Terrassa

Dos investigadors de l’ESEIAAT simulen tempestes a Saturn

Enrique García i Manel Soria, investigadors de l’Escola Superior d’enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC), han desenvolupat un model numèric amb el qual, a través d’ordinadors, es pot fer una reproducció de l’evolució de les tempestes polars a Saturn i, a més, identificar les condicions que les han provocat. El treball, que s’ha publicat recentment a la revista “Nature Astronomy”, forma part d’un projecte internacional més ampli, que condueix Agustín Sánchez Lavega, investigador de la Universitat del País Basc (UPB/EHU), que ha comptat també amb altres investigadors del seu centre. Una extensa xarxa d’observadors científics, la missió espacial Cassini i el telescopi Hubble, també han col·laborat en aquest treball.

Saturn, com passa amb altres planetes amb atmosfera, representa com un laboratori útil natural per a la investigació del clima a la Terra, ja que permet l’estudi dels fenòmens meteorològics que es produeixen al nostre planeta. A més, permet posar a prova, sota condicions extremes, els models que s’empren per explicar-los i també per predir-los. García i Soria han ideat un model numèric per poder avaluar i reproduir l’evolució de les tempestes polars que hi ha a Saturn i l’energia que s’involucra en el seu desenvolupament, comparant-les amb els altres tipus de tempestes que s’han pogut observar amb anterioritat.

A diferents latituds
D’aquesta manera, per primer cop, s’han pogut identificar tempestes a diferents latituds de Saturn que es desencadenen per convecció en els núvols profunds d’aigua a uns 200 quilòmetres per sota dels núvols visibles d’aquest planeta. El gas humit i calent s’enlaira amb molta força a l’atmosfera d’hidrogen del planeta dels anells, fet que fa que es formin núvols molt densos d’amoníac, que són visibles gràcies al telescopi.

Els dos professors de l’ESEIAAT, formen part com a investigadors del Turbulence and Aerodynamics in Mechanical and Aerospace Engineering Research Group (TUAREG) de la UPC, i integren un grup de científics internacionals que estudia els fenòmens atmosfèrics a Saturn.

El projecte ha involucrat a la missió espacial Cassini de les agències espacials nord-americana, europea i italiana, que va estar en òrbita del planeta fins al setembre de 2017. A més, ha comptat amb el telescopi espacial Hubble, la càmera PlanetCam de la UPB/EHU instal·lada a l’Observatori de Calar Alto, les simulacions numèriques de la UPC, i una xarxa d’observadors aficionats.

To Top