Terrassa

Una APP per visualitzar els recorreguts dels exàmens de pràctiques de conduir

Es una ajuda, però sembla que una ajuda molt útil. Una empresa catalana, PracticaVial, ha creat una aplicació mòbil per a aspirants a obtenir el carnet de conduir. Es tracta d’una eina que mostra els recorreguts habituals dels exàmens pràctics com si els usuaris estiguessin a dins del cotxe. I Terrassa i Sabadell són dues de les divuit ciutats de tota Espanya incloses al novedós sistema. El preu és de 15 euros per 24 hores, 20 euros per una setmana, 25 per un mes i 30 per dos mesos.
La plataforma PracticaVial diu que la seva és una eina “revolucionària” en el món de la conducció, una APP “per fer l’examen de conduir de forma virtual i així estalviar classes pràctiques i incrementar les possibilitats d’aprovar a la primera”. Aprovar a la primera, el desig que moltes vegades esdevé una obsessió veritable per als alumnes.
L’aplicació, disponible des de fa uns dies en els sistemes operatius Android i iOS, permet visualitzar els recorreguts de l’examen pràctic de conduir a un total de divuit localitats espanyoles: Terrassa i Sabadell són algunes de les ciutats d’un sistema que inclou també itineraris per Barcelona, Girona, Mataró, Vilafranca del Penedès, València, Madrid, Saragossa o fins i tot Sant Sebastià.
L’objectiu és “ajudar a tothom que tingui previst treure’s el carnet”, diu PracticaVial. L’empresa afirma que l’APP és “el primer cas d’implantació de la realitat virtual en el sector de l’educació viària”. És un instrument “que mostra els recorreguts d’examen com si l’alumne estigués a l’interior del vehicle amb un professor”. El sistema es completa amb vídeos complementaris “amb totes les maniobres genèriques d’examen i els errors habituals que se solen cometre”.
Els vídeos s’han fet amb diverses càmeres “que mostren una visió general a través del parabrisa, els dos retrovisors laterals i el punt de vista subjectiu del conductor”. Així, afegeix la plataforma, “l’usuari aprèn on ha de mirar en funció de la situació en què es trobi i també quan cal mirar els retrovisors i usar els intermitents”. El sistema permet visualitzar “totes aquelles interseccions i punts conflictius on hi ha un major nombre de suspensos, i es donen les explicacions oportunes per realitzar cada maniobra correctament”, diu la plataforma.
L’aspirant circula lliurement durant els primers deu minuts d’examen, però ja aplica els coneixements oferts. Després arriba la conducció dirigida. L’examinador dóna indicacions per seguir direccions diferents.
PracticaVial assegura que, a nivel psicològic i subconscient, “la visualització repetitiva dels diferents vídeos té un efecte d’interiorització del coneixement necessari per poder solucionar correctament qualsevol situació que es pugui presentar en la conducció”. Veure els recorreguts abans constitueix una font de seguretat.
Fa anys que l’educació viària a Espanya pateix un greu problema per la manca d’examinadors de la prova pràctica de conducció. En algunes ciutats el temps d’espera arriba als tres mesos. En aquest moment, doncs, cal que els aspirants a obtenir el permís “puguin preparar-se millor l’examen per tenir més possibilitats d’aprovar a la primera, evitar temps d’espera i no haver de pagar diverses vegades les taxes de convocatòria d’examen”.
Només el 25 per cent dels alumnes es treu el carnet a la primera, segons les estadístiques indicades per PracticaVial. Gairebé sempre les causes del fracàs són les presses per presentar-se a la prova i la manca de preparació. Els aspirants fan una mitjana de 35 classes, tenint dret a dues convocatòries. “En el cas que un aspirant al carnet de conduir realitzi 35 classes pràctiques i hagi de renovar una vegada la convocatòria per tornar a presentar-se, el carnet li pot arribar a costar més de 1.100 euros”.
Part dels continguts de l’APP PracticaVial són gratuïts, en servei Freemium, amb l’objectiu que els usuaris provin i valorin l’aplicació. Els alumnes poden accedir a serveis Premium amb continguts extra i accés a tots els vídeos de les zones d’examen. Els impulsors del programa han contemplat també prestacions específiques per a autoescoles, com a complement a la formació que imparteixen.
Carrers i avingudes de Terrassa estan incorporats a l’aplicació. I vies de Sabadell. També altres ciutats com Barcelona, Girona, Mataró, Madrid, València, Saragossa, Sant Sebastià, Valladolid, Santiago de Compostel·la, Màlaga, Segòvia o les canàries Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas. PracticaVial, projecte empresarial nascut l’any 2013, té previst incorporar més poblacions. L’APP és el resultat de la fusió del projecte BcnVial.com, que va ser fa 6 anys la primera guia audiovisual per pràctiques, realitzat a la ciutat de Barcelona, i PracticaVial.com.

To Top