Pares i administració tenen postures diferents sobre qui ha de finançar el material escolar i les sortides escolars. Santi Moreno, membre de la plataforma d’AMPA i AFA de La Pepeta, de Terrassa, celebra l’estudi de la Fapac i es posiciona a favor del que defensa l’entitat; és a dir que el material i les sortides haurien de ser gratuïtes perquè d’aquesta manera seria equitatiu per a tothom. Moreno explica que "nosaltres ja fa temps que van passar una enquesta a les associacions de pares i mares d’alumnes de Terrassa per analitzar el tema però encara estem recollint dades. La Fapac ha anat més ràpida".
El representant de La Pepeta explica que "totes les quotes s’aproven per consell escolar de centre però que això no impedeix que en parlem i es revisi perquè també pot haver-hi famílies que no puguin i els gestors del sistema s’han de responsabilitzar". Les administracions, Generalitat i l’Ajuntament, es mostren receptives a parlar-ne però, d’entrada, no acaben de compartir que el material i les sortides hagin de ser gratuïtes. En aquest sentit, el director de serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas, ha manifestat que "l’ensenyament reglat és gratuït i universal però el material i les sortides es pot interpretar també que són serveis complementaris. L’objectiu final, independentment, és que no ha d’haver-hi barreres socials. Cap quota ha de ser elevada i cap nen s’ha de quedar fora de joc i hi ha beques per les famílies que no poden".
La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, també s’ha manifestat com Viñas. "S’ha de mirar com les administracions podem impulsar tarifes socials i harmonitzar les quotes. Això és un debat de fons però no ens tanquem pas a no fer-ho. També es parla de la gratuïtat del menjador escolar, però cal asseure’s per parlar i decidir si cal redefinir models". Cal recordar que la regidoria d’Educació, ara gestionada per ERC, soci en el govern municipal, està estudiant quin seria el cost de municipalitzar el servei del menjador escolar. Si s’arribés a implantar, seria tota un canvi de model a la ciutat perquè històricament l’Ajuntament sempre ha optat per adjudicar el servei a una empresa privada. Les quotes de material i sortides escolars són tema del consell escolar de cada centre educatiu. I cada centre pot tenir unes tarifes diferents en funció de si compra més o menys llibres o fa més o menys sortides. Hi ha col·legis que paguen una quota per material i sortides, i altres que paguen dues quotes diferenciades. També afecta el tipus de projecte del centre (si treballa amb més llibres o menys) i el grau de socialització dels llibres. Cal dir que la socialització ha estat important per reduir la despesa.