Terrassa

“En un futur no tan llunyà tots i tot en les nostres vides estarà connectat”

Therese Jamaa és general manager de GSMA, responsable de la Mobile World Capital. GSMA representa a més de 750 operadors mòbils i 300 empreses de l’ecosistema i organitza l’esdeveniment més important de la indústria mòbil, el Mobile World Congress (MWC), a Barcelona, que cada any rep a més de cent mil visitants de tot el món.

Barcelona ostenta la capitalitat mundial del mòbil des de 2012. Quin paper poden jugar Terrassa i el Vallès en aquesta capitalitat?

La capitalitat del mòbil transcendeix la ciutat. Mobile World Capital Barcelona impulsa la transformació mòbil i digital de la societat, amb el suport públic i privat a Barcelona, Catalunya i Espanya, amb l’objectiu de millorar la vida de les persones a nivell global, a través de la innovació, la tecnologia i l’educació. mSchools, per exemple, és un programa de mEducation impulsat per Mobile World Capital, que ha arribat ja a més de 133.000 alumnes a Catalunya. mSchools ajuda a alumnes i docents a integrar tecnologies digitals a l’aula, la qual cosa permet oferir noves formes d’ensenyament i aprenentatge, millorant els resultats acadèmics i l’ocupabilitat. En aquest últim àmbit, trobem una vinculació directa amb Terrassa i el Vallès. El juny de l’any passat el col·legi Salesians de Terrassa va ser premiat amb el primer premi en la categoria d’"Inclusió, equitat i educació accessible" dels mSchools Student Awards 2018.

Quin paper està jugant i jugarà la tecnologia mòbil en el nostre futur?

En un futur no tan llunyà, tots i tot en les nostres vides estarà connectat. Tecnologies com el 5G, la Internet de les Coses (IoT), la intel·ligència artificial (IA), el big data i moltes més tindran un rol fonamental en el nostre futur digital, connectant-nos a una gran varietat d’informació i serveis, així com oferint-nos noves oportunitats de desenvolupament econòmic.

El Govern espanyol i la Fundació Mobile World Capital Barcelona van signar el 20 de novembre un conveni per a la creació de l’Observatori Nacional de 5G. Quins són els objectius d’aquest observatori?

El principal objectiu és que aquest Observatori Nacional de 5G contribueixi a l’estandardització i la innovació, l’alineació d’estratègies i la compartició de coneixement entorn de la tecnologia mòbil 5G en tot el territori nacional. La tecnologia 5G serà el component tecnològic essencial en la transformació digital. El seu desplegament permetrà el desenvolupament del IoT, el big data, la robòtica i la realitat virtual, entre altres. Tot això, tindrà un efecte transversal sobre la societat i l’economia durant la dècada vinent, sent un catalitzador de l’atracció d’inversió i palanca d’un creixement inclusiu.

En paral·lel, tindrem cada vegada telèfons mòbils més intel·ligents? Quines noves funcionalitats creu que podrem veure d’aquí no gaire temps?

Algunes de les característiques que es preveu que s’estendran en els telèfons mòbils és l’ús generalitzat d’escaneig facial millorat, la realitat augmentada, les pantalles flexibles i opcions per a carregar el mòbil amb moviment i amb energia solar.

Algunes de les novetats que podrem veure estaran relacionades amb la intel·ligència artificial?

Molts dispositius mòbils ja usen el poder de la intel·ligència artificial, o més específicament, els algorismes d’aprenentatge automàtic. No obstant això, pocs dispositius executen el seu propi programari d’intel·ligència artificial. Això podria canviar aviat: gràcies a un processador dedicat a l’aprenentatge automàtic per a telèfons mòbils i altres dispositius de la llar intel·ligents, els telèfons intel·ligents amb IA podran ser algun dia estàndards.

Més enllà de la IA en els mòbils, aquesta tecnologia té moltes altres aplicacions que canviaran el comportament de consumidors, empreses i governs? La IA està cridada a protagonitzar una revolució equiparable a la que va generar Internet?

Més que parlar de l’impacte de la IA, del 5G o del Blockchain, hem de parlar de la revolució que estem vivint a nivell digital. Aquestes noves rutines digitals, en el sentit més ampli, són les que estan creant una nova relació entre persones, empreses o governs.

Hi ha oficis que perillen davant la irrupció d’aquestes tecnologies?

El desenvolupament de noves tecnologies com poden ser la IA, el 5G o el Blockchain, entre altres, provocaran un canvi profund sobre la indústria i els individus. I això afectarà tots els àmbits, el món laboral també, on veurem com les professions actuals evolucionen. Com en tota revolució, desapareixeran llocs de treball, però hem de ser conscients de la multitud de professions noves que apareixeran i que acabaran generant nous llocs, rutines i formes d’entendre la nostra relació amb el món laboral.

Un altre aspecte de la transformació digital que als ciutadans no els agrada gaire és la pèrdua d’intimitat dels consumidors, que estan cada vegada més controlats gràcies a l’anàlisi del big data. És el preu que cal pagar per a poder disposar d’experiències més personalitzades?

Com gestionem les nostres dades? Qui és el propietari de la nostra informació a la xarxa? I tantes altres preguntes sobre privacitat, ètica i seguretat estan al carrer. Conscients d’això i de l’impacte que la digitalització té, a més, en l’economia i el sector públic, MWCapital proposa elevar el debat mitjançant el nou programa "Digital Future Society". Es tracta d’un projecte que connectarà a experts en tecnologia, legisladors, organitzacions civils, corporacions, indústries i emprenedors amb la finalitat d’entendre, afrontar i resoldre els reptes ètics, legals i d’inclusió derivats de la transformació digital i l’avanç tecnològic a nivell global.

Creu que els diferents països i institucions governamentals han de ser ràpids i crear marcs normatius específics per a totes les novetats que està comportant la transformació digital?

Una de les àrees en la qual el programa "Digital Future Society" s’endinsarà és l’àmbit de les polítiques públiques per a donar resposta a preguntes com les que planteja. Ara tenim l’oportunitat per a veure com la legislació i el món digital poden avançar junts per a donar resposta a ciutadans i empreses.

Tots aquests avanços tecnològics són només palpables als països desenvolupats o estan arribant també a altres zones?

Des que la indústria mòbil es va convertir en el primer sector del món a comprometre’s amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU l’any 2016, està demostrant un impacte significatiu en la millora de les vides a nivell global. Més de dos terços de la població mundial estan ara connectats a dispositius mòbils, la qual cosa la converteix en una de les tecnologies de major abast a nivell global. Per a molts, els dispositius mòbils són el principal canal, a vegades l’únic, per a accedir a Internet i els serveis que poden millorar la seva vida. Amb un creixement i impacte en la vida quotidiana sense precedents, la tecnologia mòbil és una eina molt poderosa que ajuda a reduir la pobresa, a millorar l’atenció mèdica i l’educació, i a impulsar un creixement econòmic sostenible.

En quina mesura?

La reducció de la bretxa de connectivitat a molts països emergents presenta oportunitats significatives per al desenvolupament. Al Perú, un milió de nens no tenen accés a l’educació primària. Les aules mòbils estan portant l’aprenentatge digital a zones remotes de la selva tropical de l’Amazones, brindant als estudiants accés a recursos educatius i proporcionant mètodes d’ensenyament innovadors per als educadors. A Tanzània, el mòbil està ajudant a resoldre la "crisi d’identitat". Els sistemes basats en dispositius mòbils han registrat 1,7 milions de nens menors de 5 anys, la qual cosa proporciona la identificació crítica que els permetrà participar en la societat i accedir a serveis tals com atenció mèdica, educació, serveis financers i protecció social.

To Top