Tenien els telèfons punxats. La Policía Nacional seguia els seus passos des de finals del 2011, quan va saber del sovinteig de cocaïna en una zona de Ca Boada i, després, de la distribució de la mateixa droga a mitja escala a Terrassa i Sabadell. Més de mig any després, els investigadors van registrar les cases dels vigilats. Van trobar cocaïna en un armari de comptadors de la llum, en un soterrani. Vuit persones van ser imputades en un procés que arriba a la seva fi amb el judici, previst per a la setmana pròxima en l’Audiència Provincial.
Cinc homes i tres dones estan acusats d’un delicte contra la salut pública, de tràfic de drogues, i d’un altre de pertinença a grup criminal, i la Fiscalia reclama que cadascun dels processats sigui condemnat a vuit anys de presó. I demana que cinc d’ells siguin expulsats d’Espanya, amb la prohibició de retorn en deu anys, quan compleixin tres anys de pena en la presó. D’aquests cinc, un és dominicà, dos colombians i dos més naturals de Bolívia.
La fiscal assegura que tres encausats es dedicaven a la venda de coca a Terrassa amb la col·laboració de la resta de processats. Els investigadors sospitaven que uns feien de “correus” d’uns altres. I la fiscal explica que, per exemple, una noia transportava substància per encàrrec de la seva parella, un altre acusat, i que una altra de les dones, parella d’un altre acusat, emmagatzemava la droga en el seu domicili i participava en la venda. Un encausat estava implicat també en el transport i el tràfic.
Parlaven per telèfon sovint, però la policia els controlava. Així, va saber que els tres principals acusats comentaven entre ells la qualitat de la cocaïna, la quantitat i el preu a la qual vendre-la, els deutes de clients o la necessitat de nous proveïments. Entre maig i juliol del 2012, els tres “rebien trucades telefòniques de consumidors que sol·licitaven comprar quantitats per al seu consum”. Concertaven trobades per al lliurament directament o per mitjà d’altres membres del grup.
Els agents que vigilaven als sospitosos van ser testimonis d’una transacció el 2 de maig. Un acusat es va veure amb un comprador en Ca Boada del Pi. El client va arribar amb cotxe i el venedor li va fer lliurament de cinc paperines de cocaïna. Minuts després, el comprador va ser identificat per uns policies que li van confiscar la droga: 3,259 grams, amb riquesa del 15 per cent.
Suïssa
Trucaven a subministradors, entre ells un dels imputats, un individu que tractava la mercaderia, l’emmagatzemava i la distribuïa en el seu domicili de Badalona. El 17 de maig, una de les parelles encausades van acudir a aquest habitatge per a recollir coca. El 22 de maig, els mateixos acusats van viatjar a Suïssa per a recollir allà més mercaderia i portar-la fins a Terrassa.
El Cuerpo Nacional de Policía ja va informar en el 2012 que la policia del país helvètic va intervenir a Zuric un quilo de coca que, pel que sembla, algú enviat des d’allà a Espanya amb tren. La fiscal encarregada del cas corrobora la via suïssa en el seu escrit de conclusions provisionals. Parla d’un transport de droga procedent de Zuric, d’un tren que partia d’aquesta ciutat el 19 de maig amb destinació Barcelona. La droga la portava un individu que no està immers en aquest procés, encara que sí que va ser identificat. Era un dominicà que en el lloc fronterer de Portbou va ser retornat a les autoritats franceses perquè mancava de visat vàlid. França el va deportar a la República Dominicana. No va poder arribar a Barcelona per a acabar la seva comesa.
Què va passar amb la coca que portava? Abans de ser interceptat per la policia, el sospitós va amagar el paquet en un dels lavabos del tren. Uns dies després, el 25 de maig, uns policies suïssos van descobrir l’embalum en una inspecció del comboi. El paquet pesava 907 grams. A Suïssa no es va obrir cap procés per aquest assumpte perquè no es va poder determinar qui era el propietari de la coca. Una de les acusades havia intervingut en l’operació, segons la fiscal. El transportador de la droga era la seva parella. Ella parlava amb ell sovint, i amb altres dos acusats, per a detallar l’operació.
Escorcoll
Va arribar el moment triat per a la intervenció policial definitiva, per als escorcolls. Va ser el 24 de juliol del 2012. En l’habitatge d’una de les parelles, a Terrassa, els policies nacionals van trobar una balança de precisió, sis telèfons mòbils, tres embolcalls amb pols blanca, una bossa amb tres embolcalls més amb la mateixa substància, productes per al tall (mescla) de droga i una mica de diners: quatre bitllets de 50 euros. Segons la fiscal, una paperina contenia 0,25 grams de coca, amb riquesa del 69 per cent. Altres dos, 28 grams, amb puresa del 9,4 per cent. Hi havia també lidocaïna (167 grams) i fenacetina.
L’operatiu va incloure més escorcolls. A casa d’un altre dels acusats, també radicada a Terrassa, els agents van decomissar dues bàscules de precisió, una premsa i diverses bosses amb pols blanca: 464 grams de cocaïna, a més de cafeïna, lidocaïna, fenacetina i tetracaïna, substàncies per a la mescla de la coca original.
Al mateix temps, altres policies capturaven dos processats a la sortida d’un edifici de Terrassa on residien els pares d’un d’ells. Un dels sospitosos sorpresos pels agents portava una borsa amb 1,794 grams de coca, diu la fiscal.
Els policies van inspeccionar el portal de l’edifici. Van baixar al soterrani i van obrir l’armari dels comptadors elèctrics. Van veure un pot de plàstic i una motxilla que contenia tres bosses. I en les bosses, moltes bossetes. Gairebé deu grams de coca una, 216 grams una altra, 135 grams una tercera, 211 grams una quarta. En una altra bossa hi havia 82,8 grams. L’aprehensió es va completar amb 383 grams de clorur de calci i 125 d’àcid bòric, i amb cafeïna i dessecant. Els policies van confiscar fenacetina i lidocaïna, i acetona. Substàncies, en definitiva, “empleades per a la manipulació i mescla de la substància estupefaent”, diu la fiscal.
L’operatiu de la Policía Nacional va acabar amb set detinguts. Al final, han estat vuit els imputats per un delicte contra la salut pública (tràfic de drogues) relatiu a substàncies “que causen greu mal a la salut”, i per un delicte de pertinença a grup criminal. Pel primer, el Ministeri Fiscal sol·licita al tribunal una pena de sis anys de presó i una multa de 240.000 euros per a cada reu. Pel segon, dos anys de presó. I, per a cinc acusats, l’expulsió de territori nacional quan compleixin tres anys entre reixes. La secció sisena de l’Audiència Provincial de Barcelona ha assenyalat el judici per a dilluns i dimarts.