Marea Blanca- Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública posa el focus sobre Mútua Terrassa. L’entitat ha presentat una instància al Departament de Salut, al que demana informació actualitzada del contracte de prestacions de serveis sanitaris entre el Servei Català de la Salut i Mútua Terrassa, com a proveïdora sanitària. L’entitat s’acull a la Llei 19/2014 de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern per a exigir informació detallada de "quin és el destí dels diners públics que es donen a Mútua i exercir el control sobre la seva gestió", va dir ahir en roda de premsa.
"Sabem que a Terrassa es dóna la pitjor assistència sanitària de Catalunya -va afirmar Ester Fernández, membre de la plataforma-, amb les llistes d’espera més llargues i una atenció indigna a urgències. En paral·lel, la privada de Mútua creix cada dia a costa del servei públic". Després de vuit anys denunciant les carències del sistema públic de salut a la ciutat, la PDSP centra ara la seva campanya en l’accés al detall del concert. "Farem el que faci falta per saber en què es gasten els nostres diners", insisteixen.
A la instància cursada a Salut, Marea Blanca demana informació de la durada i l’import econòmic del contracte de CatSalut amb Mútua; informació detallada dels proveïdors del grup sanitari, contractes i subcontractes, així com l’objecte, la durada i l’import de les licitacions. L’entitat vol saber què paga Mútua Terrassa pel lloguer de l’edifici de l’Hospital Universitari i el detall del contracte que autoritza al proveïdor sanitari a utilitzar el subsòl del carrer del Castell, on s’amplien les urgències. També del conveni que ha permès el trasllat de les consultes externes a l’edifici de l’estació de FGC.
La petició inclou la sol·licitud d’informació sobre llistes d’espera, protocols de control del compliment del servei i detalls de la plantilla".
Jaume Pavia, membre de La Marea, va posar sobre la taula les estadístiques de la ciutat i va lamentar que "hagin aconseguit que el ciutadà que espera mesos pensi que és normal el que no ho és".
El portaveu va acusar a Mútua de "cuinar" les xifres de les llistes d’espera "a la seva conveniència" i va posar un exemple.
"El desembre de 2018 Mútua tenia 21 mil persones en llista d’espera i el febrer de 2019, 48 mil. Quan demanem explicacions ens diuen que hi ha hagut un error informàtic i corregeixen la xifra. Però els mesos següents el vall de xifres continua i CatSalut ens diu que les dades les penja el proveïdor i que no tenen recursos per controlar la veracitat".
Rendir comptes
Marea Blanca fa temps que demana un interventor que controli "el desviament de recursos públics (diners, professionals, quiròfans, instrumental) a la sanitat privada". L’advocat Joan Tamayo, especialista en drets humans, va recordar ahir que "la crisi ha posat al descobert que el model sanitari català descansa sobre una pota privada i Terrassa n’és un exemple històric". El lletrat va insistir que "Mútua, a través del concert amb l’ICS, és part de l’administració pública i com a servei públic ha de rendir comptes".
La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública va carregar contra la Llei Aragonès, que vol regular la contractació dels serveis públics i que ha estat criticada per apostar per la privatització. "No permetrem més retallades ni una llei que privatitzi serveis públics" va dir Núria Martí, membre de la Marea Blanca. "S’han destinat mil milions menys a inversions, s’han retallat 850 metges i s’han tancat 94 llits d’aguts. Catalunya és la comunitat que menys gasta en salut".
La portaveu va fer una crida a les entitats de Terrassa i de la comarca, especialment al moviment veïnal, a "sumar-se a aquesta lluita pel dret a una sanitat pública. Som pocs i Mútua és un gegant. Necessitem ajuda, necessitem ser més".