Terrassa

Educació vol alumnes digitalment competents en acabar l’ESO

Les eines digitals formen part de la nostra vida quotidiana i han arribat per quedar-se. Una passejada pel carrer constata que bona part de les persones van acompanyades del mòbil i és pràcticament visible encara que només sigui per escoltar música. I entre aquestes persones hi veiem a molta gent jove perquè formen part de les generacions que ja han nascut a l’era de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, las TIC.

L’escola és un dels sectors que sempre està pendent de les novetats i, per tant, ha estat una de les primeres a adonar-se que un bon ús de les TIC ofereixen molts avantatges en l’aprenentatge. I així ha estat. Tots els centres o la majoria tenen ja l’ordinador portàtil a l’aula i molts alumnes també. Perquè l’eina facilita un aprenentatge amb més recursos (cerca d’informació al moment, per exemple) i permet un treball més compartit, en grup.

Educació s’ha proposat ara un pas més que es situar Catalunya com un país capdavanter en l’ús educatiu de la tecnologia per l’èxit escolar i social del seu alumnat. Com ho farà? A través del Pla d’Educació Digital de Catalunya 2020-2025 que està presentant en el territori i que ahir ho va fer a Terrassa, al Museu de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC) davant de la comunitat educativa.

Objectius
El pla té la missió de millor la competència digital de l’alumnat, del professorat i dels centres educatius. L’actuació s’adreça a 795.617 alumnes d’ensenyaments obligatoris, 102.632 docents, i 3.249 centres educatius del departament. Els objectius generals del pla, a aconseguir doncs en 5 anys, són assegurar que els alumnes de Catalunya siguin digitalment competents en acabar l’ensenyament obligatori, augmentar el nombre de professorat que acredita la competència digital docent i teixir una xarxa de centres digitalment competents. D’aquesta manera, es vol donar resposta des de l’escola als grans reptes socials i tecnològics de la societat actual.

El programa es concretarà en les següents actuacions. Una de les prioritàries és que els alumnes, en acabar 4t d’ESO, comptaran amb la competència digital ciutadana assolida i acreditada. També s’oferirà formació per a tot el personal docent per l’assoliment de la competència digital i aquesta formació es treballarà també en el grau i màster. En paral·lel, Educació assegura que tot el procés de transformació digital, entesa com a connectivitat, dispositius i formació, dels centres educatius estarà finalitzat. Per tirar endavant aquestes actuacions, el pla s’estructura en 6 eixos, articulats en 18 objectius específics, que es concreten en 42 línies d’actuació i 91 actuacions. Els 6 eixos són els següents: alumnat digitalment competent, desenvolupament professional docent; pràctiques d’ensenyament aprenentatge; infraestructura i ciberseguretat; lideratge i governança; i assessorament i avaluació.

Referents al territori
El departament, per al desenvolupament del pla, compta amb la implicació del professorat, de la comunitat educativa, dels municipis del territori, del teixit associatiu i empresarial, de les universitats i d’altres agents implicats. Per exemple, a escala de territori, hi haurà una reorganització dels equips en Serveis Territorials i es potenciarà la figura dels referents digitals. Amb les empreses, es duran a terme accions conjuntes, com projectes d’innovació avançada, i s’impulsaran nous models de col·laboració. I, amb les universitats, es treballarà per alinear la certificació de competència digital docent i es coordinaran accions conjuntes.

El pla de la conselleria ve argumentat també per algunes dades significatives que facilita la Comissió Europea. En el món laboral, el domini de les eines digitals seran gairebé imprescindible per la inserció i trobar un lloc de feina, ja que es preveu que 9 de cada 10 treballs del futur requeriran aquesta competència.

La Comissió Europea incideix en la necessitat d’educar en les noves tecnologies després de constatar que encara manca molt per assolir un nivell òptim. Així, diu que hi ha un 44% dels europeus que li manquen les competències digitals bàsiques. També fa referència al fet que és un sector on hi ha diferència de gènere i que les dones estan en una situació inferior a la dels homes (menys d’un 20% dels professionals TIC són dones).

La comissió també ha analitzat la situació a les escoles i ha constatat que n’hi ha més de 48.000 centres a Europa que no tenen connexió de banda ampla. Per acabar, una dada més i és que cal formació per mantenir i consolidar un benestar digital amenaçat per elements com la desinformació, el ciberassetjament o la privacitat de les dades.

Són algunes dades que conviden a la reflexió en un món on la comunicació sembla que només circula a través d’un telèfon mòbil i d’una pantalla d’ordinador. La forma de comunicar i de treballar ha canviat i cal gestionar bé els canvis.

To Top