Més acompanyament a les persones en situació de vulnerabilitat i menys burocràcia. És el paradigma que afronten els treballadors socials de l’àmbit de la salut i el social, que ahir van compartir coneixement i van aprofundir sobre les futures estratègies de treball a l’Auditori Municipal. Més de cent professionals socials de l’Ajuntament, de Mútua Terrassa i del Consorci Sanitari de Terrassa van participar en la primera jornada del sector organitzada a la ciutat, on persones que col·laboren cada dia van tenir l’oportunitat de deixar el telèfon per reflexionar plegats.
Organitzats en tres grups de treball, els professionals dels serveis socials van elaborar una primera bateria de conclusions que tindrà una segona versió més detallada els dies vinents. El document peliminar inclou tres punts, el primer dels quals planteja la voluntat del col·lectiu de posar les persones en el centre de la intervenció.
"Les seves necessitats i els seus valors han de ser respectats. Ens hem d’activar després d’escoltar què volen i què necessiten", expliquen.
Centrats en la cura
La segona conclusió posa sobre la taula la necessitat d’un canvi de model en els protocols i en l’objecte de la intervenció social. Els treballadors volen centrar la seva activitat en l’acompanyament a les persones vulnerables o en situació de fragilitat, deixant en mans d’altres àrees els tràmits burocràtics i les prestacions econòmiques. "El que necessiten els usuaris dels serveis socials va més enllà de la coordinació entre serveis. Necessiten suport i acompanyament i per això necessitem aprofundir en els protocols preventius, territorials i funcionals", comenten.
La jornada d’ahir va permetre als treballadors socials compartir experiències i donar visibilitat a una tasca sovint opaca. La tercera conclusió passa per consolidar la trobada del sector, que a partir d’ara tindrà periodicitat anual o bianual.
La interacció entre els àmbits socials de la salut i els serveis socials, apunten des del sector, és clau per millorar el treball de coordinació, aprofundir en estratègies de treball conjunt, socialitzar bones pràctiques i compartir coneixement.