El dia d’avui comença per a molts un llarg cap de setmana de tres dies coincidint amb la festa de Tots Sants. Com mana la tradició, seran moltes les llars que a l’hora de dinar i de sopar aniran a la cuina per buscar les paperines i les safates de castanyes, moniatos i panellets.
Fa uns quants dies que aquests productes típics de Tot Sants i de tardor omplen els aparadors de pastisseries i forns. I com és habitual hi ha molta diversitat i preus per acontentar a un gran nombre de públic i paladars. Com sempre, les castanyes són més assequibles que els panellets. I com és perceptiu també, el rei d’aquest dolç és el de pinyó.
Un dels atractius que té aquesta festa de cuina de tardor és comprar les castanyes a les parades del carrer. Ben segur que hi ha molts terrassencs que han fet cua a una caseta a la Rambla, a prop del carrer de Gutenberg. Durant molts anys hi va ser Josefina Alonso i ara, després del seu traspàs fa tres anys, hi ha la filla, Juani Sánchez, i el nét, Oliver. I a hores de més feina hi ha més familiars com la Marisol Sánchez.
De Galícia a Terrassa
Aquest any, la caseta s’ha traslladat al Portal de Sant Roc. Oliver recordava ahir que “fa més de 50 anys que venem castanyes. Normalment, obrir la caseta cap a primer d’octubre i fins a mitjans de desembre. No fallem. La meva àvia hi tenia la mà trencada i sempre l’havíem ajudat. Tots sabem l’ofici”. I mentre parla, la mare i sobretot la seva tieta, la Marisol, no es cansa de dir que “les castanyes que venen són boníssimes. Vénen de Galícia i són molt dolces”. Una opinió, val a dir, que té la complicitat dels compradors que esperen impacients, malgrat que el temps, molt càlid per l’època, no acompanya per menjar productes calents.
La família ven el quilo de castanyes a 11 euros, un més que l’any passat però feia quasi 20 anys que el preu que tenien era el mateix. I també cou moniatos i els posa a la venda: un quilo, nou euros. Hi ven també racions més petites per qualsevol persona que vulgui comprar a títol individual.
I a més dels comerciants de tota la vida, coneguts i de referència, hi ha altres llocs de venda un xic més anàrquics com els d’estudiants que recapten fons pel viatge de fi de curs. Un grup d’alumnes de l’INS Can Jofresa s’havien desplaçat cap al Centre històric, a la Font Vella, per vendre castanyes torrades. Lara Collado, de 4° d’ESO, va explicar que l’objectiu era “recollir diners per anar a Itàlia”. Ella i els seus companys oferien paperines del producte a un euro. Les cares s’il·luminaven quan algú que caminava, accedia a la compra, al mateix temps que queien en la decepció quan els hi deien que no, gràcies.
Dolços i innovadors
Castanyes i moniatos a un preu assequible. Res a veure amb els panellets que poden costar entre 50 i 40 euros un quilo. Els més cars i més sol·licitats són, com sempre, els de pinyons. Altres preferències són els d’atmella, coco, castanya i cafè. Són els clàssics i sobreviuen amb molt d’èxit però això no impedeix que els artesans d’aquest dolç siguin innovadors i experimentin amb nous gustos i textures. El Gremi de Pastisseria de Barcelona ha explicat que hi ha novetats amb el panellet de xocolata que s’ha començat a recobrir de cacaus de diferents orígens, donant l’aparença d’un bombó.
Més a la vora de casa, la Pastisseria Zaguirre, també presenta panellets de gerds, músic, crema catalana o fins i tot de mojito.
És difícil preveure quin serà el volum de vendes de tots aquests productes, però el fet que sigui un llarg cap de setmana augura que casetes i botigues seran plenes. El gremi mateix preveu un increment de vendes del 5% principalment des d’avui dijous i fins diumenge.