Terrassa

Terrassa acull els primers Premis Civisme fora de Barcelona

El mNACTEC va acollir ahir l’entrega dels Premis Civisme que atorga la Generalitat de Catalunya als projectes, entitats i persones que treballen en l’àmbit del civisme i contribueixen a millores socials. Terrassa va ser la seu de l’edició 2019 dels guardons, que per primera vegada se celebren fora de Barcelona.

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, acompanyat del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, van lliurar ahir els premis en una vetllada on es va fer una crida a la societat catalana a continuar “compromesa en la millora col·lectiva, en la lluita per la igualtat des de la diversitat”.

Enguany, els Premis Civisme hi han atorgat guardons en set modalitats. El 37è Premi Serra Moret reconeix el treball pedagògic amb els adolescents de la influencer Maria Sosa a Instagram. El 33è Premi Jaume Ciurana, que distingeix els grups de joves que han realitzat una tasca cívica, voluntària i gratuïta rellevant, va premiar ahir el projecte solidari “Run4Walmara” de La Nostra Escola Comarcal. El centre d’ensenyament valencià va ser reconegut també amb el premi Civisme als Mitjans de Comunicació en la categoria de producció radiofònica pel projecte “La nostra ràdio”, que integra la radiofonia a les assignatures de secundària.

“Peixos d’aigua dolça”
En el bloc dels Premis Civisme als mitjans de Comunicació, que assoleixen la seva 24 edició, també van ser guardonats la Federació Catalana d’Autisme, pel reportatge “Peixos d’aigua dolça (en aigua salada)”, emès al programa Sense Ficció de TV3; i el digital La Mira Magazín, premi als treballs per internet.

En l’àmbit de la Innovació, enguany el reconeixement ha estat per l’Associació Transpirenàica Social Solidària pel seu treball “Travessa TSS19 per la inclusió social dels joves i el desenvolupament sostenible”. Els premis també reconeixen projectes de servei a la ciutadania, amb dos guardons a l’edició 2019. Un a l’associació Irídia, pel seu servei d’atenció i denúncia davant casos de violència institucional- SAIDAVI i un altre a la Fundació Horta Sud de la Comunitat Valenciana per la seva defensa dels Drets Humans.

En aquesta modalitat, es va atorgar una menció honorífica a la trajectòria de la Fundació Catalana Síndrome de Down.

El civisme com a eina emancipadora
El vicepresident Pere Aragonés va cloure l’acte amb un agraïment a la tasca dels premiats. “Ens ajuden a crear referents de compromís cívic”, va dir. El conseller d’Economia i Hisenda va defensar la “dimensió com a eina emancipadora” del civisme que, va afegir, connecta amb els valors del republicanisme: llibertat, igualtat i fraternitat .

Aragonés va mencionar com a prioritats la lluita contra el canvi climàtic i per la igualtat de gènere i va assenyalar la taula presidencial, integrada només per homes. “Aquest és el mur del patriarcat que hem de trencar”, va dir.

Pel conseller de Treball i Família Chakir el Homrani “cada cop som més diversos i la diversitat és més complexa”. En aquest context, l’objectiu “és construir una societat d’iguals, des de la diversitat”, un país de ciutadans “lliures i crítics. Per ser-ho cal garantir unes mínimes condicions de vida” i per això, va dir, “tenim un tresor, el teixit de les entitats, les associacions i les cooperatives catalanes”.

To Top