Terrassa

Policia acusat de tenir drogues a casa, al despatx i a la taquilla

La troballa no va ser casual. Segurament no podia ser-ho. L’inspector, cap d’un subgrup d’estrangeria, estava en el punt de mira de la Justícia, que l’investigava per suborn, falsedat documental i un delicte contra drets dels ciutadans estrangers. Durant la investigació van intervenir els seus companys d’assumptes interns del Cuerpo Nacional de Policía. Presumptament, van trobar haixix i cocaïna, i diners ocults en un coixí, a casa seva. I marihuana en el seu despatx professional en la Comissaria terrassenca. I en la seva taquilla, més drogues i centenars de projectils. Tots aquests extrems considera provats la fiscal, que acusa el funcionari d’un delicte contra la salut pública i d’un altre de dipòsit de municions. Demana nou anys de presó.

L’Audiència Provincial té previst celebrar el judici dimarts vinent. Les perquisicions van néixer d’un procediment per presumptes irregularitats en la contractació de joves boxadors nicaragüencs que romanien a Espanya de manera il·legal. L’operatiu del Cuerpo Nacional de Policía es va desencadenar el 30 de març del 2017 amb set detencions per cometre presumptament diversos delictes, i amb una vintena més d’arrestos d’estrangers per estada irregular al país.

Les primeres diligències feien constar un suposat delicte contra els drets dels treballadors estrangers, però també delinqüència organitzada i falsificació. No obstant això, el recorregut judicial de l’assumpte va ser molt curt. Només l’endemà passat de les detencions, el jutjat d’instrucció de Terrassa que tramitava el cas el va arxivar. El Ministeri Fiscal havia reclamat el sobreseïment i descartat presentar càrrecs. La magistrada no apreciava que s’explotés a púgils estrangers.

Però un policia de la comissaria del carrer de Baldrich estava en la lupa de la Justícia. En el marc de les diligències prèvies obertes al funcionari en aquell procediment, el focus de les indagacions es va mantenir pegat al funcionari. La unitat d’assumptes interns de la Policía Nacional va dur a terme les perquisicions, tutelades pel mateix jutjat. L’òrgan jurisdiccional va autoritzar els registres.

El 5 de juliol del 2017, els agents van registrar tant el domicili com el despatx professional de l’inspector. Segons la fiscal, en l’habitatge van trobar dos trossos d’haixix i tres embolcalls amb cocaïna. Una paperina contenia 0,753 grams de coca (0,31 grams de cocaïna base, amb riquesa del 41,34 per cent). Una altra, la mateixa quantitat de pes net de la dita substància, amb puresa del 24 per cent i una quantitat de coca base de 0,035 grams, La quantitat d’haixix fregava els 5,5 grams. I van trobar 2.800 euros, amagats en un llibre i en un coixí.

Tot això afirma la fiscal en el seu escrit d’acusació, en el qual desgrana també la troballa en el despatx de la comissaria utilitzat per l’imputat. Allà, els seus companys de la unitat d’assumptes interns van confiscar una bossa amb 8,441 grams de cabdells de marihuana i d’una altra bossa amb 2,577 grams de cabdells, indica l’acusació.

La taquilla
Això va ser el 5 de juliol. Sis dies després, els agents van inspeccionar la taquilla de l’inspector, que havia estat precintada perquè no es disposava de les claus del cadenat. El cap de la Comissaria va autoritzar l’obertura.

Aquell 11 de juliol, els companys de l’acusat van marxar de les dependències policials amb material divers producte de la confiscació: es van emportar drogues, però també milers d’euros i molta munició. En la taquilla no sols es van intervenir cocaïna, haixix i marihuana, sinó també “una balança de precisió i 6.150 euros”, diu la fiscal.

Tot això es va trobar en aquell armari, a tenor de l’escrit acusatori: un porro, una bossa amb un gram de THC (principi actiu del cànnabis), quatre bosses amb 5,8 grams de la mateixa substància, dues peces premsades d’haixix (una mica més de quatre grams), una altra peça similar de 1,185 grams de pes, vint embolcalls de plàstic que contenien 9,761 grams de cocaïna de pes net total, altres deu embolcalls amb uns quatre grams de coca, una paperina amb cafeïna i altres dues més de coca.

La taquilla estava plena d’armes i munició. Segons el Ministeri Públic, en l’armari es van localitzar cinc armes de foc amb les guies de pertinença, però l’acusat disposava de llicència d’armes tipus A en raó de la seva condició de policia. Però també hi havia en la taquilla un silenciador i molts cartutxos. El processat no disposava d’habilitació especial per a la tinença d’aquests efectes, assegura la fiscal.

La munició
L’informe pericial fa constar la confiscació de 726 cartutxos, diversos d’ells no aptes per a cap de les armes intervingudes. Un era de gas irritant, i sis del calibre 38 curt. De 9 mil·límetres hi havia 200 cartutxos. Del calibre 22, 254. I 50 del calibre 3,5 mil·límetres. En definitiva, la quantitat de munició confiscada supera la xifra permesa per a tenir en dipòsit, explica la Fiscalia. El número màxim per a arma curta és de 150 cartutxos.

L’acusació imputa al policia un delicte de dipòsit de municions i demana que se li imposi una pena de tres anys de presó per aquest il·lícit. La petició més severa és la corresponent al delicte contra la salut pública (tràfic de drogues) que la fiscal atribueix a l’acusat: reclama per això sis anys de presó i una multa de 3.500 euros. Perquè el Ministeri Públic assegura que l’inspector investigat guardava les drogues per a traficar amb elles. Diversos perits, entre ells especialistes de la Guàrdia Civil en balística, han estat citats al judici.

To Top