Terrassa

El Gran Recapte d’Aliments baixa i es tanca amb 90 tones

Les campanyes solidàries que es fan anualment sempre surten amb l’objectiu de superar les xifres de l’edició anterior. La del Gran Recapte, que es va celebrar els dies 22 i 23 de novembre, també volia igualar o augmentar les 106 tones recollides a Terrassa l’edició anterior però, al final, no ha pogut ser. S’ha tancat amb 90 tones però l’organització està igual de satisfeta i agraïda.

Així ho ha expressat el delegat local del Banc d’Aliments, Jaume Roca. "Si ho calculem a pes, és inferior, però estem contents perquè és un gest solidari i, per tant, tota contribució personal i col·lectiva és molt benvinguda". Roca va matisar que el nombre de tones és important però també ho és el contingut. i sobre això va destacar que "aquest any, pel que vèiem a l’hora de classificar, hi ha productes de més qualitat que en edicions anteriors. Hi ha, per exemple, més llet maternal i fruits secs que altres anys".

Roca no s’atreveix a dir si el què ha passat marcarà tendència. "Crec que el fet que s’hagi recollit menys tones també ha passat a altres municipis. Confiem que l’any vinent es pugui recuperar però és difícil de dir perquè no se sap mai quin pot ser el comportament de la ciutadania. És una incògnita cada any".

El Gran Recapte d’enguany, encapçalat per Creu Roja, ha comptat amb 850 voluntaris i 50 establiments d’alimentació. Varen ser dues jornades de solidaritat alimentària per les famílies més vulnerables. S’estima que a Terrassa hi ha unes 1.500 famílies que necessiten aquest producte bàsic perquè els seus ingressos no poden cobrir les coses del dia a dia.

Després de la recollida dels aliments, el dilluns d’aquesta setmana, va començar la segona fase del procés que és classificar tots els productes. Aquesta feina, que sol durar una setmana, té lloc al Recinte Firal de Terrassa. També compta amb voluntaris, alguns d’ells alumnes i mestres d’escoles. Un cop distribuïts, es contacta amb El Rebost i les entitats perquè ho vagin a buscar i ho posin als seus emmagatzem.

Principals proveïdors
La campanya d’aquest any va demanar pasta, fruits secs, llet, oli, cacau, cereals i pots i llaunes de conserva. L’arròs ja no era tan prioritari donat que n’arriba molt a través de la Unió Europa. De fet, la UE és el principal proveïdor del Banc d’Aliments de Catalunya. Els aliments arriben en tres fases al llarg de l’any, en el període comprès entre els mesos de març i novembre, i suposa una de les entrades més importants d’aliments amb les que compta El Rebost. En els seus enviaments, generalment, hi ha arròs, pasta, llet, galetes, tomàquet triturat, conserva de verdura, cacau i conserves de peix.

Altres aportacions vénen de persones a títol particular, entitats i empreses, així com de la Fundació Banc d’Aliments. Els donatius es complementen amb El Rebost i les diverses entitats que el componen. L’any 2018, entre l’aportació de l’Ajuntament de Terrassa, i les compres de les diverses entitats, es van destinar prop de 70.000 euros a la compra d’aliments, que són diferents dels que envia la Unió Europea.

To Top