Terrassa

Tots cap a La Trama

Possiblement, un dels establiments del sector de l’hostaleria més famosos de la història del cinema sigui el “Rick’s Cafè Americain”, aquella mena de bar-cafeteria-cabaret-casino que regenta el personatge que interpreta magistralment Humphrey Bogart a “Casablanca”. De fet, la mítica pel·lícula de Michael Curtiz es basa en una obra de teatre titulada “Everybody comes to Rick’s”, que vindria a dir que “Tot el món va a Rick’s”. Aquests dies, a Terrassa, i més concretament al Mercat de la Independència, el bar o cafeteria més nomenat és “La Trama”, un projecte molt ferm liderat per Prodis, que està tenint, en pocs dies, una acollida formidable en el seu propi entorn. En aquest cas també, com al Rick’s, tots volen anar a “La Trama”.

Quina particularitat té aquest nou establiment? Doncs que és el primer del sector que piloten persones amb discapacitat que, de moment, viuen un període de pràctiques, fet que es demostra amb la L que llueix al seu uniforme, una L com la que han de portar als seus cotxes els conductors novells. Prodis, per tal que s’anessin integrant a la feina, va muntar una cantina i, a més, han estat formats per professionals, en el marc del Curs d’Auxiliars de Cambrers que imparteix la mateixa fundació, i que s’inclou en el programa PICE de la Cambra de Comerç de Terrassa.

De moment, i fins al 3 de desembre, el sistema de pagament serà el de taquilla inversa, és a dir, el client pagarà el que cregui convenient. A partir d’aquest dia, en què s’ha previst una festa d’inauguració, ja s’instauraran uns preus adients pel que fa al sector. S’ha triat el 3 de desembre per penjar la L de pràctiques perquè és quan se celebra el Dia Internacional de les persones amb discapacitat.

La Marta Balaguer és l’educadora de Prodis que s’encarrega de controlar la cafeteria i orientar els seus treballadors si ho necessiten. “Davant la mancança d’ofertes de treball per aquestes persones, es va plantejar fer hostaleria, que aquí Terrassa no existia, amb persones amb discapacitat. I vam començar fent una cantina interna a Prodis per veure com funcionava, i va anar molt bé”, assenyala. Obrem de dimarts a dissabte, de 9 a 2, i els divendres de 9 a 4 de la tarda. Diumenge i dilluns, tancat.

Els treballadors, sobre la desena, es van rellevant i cada dia, a la cafeteria, hi ha tres cambrers. Ofereixen tot el que s’escau als establiments del gremi, cafès, begudes, entrepans freds, pastisseria i altres. La idea és anar incorporant novetats, “quan tot vagi més rodat”. Balaguer explica que “volem fer entrepans més elaborats, com per exemple, de salmó i alvocat, també freds però especials. I també ens anirem adaptant al que ens vagin demanant els clients”. A més, cada dia, els productes inclosos als entrepans correspondran a una de les parades del Mercat. Fent país amb productes de proximitat!

De fet, l’acceptació a aquest enclavament, segons explica, ha estat molt gran. “Ens han acollit molt bé i la gent de les parades estan molt receptives”, assegura l’encarregada. Els cambrers s’ho han agafat molt seriosament i estan molt contents de poder participar en aquest nou projecte. Un dels cambrers, el Pere Sangrà, de 25 anys, està realment encantat amb tot el que està vivint a “La Trama”. “És una gran experiència per mi i aprendré molt. Ja ho vam posar en pràctica a la cantina i estem aprenent molt i és tot molt positiu”, explica amb una brillantor als ulls que denota que ho està gaudint de debò. “La gent que ve està molt contenta i diuen que els servim molt bé”, assegura el Pere, que recorda que “és la primera vegada que treballo a un bar”

Considera que una de les virtuts per estar a darrere de la barra és la de la paciència. “Cal tenir molta paciència perquè venen molts clients i a vegades ens posem una mica nerviosos, però ens en sortim”, comenta. Admet que mai s’hauria imaginat treballar de cambrer i té clar que, entre els companys”, hi ha molt bona companyonia”.

Un txurrimasqui
“Els hi he demanat un txurrimasqui. Saps que és un txurrimasqui? És un cafè amb unes gotes de rom. Són coses de mercat i ells no les saben i els hi hem d’explicar”, apunta el Pere Cortès, 85 anys, que té una parada de bacallà i de bolets, i diu que a la seva edat “no em fa mal res, ni els genolls ni res”. Molts dels clients són paradistes, que manifesten gairebé sense preguntar-los que estan molt contents amb l’arribada de “La Trama”.

El Pere està molt satisfet amb la iniciativa. “És una cosa cent per cent encertada i els cambrers són molt agradables”, explica. També diu que “de moment, els hem d’anar ensenyant una mica” perquè hi ha algunes coses que no coneixen, com el txurrimaski. “Han caigut molt bé i és una cosa molt positiva perquè tinguin una feina i puguin anar tirant endavant”, diu.

To Top