És una aposta nadalenca per convertir la Plaça Nova en pol d’atracció. Segurament ho serà a partir d’avui, quan comença a funcionar. I és, també, motiu de polèmica. La pista de gel instal·lada al Vapor Gran ha provocat queixes veïnals pels generadors que alimenten l’equipament i fa uns dies el PSC també va qüestionar l’aparent contradicció entre "la revolució verda" proclamada pel govern municipal i les emissions de CO2 de la pista.
La plataforma de patinatge a l’aire lliure és la principal novetat del Nadal d’enguany a la via pública. La proposta, impulsada pel Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i comarca, amb la col·laboració de l’Ajuntament, està concebuda per convertir la Plaça Nova en punt referent durant més de quatre setmanes, des d’avui fins al 7 de gener. L’alcalde, Jordi Ballart, va defensar una acció emmarcada "en la voluntat municipal de promoure el comerç a tot el conjunt de la ciutat" i considerà la iniciativa del gremi com a "estimulant".
El grup municipal del PSC, però, va presentar una pregunta crítica en el ple municipal celebrat la setmana passada. Jennifer Ramírez, regidora de Comerç, va respondre al plenari i va parlar del cost de la instal·lació: 90.000 euros, dels que el Consistori aporta 60.000. La pista era una aposta d’impuls renovat de la programació nadalenca, amb un equilibri entre tradició i innovació, segons la regidora. El recinte podia generar activitats i atractiu per dinamitzar el comerç. Esdevenia "una bona operació de ciutat que fa Nadal" i creia que finalment seria "un èxit compartit". La pista era "convencional, sostenible".
Amadeu Aguado, regidor del PSC, va advertir Ramírez de la manca d’informació del servei de Comerç. Sense entrar en les bondats comercials del projecte, Aguado va denunciar la incongruència d’un executiu que expressa preocupació per les emissions de CO2 i parla de "revolució verda" alhora que instal·la una pista de gel que emet moltes emissions.
Sostenibilitat
"Com ho conjuguen amb la revolució verda?", preguntà el regidor socialista, i va parlar del gel sintètic i de la gran pista de gel ecològic, la més gran d’Espanya, que ha muntat Bilbao. Ramírez va replicar: el govern havia analitzat les opcions i havia optat per la més sostenible, per un consum responsable d’energia renovable.
El consum d’aigua serà elevat, en efecte, però l’aigua utilitzada és de xarxa i es reciclarà: una vegada descongelada, tornarà a la xarxa. I el consum elèctric, va dir la regidora, "és inferior al d’una tele". Terrassa en Comú (TeC) també havia criticat un projecte contrari "a la falsa revolució verda, que generarà moltíssims kg de CO2 en el mig de la zona que el mateix Ajuntament ha declarat de baixes emissions".
La pista compta amb una maquinària situada prop del carrer de Baldrich. El soroll és continu. Un veí pregunta per què la instal·lació està connectada a un generador "les 24 hores del dia, i no a la xarxa elèctrica". L’Ajuntament diu que ha fet un seguiment de la instal·lació per minimitzar el soroll i que la maquinària (un compressor per refredar l’aire) funciona les 24 hores durant el procés de generar gel, que durarà dos dies més: "Un cop la pista entri en funcionament i el gel ja estigui generat, aquest compressor no funcionarà a la nit".