Terrassa

Una fructífera obra

L’artista Santiago Padrós compta amb nombrosos mosaics, de singular bellesa, a la nostra ciutat i també fora d’ella. Els milers i milers de terrassencs que han estudiat en la Escola Pia hauran estat en l’anomenat Temple dels Infants, inaugurat el 7 de juny de 1952. En la seva iconografia religiosa destaca la capella de tres naus amb tres mosaics de Padrós. En l’absis central (fotografia superior) figura la representació de la Coronació de la Verge i en els laterals les figures de Sant Tomàs d’Aquino, patró dels estudiants, i de Sant Josep de Calassanç, fundador de la Escola Pia.

Anem ara al cementiri de Terrassa. I a la seva capella. En el timpà semicircular de la seva façana principal sempre hi ha hagut un mosaic. El primer, amb un calze en el seu centre i flanquejat per àngels, es va realitzar en el taller del destacat artista Lluís Bru i Salelles que va treballar amb importants arquitectes del modernisme català. Però aquest mosaic va ser substituït en 1950 pel realitzat en el taller de Santiago Padrós, per l’artista Mario Ferruccio (fotografia de la dreta). S’observa el Crist en el centre, flanquejat per un àngel a cada costat. El rostre del Crist és el del propi Padrós. Així li agradava autoretratar-se.

Això ho explica la historiadora Ana Fernández Álvarez, autora del llibre "El jardí de la memòria", que suposa un elaborat estudi del cementiri de Terrassa, i autora també de "Tesel·la a tesel·la. Els mosaïcistes del taller de Sant-Yago Padrós", una profunda recerca sobre aquest artista i sobre els mosaïcistes que van treballar amb ell.

Mosaics de Santiago Padrós o dels seus col·laboradors jalonen altres parets de destacats edificis. Com per exemple el gran mural de l’interior del qual va ser Banco Hispanoamericano, al carrer Major -avui dins de la botiga H&M-.

I l’actual seu central dels Mossos d’Esquadra, en la mancomunitat Terrassa-Sabadell, s’aixeca en l’edifici que abans va albergar els instituts Egara i Arrahona. Posiblement molts de vostès recordaran els mosaics de la seva façana en forma de quadrats que allotjaven diferents representacions relatives a Terrassa i Sabadell.

Doncs bé, també eren de Santiago Padrós, com molts altres, bastants d’ells a Tarragona (Coma-ruga…) i també bastants a Madrid.

To Top