Terrassa

En marxa l’ampliació de la C-58 cap a Terrassa 

Les obres d’ampliació de l’autopista C-58 es concentren en aquest moment en el tram entre Sabadell i Terrassa, en sentit nord. El projecte de millora de la infraestructura impulsat per l’exconseller Josep Rull el 2016, només aterrar al departament de Territori i Sostenibilitat, ja repercuteix en una millora considerable de la fluïdesa del trànsit en direcció a Barcelona, on dos dels tres trams d’ampliació projectats ja estan en servei, pendents només d’alguns serrells d’obra. Fa setmanes que els conductors han vist reduïdes les cues habituals a aquesta infraestructura.

Els treballs se centren en aquest moment en l’ampliació de l’autopista en direcció a Terrassa, que passarà dels dos carrils actuals a quatre carrils.

Al primer tram, l’eixamplament de la plataforma millorarà maniobres com els canvis de carril en la calçada principal. En el segon tram, els dos carrils nous formaran una calçada lateral que permetrà distribuir els fluxos d’entrada i sortida a l’autopista i separar-los del trànsit de pas. La segregació afavorirà la fluïdesa en la circulació en un punt que registra cues al matí i a les tardes, coincidint amb les hores punta.

Aquesta és la darrera fase del projecte d’ampliació de l’autopista C-58 al Vallès i està pressupostada en 14 milions d’euros, la partida més cara del projecte global d’ampliació. Els treballs van començar al maig d’aquest any i està previst que acabin a l’estiu de 2020.

Actualment s’ha procedit a la senyalització d’obres, s’han engegat els treballs pel desviament de serveis i els equips se centren a les feines de desbrossada i de moviment de terres.

En aquest moment passen per aquest tram de l’autopista C-58 en direcció Terrassa i Manresa una mitjana diària de 48 mil vehicles. El departament de Territori i Sostenibilitat calcula que la meitat d’aquest trànsit, uns 22 mil vehicles, s’incorporaran a la nova calçada lateral de dos carrils, de manera que el tronc quedarà per als 26 mil vehicles restants.

Menys cues
L’ampliació de la C-58 ha reduït les cues endèmiques a la infraestructura. No han desaparegut -a primera hora del matí encara es registren embussos en alguns trams- però se circula amb més comoditat. La conselleria de Territori i Sostenibilitat encara no disposa de dades actualitzades sobre fluxos de vehicles i retencions, però la millora és molt evident.

La C-58 és una de les principals carreteres d’accés a Barcelona per als vehicles procedents del Vallès Occidental i del Bages. Més de 160 mil vehicles entren cada dia a Barcelona per l’autopista vallesana. A Terrassa, la mitjana se situa en 54 mil vehicles diaris.

En la C-58, el tram més saturat és entorn de l’enllaç de Sant Pau, a la sortida cap a l’autopista AP-7. De dilluns a divendres, la mitjana de vehicles en direcció Barcelona és de 91.500 i en direcció Terrassa i Manresa de 81.500.

Pel que fa al tram terrassenc, entorn del quilòmetre 17, la calçada lateral que fan servir els conductors procedents dels polígons industrials sud de Terrassa, de Rubí i de Les Fonts aporta cada dia 20 mil vehicles al tronc de la C-58, que ja ve carregada amb 30 mil vehicles procedents de Terrassa centre, Manresa i d’altres punts.

S’espera que aquesta xifra es multipliqui els anys vinents coincidint amb l’entrada en servei del tram Viladecavalls Olesa de la B-40, previst per 2021. El final d’aquesta obra permetrà la connexió per autopista gratuïta de dues comarques amb gran potencial econòmic com el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Els turismes i el transport de mercaderies podran recórrer la distància entre Sabadell i Martorell en 15 minuts i entre Terrassa i Martorell en poc més de 7 minuts.

Les obres
Pel que fa a les obres d’ampliació de la C-58 ja executades en direcció Barcelona, el primer tram entre Terrassa i Sabadell ha incorporat un carril addicional de 4,2 quilòmetres de longitud. A més, s’ha incorporat un quart carril de trenat, discontinu, que facilita les sortides i les incorporacions al tronc.

Al tram dos, a l’enllaç de Sant Pau amb la connexió amb la B-30/AP-7, a Badia, s’han incorporat dos carrils nous a l’autopista en sentit Barcelona. Tenen 1,8 quilòmetres de longitud i alliberen el tronc central de vehicles i de les habituals maniobres de canvis de carril.

La clau
El tercer tram de l’ampliació de la C-58 direcció Terrassa costarà 14 milions d’euros, el pressupost més alt del projecte. Els dos trams direcció Barcelona han costat 10,5 milions

To Top