La Fira de l’Economia Social i Solidària va tornar un any més a la Plaça Vella. Un grup de 50 entitats, la majoria cooperatives, van omplir de gom a gom l’espai per presentar i divulgar el seu ADN, qui són i què fan. El nombre de participants d’aquesta quarta edició constata que el cooperativisme és un model de gestió que té present i futur, i que Terrassa és una ciutat emprenedora en el sector d’economia alternativa.
Com és habitual, la fira va viure cap al migdia el seu punt de més afluència de visitants. Xavier López, secretari de la Xarxa d’Economia Solidària, abraçava una parada plena de tríptics informatius i atenia presencialment a totes les persones interessades a conèixer aquest món. “La xarxa té ara 30 entitats; hi ha que treballen en l’àmbit de l’educació, de l’alimentació, de l’artesania, d’inserció laboral, de la cultura i el lleure…”.
Per López, el cooperativisme viu un bon moment. “Les persones i les institucions aposten més per aquest model de gestió. Hi ha un grau de sensibilitat més alt”. López va recordar que Terrassa és un municipi amb tradició cooperativista i va citar, per exemple, la fàbrica Inducar, que ja va tancar, o la cooperativa Els Amics, que encara existeix, i que gestiona el subministrament d’aigua al barri del Torrent d’en Pere Parres.
Però també en el sector educatiu. Una passejada per la fira es podia comprovar que en aquest àmbit hi ha iniciativa. Les escoles Cultura Pràctica, Crespinell, El Cim, L’Eina, L’Heura i Tecnos funcionen com a cooperatives. I també en el sector cultural. Una productora d’espectacles, L’Embarrat, s’estrenava enguany a la fira i desplegava la seva oferta d’activitats, des de la programació d’espectacles (són els encarregats del cicle Terrassa secreta) fins a cursos i tallers. Anna Brullet i Pau Gómez, dos dels socis, van explicar que van sorgir l’any 2014 i que ara per ara va prou bé. “Som quatre socis, professionals de les arts escèniques, del periodisme, disseny gràfic i producció. Vam provar el model cooperatiu i ens funciona. És un model més participatiu, col·lectiu i consensuat”.
Aprenentatge
El model cooperativista també és present a moltes escoles a través de tallers que ensenyen com es forma una empresa d’aquest tipus i es desenvolupa tot un projecte per portar a terme. A la fira hi havia parades d’alumnes, alguns d’ells estudiants de l’Institut Montserrat Roig d’FP d’Educació infantil i Integració social. Pau, Norma i Fàtima, d’aquests cicles, van valorar el saber com funciona aquesta alternativa de treball.
Les dues cooperatives escolars fan activitats tot l’any (es renoven els alumnes) per recollir diners amb fins solidaris. Fer coses per la comunitat. D’això em sap molt el programa Banc del Temps, impulsat per l’Ajuntament, fa cinc anys, i que compta amb unes 500 persones actives, segons va explicar el coordinador Lluís Uroz. El Banc del Temps suposa un intercanvi de coneixements i d’habilitats a cost zero. La 4a. Fira de l’Economia Social i Solidària es va completar amb tallers, gimnàstica i música.