L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està a punt de treure a licitació la redacció del pla director de les rieres de Terrassa i Rubí, amb un pressupost de 122.200 euros. L’estudi permetrà conèixer amb detall l’estat de les rieres i torrents de la ciutat i planificar inversions per al període 2022-2027.
L’ACA confirma l’inici d’aquests treballs de planificació dies després de la primera reunió mantinguda entre l’actual govern i l’empresa pública de la Generalitat i, precisament, vol donar resposta a les peticions fetes per la regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, qui va demanar a l’ACA que torni a signar un conveni amb l’Ajuntament per planificar actuacions de manteniment i prevenció a les lleres de la ciutat.
El contracte que ara surt a licitació és el pla director de les rieres de Terrassa i Rubí, amb què es vol examinar a fons l’estat de les lleres, conèixer les seves problemàtiques i actualitzar la informació que es té sobre aquestes importants infraestructures hidràuliques. L’objectiu principal d’aquest document, segons explica l’empresa pública, és determinar les actuacions necessàries per tal de conèixer i reduir les vulnerabilitats existents davant del risc d’inundació, així com davant dels riscos de col·lapse de les infraestructures existents a causa de l’acció de les avingudes d’aigua.
La redacció d’un pla d’aquest tipus també dóna resposta a les exigències de la Comissió de les Rieres, que demana un estudi en profunditat de les lleres que travessen Terrassa per saber les principals deficiències i planificar solucions. També creuen que disposar d’un document d’aquest tipus pot ser molt útil de cara a debatre i dissenyar el futur de les rieres i la seva millor integració en els barris per on transcorren.
L’àmbit dels treballs que encarregarà l’ACA en el pla director incorpora l’estudi de diferents cursos fluvials. S’analitzarà la riera de Les Arenes en el tram comprès entre el terme municipal de Matadepera i la seva confluència amb la riera del Palau, que es produeix a l’alçada del barri de Les Fonts. També s’estudiarà la riera del Palau des del seu pas sota el IV Cinturó (on la denominació oficial és riera de Can Bogunyà) i la seva confluència amb la riera de Les Arenes. Aquest ram inclourà l’estudi del torrent de Vallparadís. Un altre dels torrents que es mirarà amb lupa serà el torrent Mitger, en el tram comprès entre el seu pas sota el IV Cinturó i la seva desembocadura a la riera del Palau. Per últim, s’abordarà també la situació de la riera de Rubí, entre la seva confluència entre la riera de Les Arenes i la del Palau i el límit amb el terme municipal de Rubí.
L’ACA explica que els treballs s’estructuraran en dues fases, que culminaran amb l’elaboració d’un programa d’inversions. A la primera fase s’abordaran els antecedents i la diagnosi. En aquest punt es buscarà tota la informació disponible sobre les lleres i es farà la diagnosi de la situació actual en tot l’àmbit, incloent-hi l’anàlisi de la problemàtica en cada punt. La segona fase serà la de proposta de mesures i programa d’inversions per tal de solucionar les deficiències detectades. Aquesta fase consistirà a determinar les mesures estructurals o de gestió del risc d’inundació a realitzar, mitjançant el desenvolupament dels Sistemes d’Alerta Primerenca d’Inundació (SAPI) pertinents. Serà també el moment d’incloure els estudis necessaris per a la definició de possibles solucions a nivell general de tot l’àmbit.
El termini de redacció del pla és de 16 mesos, amb la qual cosa durant tot l’any vinent i part del 2021, l’ACA estarà focalitzada en aquesta anàlisi profunda de les rieres i torrents a la ciutat. El resultat del pla, assegura l’empresa de la Generalitat, es tindrà en compte en el programa de mesures del pla de gestió per al període 2022-2027. Igualment, aquest document servirà també per establir quines mesures es poden executar ja durant el 2021.
Promesa del conseller Calvet
Amb la redacció d’aquest estudi integral de les rieres, el conseller Damià Calvet, compleix la paraula donada als veïns de la Comissió de les Rieres. Calvet va visitar la ciutat el febrer d’aquest any per conèixer de prop les obres d’emergència que s’estaven duent a terme a la riera de Les Arenes, al barri d’Ègara, on les inundacions del 2018 van provocar el descalçament d’alguns murs.
La redacció del pla director de les rieres va ser un dels temes abordats en la recent reunió entre l’Ajuntament i l’ACA. Era el primer contacte formal entre les dues administracions des que s’ha iniciat el mandat. La regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, va fer una valoració "molt positiva" de la trobada. Ramírez va transmetre a l’ACA la necessitat d’actuar preventivament per conservar les lleres en condicions de seguretat. "Cal que puguem actuar preventivament i no només d’urgència. A més, s’ha de tenir en compte que una actuació de manteniment a temps és menys costosa que haver de treballar d’urgència quan ja ha aparegut el problema", assenyala la regidora.
Ramírez explica que va traslladar a l’ACA la voluntat de l’Ajuntament de signar un nou conveni de col·laboració per continuar decidint i actuant plegats en la conservació de les rieres i torrents.
En aquests moments està vigent el conveni signat el 2018. En el marc d’aquest programa es va fer l’arrencada de vegetació a la riera de Les Arenes, entre el pont de Béjar i la riera del Palau, i s’està fent la desbrossada a la riera del Palau. Pròximament s’iniciarà la retirada de sediments acumulats a la riera del Palau, a l’alçada de l’avinguda de l’Abat Marcet.