L’Ajuntament gestionarà l’any vinent un pressupost consolidat de 257 milions d’euros, el que representa un 5,2% més que aquest any. La xifra inclou el pressupost ordinari del Consistori, les inversions i els recursos de les vuit empreses municipals.
El bipartit portarà demà a ple l’aprovació dels primers pressupostos i ordenances fiscals d’aquest mandat. En temps rècord de 130 dies, va assenyalar ahir l’alcalde, Jordi Ballart, el bipartit (TxT i ERC) ha redactat un programa de govern, les ordenances fiscals i el primer pressupost “de la nova etapa”; un document “d’esquerres”, enfocat “al progrés, la sostenibilitat i la millora de la qualitat de vida, i que obre el camí cap a un nou model de ciutat”.
El pressupost corrent de l’Ajuntament serà de 208 milions d’euros, un 5% més que el d’aquest any, que és de 198 milions. Amb les inversions, que són de 9 milions, els recursos disponibles ascendeixen a 217 milions. I amb la incorporació del pressupost de les empreses municipals, els recursos totals assoleixen els 257 milions.
L’augment dels recursos disponibles l’any vinent serà de 20 milions d’euros, dels que 10 milions provenen, principalment, de les ordenances fiscals i la participació en els impostos de l’Estat, i els altres 10 milions s’obtenen de les reprioritzacions de partides que estaven inicialment retingudes. De fet, continua havent-hi partides retingudes pel 2020. El govern els ha inclòs als pressupostos amb la confiança que hi haurà una flexibilització per part de l’Estat en les limitacions que ara tenen aquests recursos. Es tracta de 8,6 milions d’euros, l’aplicació dels quals no està garantida.
Prioritats i recursos retinguts
Curiosament, les restriccions en la despesa vénen de la primera època del Govern de Mariano Rajoy, allà pel 2012, i han limitat les decisions de l’Ajuntament des de llavors, però mai com ahir el govern local les ha subratllat tant per explicar les seves decisions i capacitat de maniobra. Les prioritats assignades a aquests 20 milions més que es podrà gastar el bipartit l’any vinent es financen amb despesa retinguda. Per exemple, quasi la meitat dels 1,8 milions més que aniran a millorar la neteja i la gestió de residus estan retinguts (800 mil euros); per tant, de moment, no es poden gastar. El primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, va defensar que “les prioritats estan molt clares”, de manera que les partides retingudes “no seran sempre les mateixes”, a mesura que aquests recursos es vagin alliberant. A més, hi ha una clara confiança que la federació espanyola de municipis assoleixi un acord amb l’Estat per deixar que els ajuntaments es gastin tots els recursos que generen.
Altres de les prioritats són les polítiques socials i d’atenció a les persones, l’educació, el manteniment i la millora de l’espai públic i la implantació del Pla de Mobilitat.
En inversions, l’Ajuntament es gastarà 9 milions d’euros. Hi haurà un milió per neteja i gestió de residus, que se sumaran als 1,8 milions previstos en el pressupost ordinari. Esperen que aquests recursos “tinguin un impacte” en els carrers de la ciutat, però a més, també tenen intenció de millorar el servei un cop es coneguin els resultats de l’auditoria a Eco-equip, va explicar Ballart.
Comprar pisos
El Pla Local d’Habitatges s’endurà 300 mil euros, que es destinaran a la compra de pisos. S’està valorant tant la compra en el mercat privat com d’immobles públics de l’Incàsol. Aquests nous habitatges es posaran en lloguer per pal·liar “el dèficit tan gran” de pisos públics que hi ha a Terrassa, va admetre Ballart. La partida per a polítiques d’habitatge creixerà amb 250 mil euros més del pressupost ordinari.
El programa d’inversions es completa amb actuacions de manteniment de l’espai públic (com la última fase de l’esponjament de Ca n’Anglada), amb una dotació de 5,86 milions, i la millora dels equipaments, amb 1,18 milions.
L’alcalde va assegurar que els comptes estan fets “a quatre anys vista” i que seran “flexibles” per anar-se adaptant a les necessitats de la ciutat i les prioritats polítiques del moment.
Els increments plantejats a les ordenances fiscals són “moderats” i responen a la “voluntat” de fer un “repartiment just de l’esforç fiscal”. Terrassa, va insistir Ballart, continua a la banda mitja-baixa quant a pressió fiscal a Catalunya. El primer tinent d’alcalde i portaveu d’ERC, Isaac Albert, va anar més enllà i va dir que la de Terrassa és una “fiscalitat justa, equitativa, equilibrada i que permet la redistribució de la riquesa”. Per Albert, aquest pressupost suposa “tornar a pensar en gran”: fer factible la gestió del dia a dia, però també tenir una visió a mitjà i llarg termini. La seva previsió és gastar-se 40 milions d’euros en inversions en aquest mandat.