L’enginy del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és imparable. La universitat ha llençat una aplicació pel mòbil per millorar l’accessibilitat a la ciutat. La UPC va estrenar l’eina als campus de Barcelona de manera pilot i avui ho farà al campus de Terrassa.
El projecte, que porta el nom de Mapathon , desplegarà un centenar de persones, cap al migdia, per la zona universitària de manera. Aquestes persones, distribuïdes en deu equips, tenen com a missió caminar durant un parell d’hores i detectar llocs que poden representar una dificultat per ciutadans amb problemes de mobilitat, de vista i d’oïda. Cada un d’ells farà una petita fitxa i la penjarà al Twitter. Després caldrà visionar tot el material captat i fer una llista de prioritats d’actuacions.
El Mapathon, que serà el primer a Terrassa i el tercer a Catalunya, va ser presentar ahir per la directora del Centre Universitari de la Visió (CUV), Núria Tomàs, el regidor d’Universitats, Pep Forn i el membre de l’associació Prou Barreres, Jordi Dueso, que també forma part de la comissió de l’Ajuntament de Terrassa per l’Accessibilitat. L’acte també va comptar amb Pere Losantos, tècnic del gabinet d’Innovació i Comunitat (GIC) de la UPC i Carme Hervada, professora de l’Eseiaat. Tomàs va fer valdre que la UPC és una de les institucions que té un pla de treball sobre l’accessibilitat. Així va explicar que cada centre té una persona que vetlla per aquest tema i que parla amb els estudiants amb discapacitat per saber que necessiten.
Més estètica que altra cosa
La directora de la CUV també va destacar que dos dels treballs de grau que es van fer el curs passat anaven localitzats sobre el mateix aspecte. Un es va fer a la biblioteca del campus i l’altre a la Facultat d’Òptica i Optometria (Foot). Tomàs va dir que les recerques van descobrir punts febles. "Tots els edificis compleixen la llei però la llei no ho recull tot. Del tema visual, per exemple, no hi ha gaire cosa". En aquest sentit va citar alguns exemples on poder s’ha donat prioritat a l’estètica en lloc de la funcionalitat.
"A la biblioteca del campus es va observar que les portes de vidre generen molts reflexos i a la Foot es va detectar que era difícil distingir la porta de la paret perquè tot el passadís està pintat en un mateix color. També es va observar que hi ha baranes que no cobreixen tot el nivell de l’escala; és a dir que s’acaben al segon graó i no al primer, la qual cosa generar desconcert i pot provocar alguna caiguda". En el treball de camp que es farà demà també hi participarà l’Ajuntament. El regidor d’Universitats, Pep Forn, va elogiar la iniciativa. "És una eina tecnològica valuosa perquè és mot difícil localitzar tot el que s’ha de millorar i aquesta aplicació ho fa molt més fàcil". Forn també va significar el fet que el projecte va sortir de la universitat. "Sempre es diu que la universitat té un retorn social i en aquest cas és així".
El regidor va explicar que tècnics municipals s’han interessat a formar part dels equips. No és qüestió d’atzar. L’Ajuntament també s’ha compromès en col·laborar en les intervencions que s’hagin de fer a través del seu servei de manteniment. Jordi Dueso, membre de Prou Barreres, va celebrar la iniciativa i només va demanar que no quedi en paper mullat. "Parlem del dret de les persones a què el seu dia a dia sigui assequible. Està bé fer el rastregi però també agafar el compromís de suprimir les barreres on calgui". Dueso va afegir que "treballar per l’accessibilitat inclusiva és una proposta de ciutat i també de país". L’eina de la UPC també és podria aplicar a les estacions de FGC.