Terrassa

La zona de baixes emissions saturarà FGC i Rodalies en hores punta

L’entrada en vigor de les restriccions de trànsit pels vehicles sense etiqueta ambiental prevista per demà 1 de gener de 2020 afectarà 3.136 usuaris vallesans, que necessitaran un mitjà de transport alternatiu en hora punta del matí. Així ho recull l’estudi del RACC "Anàlisi de la capacitat del transport públic als accessos a Barcelona", que avalua la capacitat del transport metropolità per absorbir la nova demanda per les restriccions de la Zona de Baixes Emisions (ZBE). El RACC alerta que, a Terrassa, les línies de Rodalies i de Ferrocarrils ja superen el 100 per cent d’ocupació a primera hora del matí, de manera que la incorporació de nous viatgers en aquesta franja horària situaria la xarxa ferroviària al seu límit de capacitat.

L’ATM calcula que la ZBE derivarà cap al sistema de transport públic prop de 170 mil desplaçaments diaris a tota la zona metropolitana que corresponen a 137 mil trajectes que fina ara s’han fet en vehicle privat. D’aquests, 87 mil són entrades i sortides de la zona restringida i prop de 50 mil corresponen a desplaçaments interns.

A Terrassa, amb un parc mòbil de 135.011 vehicles, es calcula que en aquest moment hi ha 47 mil vehicles sense distintiu ambiental. Pel que fa als turismes, dels 97.325 registrats, 29.556 no disposen d’etiqueta ambiental i no podran circular per l’àrea restringida.

Les hores punta
En una enquesta del RACC a 400 conductors sense etiqueta ambiental, la meitat dels usuaris que es mouen entre Barcelona i l’Àrea Metropolitana valoren canviar al transport públic. Aquest trasbals suposaria la incorporació de 1.568 nous viatgers a la xarxa ferroviària vallesana, que veuria incrementada en un 6 per cent la seva ocupació.

El corredor del Vallès Occidental és el menys saturat de Catalunya per la combinació de l’oferta de Ferrocarrils i Rodalies. El nivell mitjà d’ocupació actual dels dos operadors ferroviaris i del Bus Exprés és del 77%. Amb la incorporació dels conductors afectats per la ZBE es situaria en el 83% d’ocupació.

El problema es produirà si, com s’espera, la majoria dels nous usuaris es concentra en les hores puntes del matí, on puntualment podrien sobrepassar la capacitat dels trens.

La línia de Ferrocarrils de Terrassa (S1) registra puntes del 104 per cent d’ocupació entre les 8,30 h i les 9 h del matí. El RACC alerta que "les línies que fan l’itinerari de Terrassa es poden desbordar" en aquesta franja horària i "superar el límit d’ocupació".

Entre les 8 h i les 8,30 h els trens també van plens però no tant. La línia terrassenca, que viatja més saturada a Terrassa que a la veïna ciutat de Sabadell, ratlla el 80 per cent d’ocupació a partir de les 8 h.

Ferrocarrils ofereix 12.880 places al corredor del Vallès Occidental, on hi ha una població afectada per la ZBE de 3.136 persones. S’espera que d’aquestes, 1.568 utilitzin a partir de gener el transport públic, el que suposaria un increment estimat d’ocupació del 6 per cent.

R-4 saturada
A les línes de Rodalies la situació es complicaria durant l’hora que va de les 8,30 h a les 9,30 h, segons l’estimació del RACC. L’R4, la línia que va de Sant Vicenç de Calders a Manresa i passa per Terrassa, registra actualment puntes del 100 per cent d’ocupació a aquesta hora del matí. La línia ja circula plena o per sobre de la seva capacitat màxima en hora punta.

El contrapunt el posa el Bus Exprés, que compta amb 24 línies a Catalunya. El corredor del Vallès Occidental és el menys utilitzat, amb un 33 per cent de places lliures.

En la franja de les 8,30 h a les 9,30 h del matí, on 14 línies del Bus Exprés se situen per sobre del 74 per cent d’ocupació, la línia amb autobusos més buits és la Terrassa-Barcelona, amb una mitja del 51 per cent d’ocupació en hora punta. La franja horària anterior, entre les 7,30 h i les 8,30 h, la presència de viatgers als combois puja fins al 63%, però continua per sota de la mitjana catalana , que és del 76% d’ocupació.

Està per veure si a partir del gener els conductors que hagin de deixar el cotxe i optin pel transport públic ho faran en bus. En direcció Barcelona (entrada per Meridiana), el corredor de Terrassa té una freqüència de pas de vint minuts entre les 5,45 h i les 8,30 h del matí, amb 8 parades a Parc Vallès, avinguda Santa Eulàlia, Països Catalans, plaça de Catalunya, Estació del Nord, plaça de Ricard Camí (Politècnic), Rambla d’Ègara i Concili Egarenc.

De tornada, amb sortida de Meridiana i parada única a Parc Vallès, surten busos cada 20 minuts des de les 6,40 h a les 8,10 h en horari de matí i des de les 16,40 h fins a les 19,45 h en horari de tarda. A la ruta amb sortida de Meridiana i parada als vuit punts mencionats, hi ha sortides de les 8,25 h a les 9,50 h en horari de matí i entre les 20 h i les 21,20 h en horari de tarda/nit.

Reduir un 10% les emissions
La ZBE entra demà en vigor, gairebé tres anys després que s’assolis l’acord polític per a la millora de l’aire signat per la Generalitat, L’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea metropolitana de Barcelona, amb els ens locals. L’objectiu de la mesura és reduir en 5 anys un 10 per cent de les emissions del trànsit a la conurbació de Barcelona i en 15 anys assolir el 30 per cent.

Terrassa, que ha demanat la inclusió de la ciutat a la ZBE de Barcelona, impulsa la creació d’un gran espai de baixes emissions al centre de la ciutat. Actualment a Terrassa el 50% dels desplaçaments es fan a peu i l’espai per vianants només arriba al 30%. Els canvis passen per la vianalització part dels carrers del centre de la ciutat amb l’objectiu de fer créixer l’espai per a les persones i reduir l’espai pels cotxes. Les primeres restriccions s’han aplicat el 2019 i amb l’arribada de l’any nou es completarà el pla.

To Top