 28 de febrer, a les 5.40 de la tarda, amb la identificació d’un altre consumidor al qual li van confiscar una bossa amb quatre cabdells d’herba comprada en el local.

Va haver-hi més operatius: el 2 de març, els mossos van intervenir tres cabdells a un altre comprador, i un cabdell més a un altre. L’11 de març va passar el mateix amb dos joves, tots dos menors d’edat. Un portava un cabdell.

La recerca va culminar el 18 de març amb l’entrada d’agents en el local. Un acte judicial va autoritzar l’escorcoll en l’associació Green in Terrassa City. Dins, els policies van trobar 3.325,80 grams de cabdells de marihuana. També 15,20 grams d’haixix i 23,60 grams de resina d’haixix, i 14,60 grams de pol·len. Els mossos van confiscar així mateix quatre bàscules i 4.235,62 euros. I vint-i-quatre fragments i sobres amb herba, material ja disposat per a la venda.

Els acusats es van avenir a la proposta final del Ministeri Fiscal i van reconèixer els fets. El judici va ser breu. Va durar el que van trigar els acusats a contestar "sí" quan se’ls va preguntar si així era, si es conformaven amb les penes imposades. El president de l’entitat ha estat condemnat a un any de presó per un delicte contra la salut pública (tràfic de drogues) i a dos anys de presó per un delicte d’associació il·lícita. I a 4.980 euros en multes. Cadascun dels altres tres processats ha estat castigat amb un any de presó pel tràfic de drogues i a un any de presó per l’associació il·lícita. I a 4.980 euros en multes, també. La sentència declara la dissolució de l’associació.

To Top