Els platós del Parc Audiovisual i l’antic edifici de l’Hospital del Tòrax han acollit durant quatre mesos bona part del rodatge de "Hache" , la nova sèrie de Netflix protagonitzada per Adriana Ugarte, que es projectarà a 190 països a partir de l’1 de novembre. La terrassenca Mercè Paloma ha dissenyat el vestuari.
"Hache", el títol de la qual fa referència tant al tràfic d’heroïna com al malnom de l’Helena, el personatge principal, és un thriller de ficció ambientat a Barcelona l’any 1960, però s’inspira en un fet real.
La guionista Verónica Fernández va descobrir en un diari xilè un reportatge sobre el mafiós Lucky Luciano en el que s’explicava que va utilitzar el port de Barcelona per traficar amb heroïna. Fernández va investigar el cas i tot seguit va decidir explicar la història dels col·laboradors barcelonins de Luciano des del punt de vista d’una dona, Hache, la nòvia d’un traficant, que acabarà liderant la seva pròpia organització.
"Hache és el fil conductor i a partir d’ella parlem dels altres personatges", declara la guionista, afegint que "els protagonistes són uns supervivents".
Segon consecutiu
Adriana Ugarte -en el seu segon rodatge consecutiu a Terrassa després de "Durante la tormenta"- defineix el seu personatge com "una dona salvatge, complexa, parca en paraules però sense pèls a la llengua i amb una moral adaptativa, regida per la necessitat. La seva relació amb la culpa és gairebé inexistent però si que té un gran sentit de la lleialtat envers les persones que s’ho mereixen". Agrega que "el personatge és un bombó" i que la sèrie és "deliciosament crua".
L’actriu també assegura que "els personatges són enèrgics i actius" i que "mai no he vist una sèrie d’època com aquesta, que parla de sentiments molt primaris i que té un costat fosc".
La seva parella a la ficció és l’actor Javier Rey, un malvat "amb cara de bona persona" com el defineix Eduardo Noriega, el tercer en discòrdia. Javier Rey, tanmateix, no considera que ell sigui "el dolent". Assegura que el seu personatge és "víctima i supervivent" i que "és controlador i eficient però també insegur ja que físicament és dèbil".
Adriana Ugarte afirma que la relació del seu personatge amb el de Javier Rey "està basada en l’interès mutu". Rey s’estén més, comentant que "la meva relació amb Hache és violenta, apassionada, imprevisible i visceral. Ambdos evolucionen però cadascú ho fa cap a un cantó diferent".
Noriega és "l’inspector Vinuesa, un policia que fuig d’un passat dolorós i es refugia en la feina. Té un caràcter sec, castellà en el pitjor sentit, i els altres el miren amb recel. L’Hache primer el desconcerta i després l’obsessiona i atreu", explica l’actor.
Per a Javier Rey, "Hache" és "una història de personatges tant com una sèrie policíaca", mentre que el director assegura que "he fet moltes sèries i mai havia vist un guió com aquest". El director és Jorge Torregrossa, que ja havia treballat amb la guionista Verónica Fernández en un projecte de característiques ben diferents, "Velvet Colección".
Torregrossa ha dirigit episodis de sèries com "Fariña", "La señora", "El comisario", "Tierra de lobos" o "Los simuladores". Va debutar al cinema amb "Fin" el 2012. A "Fariña" i "Velvet Colección" va coincidir amb l’actor Javier Rey, que està "encantat de repetir amb ell perquè l’admiro. Dóna molta confiança i em fa sentir molt còmode". Rey també aclareix que "Hache" és "molt diferent de "Fariña" perquè no tracta només de narcotraficants".
Un aspecte insòlit del rodatge és que la guionista i creadora de la sèrie, Verónica Fernández, ha estat present al plató. Javier Rey ho considera "un encert" i per al director Jorge Torregrossa "tot ha estat fàcil i refrescant. Abans els directors amb prou feines tenien contacte amb els guionistes però amb la Verónica hem fet plegats la pre-producció i el rodatge i ens hem entès força bé. Sóc un director intuitiu i amb ella he compartit les mateixes intuicions".
Verónica Fernández té en el seu llarg currículum com a guionista la seva participació en pel·lícules com "El Bola" i en sèries com "Raquel busca su sitio", "El comisario", "Cuéntame cómo pasó", "Los Serrano", "Hospital Central" o "El Príncipe", entre d’altres. A "Hache" també és co-productora.
Fernández explica que "prefereixo narrar les coses des del punt de vista femení" però "trencant estereotips. L’amor no ho justifica pas tot. D’altra banda, a la sèrie hi ha poc amor i el que hi ha està equivocat".
Que la creadora sigui una dona és quelcom que els actors valoren positivament. Eduardo Noriega afirma que "tots els personatges femenins, fins i tot els secundaris, tenen personalitat i es mouen a contracorrent".
Adriana Ugarte diu que "queda molt per fer per poder parlar d’un veritable empoderament de les dones a la vida real però a la ficció sí que ens acostem a l’empoderament femení".
No obstant això, Javier Rey puntualitza que "la sèrie també retrata la masculinitat de l’època".
Cinema i televisió
Tot l’equip coincideix en que els guions de les sèries en general tenen més qualitat cada dia.
Eduardo Noriega, que es confessa un gran consumidor de ficció televisiva, opina que "abans hi havia molta diferència entre els guions per a televisió i els escrits per al cinema però ara ja no. El sistema de treball també es va assemblant cada vegada més, tot i que a la televisió la dinàmica és més ràpida i àgil". De Netflix n’assegura que "suposa un abans i un després en l’àmbit audiovisual".
Javier Rey, per la seva banda, creu que la sèrie "també agradarà en altres països".
A més dels actors ja citats, a "Hache" també intervenen Àlex Casanovas, Josep Julien, Ingrid Rubio, Marc Martínez, Andrew Tarbet, Pep Ambròs i Bruno Sevilla. D’altra banda, Carlos López, Santos Mercero i Almudena Ocaña són els co-guionistes que han treballat a partir del material creat per Verónica Fernández, mentre que Fernando Trullols, que va guanyar un Goya pel seu curtmetratge de 2011 "El barco pirata", és el co-director.
Figurants terrassencs
A l’equip hi figuren professionals de prestigi com la maquilladora Caitlin Acheson i la ja esmentada dissenyadora de vestuari Mercè Paloma, guanyadores les dues del Gaudí per la mateixa pel·lícula, "El fotógrafo de Mauthausen" de Mar Targarona. L’egarenca Mercè Paloma ha intervingut recentment en una altra producció de Netflix, dissenyant els preciosos vestits modernistes de "Elisa y Marcela" d’Isabel Coixet.
Així mateix, formen part de l’equip nombrosos tècnics que han treballat en altres produccions rodades a Terrassa. Per exemple, Julián Elizalde, que fou director de fotografia de "El camí més llarg per tornar a casa" de l’egarenc Sergi Pérez, Carla Celda, ajudant de direcció a "La hija de un ladrón", Pep Parés, ajudant de direcció a "Superlópez" i "El secreto de Marrowbone" o Pau Reig, càmera a "Superlópez", "REC 4", "Grand Piano", "Tres bodas de más", "Agnosia", "Los ojos de Julia" i "Biutiful".
A la sèrie hi han treballat pel voltant de cent trenta figurants, la majoria terrassencs, atès que van ser seleccionats en el càsting que el 29 de setembre de 2018 es va efectuar a la Casa Soler i Palet i al qual es van presentar més de sis-centes cinquanta persones, encara que van ser refusats tots aquells que portaven els cabells tenyits o mostraven un aspecte "poc adient" amb l’època en la que està ambientada l’acció. "Hache" és la primera producció de Weekend Studio, una productora que té en projecte altres sèries i pel·lícules, entre les quals "Felicidad", "Oxígeno", "Nemrom", "Balones fuera" i "Colonization". La sèrie consta de vuit episodis de cinquanta minuts cadascun però si funciona podria tenir una segona temporada. Estarà disponible a tot el món a partir de l’1 de novembre. El públic dirà.