Terrassa

Bargalló confirma que Sala i Badrinas serà un Institut-escola

l departament d’Educació va donar a conèixer el divendres el calendari de la preinscripció pel nou curs i ahir va anunciar la creació de 26 instituts-escola pel mateix curs, el 2020-21. A la llista figura l’Institut-escola Sala i Badrinas de Terrassa, amb la qual cosa s’ha confirmat la notícia que va publicar aquest diari al mes de novembre i que va avançar el director de Serveis Territorials, Jesús Viñas.

El nou Institut-escola Sala i Badrinas, però, serà singular a la ciutat perquè estarà distribuït en dos edificis fins que no tingui l’edifici nou. L’etapa d’infantil i primària seguirà a la seu actual, configurada per barracons a la carretera de Rubí i dins la zona del Parc de Vallparadís. L’etapa nova, la de secundària, es farà a l’Escola Auró de Can Palet, aprofitant espais buits. El nou edifici, que s’ha de construir al carrer de Gasòmetre, trigarà quatre anys.

dos centres

Amb la creació del Sala i Badrinas, Terrassa tindrà dos centres de 3 a 16 anys de titularitat pública. El primer va ser l’Institut-escola Pere Viver que s’ha posat en marxa aquest curs 2019-20. A banda d’aquests dos, la ciutat té un projecte similar, que és l’Escola Joan Marquès Casals i l’Institut Jaume Cabré. Ambdós comparteixen l’edifici del Marquès Casals malgrat tenir dues titularitats diferents i Educació vol que s’acabi consolidant com un sol centre 3-16.

El conseller d’Educació va manifestar ahir que “aquests 26 nous instituts-escola s’afegiran als 53 en funcionament a tot el territori, per tant, el curs vinent n’hi haurà 79, una xifra important per un model de transformació educativa per la millora”. Bargalló va matisar que aquesta xifra no és definitiva i encara es pot ampliar. “En algun territori pot ser que al febrer puguem presentar algun institut-escola nou”. En aquest sentit, cal recordar, que el director de Serveis Territorials, Jesús Viñas, parlava d’algun centre d’aquest estil a la zona escolar II.

El conseller també va posar en relleu que “els nous centres 3-16 públics que s’obriran el nou curs tenen en comú el consens de la comunitat educativa, i que la planificació s’ha fet de la mà dels ajuntaments. Tenen realitats molt diferents, hi ha casos que són una aposta per la lluita contra el despoblament, altres per la lluita per l’equitat o el reequilibri de l’oferta educativa”. També va dir que en grans ciutats ajuden a “redistribuir l’oferta i poder oferir més formació professional”.

Reordenació d’estudis

Una idea, aquesta última, que també va avançar Viñas, quan va explicar que hi ha intenció de reordenar l”oferta d’estudis d’obligatòria i postobligatòria de la zona de Can Palet i Can Jofresa. L’esborrany diu que l’Institut Santa Eulàlia tornarà a ser només de Formació Professional. En paral·lel, l’Institut Can Jofresa seria el referent en l’ESO i batxillerat. Cal veure, al final, si l’Escola Auró s’acaba convertint en un Institut-escola encara que això, ara mateix, ha quedat posposat perquè ha d’acollir l’ESO del Sala I Badrinas.

La solució pel Sala i Badrinas ha complagut als pares, que l’any passar van intensificar la seva demanda d’un centre 3-16 perquè aquest curs acaba la primera promoció de primària. El projecte era construir una edifici d’infantil i primària però Educació ha valorat la petició al·legant que el nou Institut-escola reequilibrarà l’oferta.

E

To Top