Terrassa

Objectiu: un 65% de recollida selectiva

La factura dels residus és una de les que no ha parat d’incrementar-se en els darrers anys i continuarà a l’alça si les ciutats no aconsegueixen reduir les escombraries que produeixen i separar (millor) a casa els residus. Aquesta és la premissa que hi és a la base del nou pla de prevenció i gestió de residus municipals de Terrassa 2018-2030 que es va presentar ahir públicament amb la idea que s’aprovi en el proper ple.

Els objectius del que serà el full de ruta del govern els pròxims deu anys són reduir un 10% els residus, augmentar la recollida selectiva fins a arribar al 65% i millorar el sistema de recollida. El regidor de Medi Ambient, Carles Caballero, va assegurar que són "fites molt ambicioses" però exigibles com a societat donada "l’emergència climàtica" i l’increment de costos. Caballero va explicar que si bé durant molts anys va anar creixent la recollida selectiva a la ciutat, ara vivim anys d’alentiment i en què el percentatge no puja del 35%. La voluntat és arribar al 65%.

El regidor va recordar que si bé cadascun dels contenidors de la fracció rebuig (els verds on van a parar els residus que no separem) costa 100 euros, els de recollida selectiva (paper, vidre i envasos) "no només no costen diners, sinó que els ingressos que genera el tractament d’aquests residus contribueixen al sosteniment del sistema de recollida". L’últim any la recollida selectiva va créixer un 4%, però la generació de residus ho va fer el doble, un 8%.

Taxa de residus
Caballero va insistir que no hi haurà alternativa a l’augment constant de la taxa de residus "si no comencem a reciclar més i millor i a reduir la generació d’escombraries". A més, va recordar, que ben aviat l’Ajuntament haurà de deixar de finançar amb impostos indirectes el servei, ja que hi ha una directiva europea que prohibeix subvencionar el cost de generació de residus. En aquest moment, el que es recapta per la taxa de residus només cobreix el 70% del cost del servei de recollida.

El pla de prevenció es fixa modernitzar els sistemes que s’utilitzen actualment per aconseguir que cada ciutadà pagui exactament pels residus que genera. Es tracta d’un projecte a futur de recollida intel·ligent de residus que implica aplicar la tecnologia, com ja es fa a països del nord d’Europa, per identificar l’usuari i les escombraries que produeix. En alguns països, cada ciutadà disposa de bosses amb un codi de barres i una targeta electrònica per dipositar correctament els residus als diferents contenidors i que l’administració tingui un control directe de les escombraries que genera.

El pla de prevenció i gestió dels residus també aborda els diferents sistemes de recollida que es volen implantar a Terrassa, com el porta a porta, que el govern espera aplicar a Can Palet de Vista Alegre el 2021 com a prova pilot. El document manté l’aposta per la recollida neumàtica als sectors residencials previstos fora de la trama urbana consolidada. Als àmbits de creixement interior s’ha decidit eliminar aquest requisit als promotors perquè no era viable.

En total, el pla es fixa una inversió de 21 milions d’euros fins al 2030 si canvia el marc regulador de les finances locals i l’Ajuntament pot disposar de tots els recursos que genera.

To Top