El Consell Comarcal del Vallès Occidental va presentar ahir el primer informe sobre Violència de Gènere elaborat per l’Observatori Comarcal. L’estudi acull dades rellevants com que cada dia es presenten a la comarca 5 denúncies per agressions contra les dones al Vallès Occidental i que el partit judicial de Terrassa és el que en rep més, 52 denúncies per cada 10.000 dones a la comarca, una ràtio que està per sobre de la mitjana que és de 43 denúncies per cada 10.000 dones encara que inferior a la ràtio provincial (56), catalana (60) i estatal (70).
L’observatori també enfatitza un altra dada important. Si bé l’any 2018 es van tramitar 442 ordres de protecció a les víctimes de violència de gènere als jutjats i tribunals del partits judicials de la comarca, un 60,45 van ser denegades. La proporció de sol·licituds denegades és notablement superior a la comarca que a la registrada en l’àmbit de província (46,7%), Catalunya (46,2%) i, en particular, l’Estat (29,8%).
L’informe s’ha posat sobre la taula en el preàmbul de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones que és dilluns. La presentació va anar a càrrec del president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, i la consellera de Drets Socials, Míriam Casaroma.
Giménez ha afirmat que “la xifra de 5 de denúncies al dia a la comarca ens preocupa molt. Però també ens preocupa que disminueixen el nombre de sol·licituds d’ordres de protecció i que de les que es sol·liciten, se’n deneguen el 60%”. El president va afegir que “no s’estan aplicant els mateixos criteris al Vallés Occidental que a la resta de Catalunya i d’Espanya, Hem de ser capaços de corregir amb molta urgència aquesta situació. Perquè no pot ser que des de les administracions estiguem demanant a les dones que denunciïn la violència i després no es sentin recolzades per l’administració. Estem demanant valentia a les dones per denunciar i a la vegada no som capaços d’establir mecanismes de protecció”.
Administracions
Per la seva banda, la consellera Míriam Casaramona ha manifestat que cal anar a picar les portes que facin falta. També ha fet referència a que “hi ha molts casos de violència de gènere: física, psicològica, sexual, mutilació o matrimonis forçats…i ens hem de posar de valent, fent costat a les dones que denuncien i que es sentin recolzades per les administracions públiques”.
El principal objectiu de l’informe, que es publicarà anualment, és facilitat l’accés a les dades de l’activitat judicial sobre violència de gènere als agents i actors implicats del territori. També vol contribuir a l’anàlisis de la informació per orientar i planificar polítiques públiques de prevenció i actuació.
L’informe significa que els jutjats de Terrassa van registrar l’any 2018 un total de 2.027 denúncies per violència de gènere (un 8,3% més que l’any anterior), el que representa, aproximadament, 5 denúncies diàries. Fins el segon trimestre del 2019 el nombre de denúncies arriba a 1.016, xifra similar a la registrada al mateix període de l’any anterior. Les denúncies presentades poden tenir diverses procedències. En el cas de la comarca, 8 de cada 10 són d’atestats policials amb denúncia de la pròpia víctima. La major part dels delictes, el 63,5% són per lesions tipificades com a lleus.
En el marc d’aquesta commemoració, el servei de Polítiques de Gènere també va presentar les dades del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD). Aquest servei va atendre, des de gener a octubre d’aquest any, 744 dones i 362 (48,7%) van denunciar que patien violència de gènere. Aquest percentatge és molt similar al de l’any anterior i es manté estable des de fa gairebé una dècada. A través de la in formació rebuda es constata que el maltractament té un espai comú per sobre dels altres que és l’àmbit de la parella. Un 80% dels casos han passat en aquest àmbit i, malauradament, també és una situació que no canvia.
La incidència de la violència de gènere en les usuàries del SIAD s’ha tipificat en quatre nivells. La violència psicològica és la que més és dóna, seguida de la física, sexual i global. La que arriba més als jutjats és la física i sexual. L’informe municipal posava l’accent en que s’ha constatat un petit augment sostingut en el nombre de dones que denuncien tot tipus d’agressions però que cal esperar per saber si es consolida la tendència.
Actes
Dia 23, dissabte
11 h. Biblioteca VI (Rambla Francesc Macià, 19). Taller de contes, “L’Artur i la Clementina”, per fomentar la igualtat de gènere
19.30 h. Casal de Can Parellada. Concert de Terrassa Circuit de Música Moderna a càrrec de Les Odettes
Dia 24, diumenge
11 h. Plaça 1 de Maig. Performance contra la violència de gènere
Dia 25, dilluns
Tot el dia. Biblioteca del districte 5 (Carrer Jocs Olímpics). Mostra de llibres temàtics per a l’erradicació i prevenció de les violències masclistes
18 h. Biblioteca del districte 4 (Infant Martí, 183). Taller de contes, “L’Artur i la Clementina”, per fomentar la igualtat de gènere
18 h. Centre Cívic Avel·li Estrenjer (pl. Cultura, 5). Concert a càrrec de la cantautora Sandra Bautista.
19 h. Concentracions ciutadanes simultànies contra la violència masclista a tots els districtes de la ciutat: Districte 1, a l’atri de l’Ajuntament (Raval de Montserrat, 14-16) / Districte 2, davant el Centre Cívic Montserrat Roig (Av. Barcelona, 180)/ Districte 3, davant el Centre Cívic Alcalde Morera (pl. de Can Palet, /Districte 4, al Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany (plaça de l’Assemblea de Catalunya)/ Districte 5, al Centre Cívic Avel·lí Estrenjer (pl. de la Cultura, 5)
20 h. Marxa de torxes no mixta. Lloc de trobada: Monument de la Dona Treballadora