‘exconseller de cultura, el terrassenc Lluís Puig, va anunciar ahir a Diari de Terrassa que aquest matí respondrà a la tercera euroordre dictada pel jutge Pablo Llarena fent acte de presència “davant la policia judicial” belga per ser conduït al despatx del jutge d’instrucció. “No vull que m’extradeixin, de manera que quan el jutge em pregunti com ha fet fins ara si accepto l’extradició, diré que no”.
Després de la sentència de l’1-O, el Tribunal Suprem ha tornat a reclamar l’entrega, fa tres setmanes de Carles Puigdemont, i ara de Lluís Puig, per malversació i desobediència; Toni Comín, per sedició i malversació i Clara Ponsatí, acusada de sedició. en el cas de Ponsatí el Regne Unit va decidir no tramitar-la per “desproporcionada”.
S’espera que Comín i Puig compareguin avui davant del jutge instructor. L’ordre no afecta Meritxell Serret, acusada de desobediència, delicte que no comporta presó i no pot ser objecte d’euroordre.
“Si no hi ha defecte de forma, com a l’anterior euroordre, l’únic que podem fer és complir amb el compromís de presentar-nos, no fugir”, explica Puig, que confia en què no es dictin “mesures cautelars per raó d’arrelament, ja que tinc domicili i feina a Brussel·les”.
Després de la declaració d’avui, el cas passarà al tribunal de primera instància de Brussel·les, que és qui decidirà si fa l’entrega. En el cas de Puigdemont, després de la primera vista oral, es va fixar una nova audiència pel 16 de desembre. “Hauria de ser una vista conjunta per a tots -diu Puig-, no té sentit fer dos judicis diferents”.
El polític egarenc creu que la sentència del procés “no altera res” i que no té sentit que el Suprem mantingui l’acusació de malversació contra ell pel pagament de 238 mil euros de la Conselleria de Cultura a Unipost, encarregada de les trameses electorals l’1-O. “Unipost no va fer la feina, no vam facturar i no s’ha pagat res. Tot plegat és una desproporció”.
“vergonya aliena”
Puig va seguir des de Brussel·les el debat electoral de dilluns i l’anunci de Pedro Sánchez de tipificar el delicte de referéndum, que Jose Maria Aznar va incorporar al Codi Penal el 2003 i Rodríguez Zapatero va derogar posteriorment. “Si Sánchez vol recuperar el delicte de referèndum és que no ho era. Llavors, com pot ser delicte la malversació si l’1-O era legal?”.
Veient el debat de dilluns “se’t passen les ganes de ser d’aquest Estat, siguis o no independentista”, diu Puig. L’exconseller afirma sentir “vergonya aliena” quan sent propostes com les formulades al debat. “A tots se’ns pot escalfar la boca en un míting, però es pot rectificar. Amb aquestes credencials Pedro Sánchez no pot aspirar a ser una primera potència europea”.
Lluís Puig diu que a Brussel·les “vivim la situació amb fermesa i una gran serenitat”, convençuts que “aquest és un conflicte polític i així ho té assumit Europa”. Personalment, assegura que en cas de tornar “voldria fer-ho amb els meus companys de Govern al carrer, amb la repressió aturada i sense demandes per delicte d’odi contra els Manel o amenaces al web de Tsumani Democràtic. Criminalitzant-lo tot el país està quedant retratat davant del món”. En aquest context Puig es planteja “com un estat pot intentar tirar endarrera llibertats i drets fonamentals. De la mateixa manera que ningú es plantejaria revertir drets laborals o sindicals”.
Des de Brusel·les, el polític terrassenc no s’atreveix a fer un pronòstic de les eleccions de diumenge però mostra un desig: “Que el vot de les tres formacions independentistes sumi més que a l’abril”. Tampoc vol valorar les tensions en el si de l’independentisme. “És el moment -diu-, de recolzar a les famílies de la gent que pateix detencions, acusacions de delictes d’odi o de terrorisme. I no afluixar en la defensa dels drets i les llibertats”.
L