Terrassa

L’estructura del pàrquing del Portal de Sant Roc està més malmesa de l’esperat

L’estructura del que ha estat fins fa tres mesos el pàrquing del Portal de Sant Roc està més malmesa del que se sabia fins ara. Així els ho va traslladar dimecres a la tarda la regidora de Mobilitat, Lluïsa Melgares, a cadascun dels portaveus de l’oposició. Aquesta situació ha portat l’equip de govern a retirar de l’ordre del dia del ple l’expedient de liquidació de la concessió.

Nous informes tècnics han posat al descobert que l’actual estat estructural de l’aparcament del Portal de Sant Roc és més precari del que es coneixia. Ja el desembre de 2018, l’anterior govern va obligar la concessionària, Astasa, a apuntalar el pàrquing després que un estudi de l’UPC determinés que la coberta no complia amb els paràmetres de seguretat exigits avui en dia i, per tant, no es podien garantir completament les condicions de seguretat, tant per a les persones com per als vehicles, que exigeixen les normatives actuals. Aquest fet va conduir llavors a restringir la circulació pel Portal de Sant Roc, per evitar el deteriorament de la llosa superior de l’aparcament, i ha acabat donant lloc al tancament anticipat del pàrquing, el passat 1 d’agost. La concessió finalitzava l’any 2022.

L’aparició dels nous estudis tècnics que han posat al descobert un deteriorament més acusat de la infraestructura la va comunicar dimecres la regidora Lluïsa Melgares a l’oposició. S’havia previst una reunió d’urgència a la tarda que finalment no es va poder celebrar, i Melgares va trucar un per un als portaveus de l’oposició per informar-los que el bipartit (ERC i TxT) retirava l’expedient que contenia les condicions de la liquidació anticipada de la concessió (que s’havien de debatre avui en ple) a la vista d’aquests nous informes.

Entre els grups de l’oposició han saltat les alarmes perquè, malgrat que cap d’ells té aquests informes -tot i haver-los demanat-, albiren que les noves dades de què disposa l’equip de govern deuen ser prou contundents, ja que han portat a retirar el dictamen de liquidació de la concessió elaborat pel mateix govern i que sortiria aprovat donada la majoria absoluta que ostenta. Aquests nous informes podrien suposar la modificació de l’expedient on s’havien plasmat les condicions de resolució anticipada de la concessió a Astasa, fruit de l’acord a què havien arribat l’empresa i l’Ajuntament.

Polèmica amb la liquidació
L’expedient, de fet, no agradava a cap dels grups de l’oposició. El regidor socialista Marc Armengol critica que els acords pactats "eren clarament favorables a la concessionària (Aparcamientos Subterráneos de Tarrassa -Astasa-) i desfavorables a l’Ajuntament". Armengol explica que l’Ajuntament es comprometia a reparar la coberta, valorat en 100 mil euros, i assumia la responsabilitat absoluta per l’estat actual i futur de la infraestructura. En resum, Astasa "quedava lliure de tota responsabilitat per l’estat d’un edifici lliurat amb evidents deficiències en el manteniment", remarca el socialista.

A canvi, Astasa no rebria cap indemnització per la liquidació anticipada i es comprometia a retirar els dos recursos contenciosos interposats al Consistori.

També Cs és molt crític amb les condicions acordades després de quasi 48 anys de funcionament de l’aparcament. "No és de rebut que una infraestructura tan important com el pàrquing del Portal de Sant Roc, que requerirà d’una forta inversió de posada al dia, es faci el que es faci allà, es traspassi en aquest estat de deteriorament i la concessió es liquidi sense que la concessionària assumeixi cap mena de responsabilitat", subratlla Javier González. La formació es mostra "preocupada" per la manca d’informació. No tenen detalls del que contenen els nous informes tècnics ni dels contenciosos interposats per Astasa. Miquel Sàmper, de JxT, coincideix que la liquidació "surt molt cara" a l’Ajuntament donat que, a més, "el pàrquing està en pitjors condicions de les esperades". No s’entén, assegura, que el Consistori no contemplés la possibilitat de reclamar danys i perjudicis.

La construcció i explotació del pàrquing va anar a càrrec d’Astasa, que va obtenir la concessió el 1970, per un període de 50 anys, i va posar en marxa l’equipament el 1972. El pàrquing ha funcionat apuntalat des del desembre de l’any passat fins a aquest mes d’agost, quan es va tancar definitivament.

To Top