Els taxistes terrassencs han signat un acord amb l’Ajuntament que afavorirà la transició ecològica de la flota de transport públic a la ciutat, integrada per 94 vehicles. Seguint el model de Barcelona, el col·lectiu ha acordat amb l’administració municipal que a partir d’ara no homologarà nous vehicles dièsel, amb l’única excepció dels taxis adaptats. Els vehicles pel transport de persones amb problemes de mobilitat, un servei que actualment presten quatre furgonetes a la ciutat, té dificultats per incorporar vehicles híbrids o elèctrics donat que l’oferta en aquests models és limitada.
En aquest moment, 67 dels 94 vehicles de la flota del taxi a la ciutat tenen tecnologia dièsel. Són vehicles de baixes emissions amb motors adaptats a la normativa europea Euro 6 i Euro 7. Els taxistes ja han començat la seva transició cap a una flota íntegrament eco, amb la incorporació de vint vehicles híbrids, sis amb motor GLP de gas i un cotxe elèctric.
"Calculem que en quatre o màxim cinc anys la flota de taxis a Terrassa serà íntegrament eco", comenta Jordi Servós, president de Tele Taxi Ègara, que agrupa a 84 dels 94 taxis que operen a la ciutat.
Els professionals del taxi renoven els vehicles un cop cada sis o set anys. Descartant les quatre furgonetes adaptades, 63 taxis afrontaran el proper quinquenni la seva substitució. A una mitja de 12 vehicles per any, la flota pot ser plenament eco l’any 2025.
"Amb els models dièsels Euro 6 i Euro7 podem operar perfectament sense patir les restriccions als vehicles contaminants que Barcelona implantarà l’1 de gener de 2020", explica Servós. "Barcelona ja ha acordat amb els taxistes que no homologarà cap nou vehicle dièsel. Creiem que Terrassa, com a tercera ciutat de Catalunya, havia de seguir l’exemple i avançar cap a una flota ecològica".
Els anys vinents cada taxista hi haurà d’afrontar una inversió mitjana de 26 mil euros en la renovació del seu vehicle. Només en casos extraordinaris els taxis acumulen a la ciutat una vida útil de 8 anys.
Les marques ofereixen descomptes al col·lectiu de taxistes, que de moment es decanta majoritàriament per models híbrids, "pel baix consum, els costos de manteniment són més econòmics i també la compra". Els crèdits ICO i el BBVA ofereixen interessos avantatjosos al col·lectiu de taxistes en les operacions de compra.
Els preus no pujaran el 2020
L’any vinent les tarifes del taxi no pujaran a la ciutat. La proposta formulada pels taxistes ha estat acceptada per l’equip de govern, que portarà els preus a aprovació al ple de demà divendres.
Les tarifes del taxi van pujar aquest any un 1,73 per cent, el que ha comportat a la butxaca dels usuaris cinc cèntims més en els serveis de dilluns a divendres i els caps de setmana. Els dos anys anteriors, 2017 i 2018, les tarifes del taxi es van congelar.
A partir de l’1 de gener, la baixada de bandera costarà en dies laborables 2,80 euros i el quilòmetre 1,11 euros. En cas de sol·licitar espera, l’hora costarà 20,45 euros. En horari nocturn i en caps de setmana la baixada de bandera costarà 3,05 euros, com fins ara, i el quilòmetre de recorregut 1,21 euros.
Pel que fa al nomenat mòdul 3, que correspon a les nits del cap de setmana i festius i a festes com Nadal, Cap d’Any o Sant Joan, viatjar en taxi costarà 1,45 euros el minut i la baixada de bandera 3,85 euros. Els suplements es congelen per quart any consecutiu.
La clau
Els preus del taxi es congelaran l’any vinent. En dia laborable la baixada de bandera costarà 2,80 euros i cada quilòmetre 1,11 euros. Les nits i els caps de setmana, el desplaçament costarà 1,21 euros el quilòmetre i la baixada de bandera 3,05 euros