Terrassa

Vaga desigual i mobilitzacions massives

La jornada de divendres va estar marcada a Terrassa per un seguiment desigual de la vaga i la persistència d’un col·lectiu independentista que suma cinc dies consecutius de mobilitzacions a la ciutat, amb nous talls de carreteres.

A la vaga general convocada per divendres per la intersindical CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) es va veure a les empreses i especialment al transport. Al comerç, la incidència va ser petita o insignificant als barris i, al centre, algunes botigues van abaixar persianes al pas de les mobilitzacions del matí, per obrir després. En cap moment els manifestants van increpar als comerciants que van optar per obrir la botiga.

Alguns operadors van optar per tancar. És el cas de la cadena BonPreu, que va paralitzar l’activitat a tota Catalunya, i també de Casa Evaristo, així com la majoria de parades del Mercart de la independència, que no van obrir. Al carrer, però, la majoria de cafeteries i terrasses van treballar amb normalitat tota la jornada.

En els serveis, els trens van funcionar en serveis mínims i a Rodalies la R4 va patir un bloqueig a primera hora del matí quan membres del CDR de Terrassa van ocupar les vies. A l’Ajuntament va parar un 30,27 per cent de la plantilla, però els autobusos de Tmesa van circular amb normalitat tot el dia, cinc centres cívics van obrir i la majoria de biblioteques van obrir al matí i van tancar a la tarda.

Eufòria i inquietut al raval
A la tarda, l’independentisme es va tornar a mobilitzar de manera rotunda a la ciutat. Convocats pels CDR i pel Comitè de Vaga del 18 d’Octubre, més de 3 mil persones es van concentrar al Raval, on es va respirar l’eufòria per l’abast de la resposta i la inquietud pels enfrontaments a Via Laietana i a plaça Urquinaona, a Barcelona.

A Terrassa la mobilització va tornar a ser rotunda i tranquil·la, sense incidents. Els primers a prendre la paraula al Raval van ser els nens de Fiday for Future, que ahir lluïen estelades. Van demanar als concentrats que se sumin a lluita pel clima.

Un membre dels CDR va intervenir per afirmar que el dia d’ahir, en què l’independentisme va intentar parar el país i va tornar a sortir al carrer, “és tant o més important que el 3 d’octubre de 2017”. També va llençar un missatge al poder polític: “És l’hora de la desobediència civil i també de la desobediència institucional” i, en referència a les càrregues policials i les detencions dels darrers dies, va demanar als concentrats que “aprenguem a distingir que és violència, l’exercida contra les persones o contra les coses”.

La concentració va finalitzar amb els Cants per la Llibertat. Tocades les 8 de la tarda va sortir en manifestació cap al carrer Unió per, al tancament de la nostra edició, arribar a la Plaça Vella.

Un matí intens
Les protestes al matí van començar al voltant de les 7 hores, quan el CDR va convocar la població per iniciar la jornada de protesta. La primera acció notable va ser el tall de les vies a l’estació del Nord, el que va provocar que s’hagués d’interrompre la circulació de trens de rodalies de l’R4 de Renfe. Un grup de manifestants van mantenir la via tallada durant uns 20 minuts. Alguns van intentar caminar pels túnels, però agents dels Mossos d’Esquadra els hi van impedir.

Després, els manifestants van continuar pel passeig del 22 de Juliol, la Rambla i el carrer de la Rasa, fins a arribar a la plaça del Vapor Ventalló. Allà, s’hi van sumar molts altres manifestants, principalment gent jove. Al voltant de les 10.30 hores, els convocants van enfilar el carrer de Sant Pere cap al Raval de Montserrat. Dues pancartes encapçalaven la manifestació: “Contra la precarietat labora, vaga general” i “Aturem-ho tot, per guanyar-ho tot”. Eren pocs els comerços que estaven tancats.

El principal moment de tensió es va viure a les 11 hores, quan la manifestació ja era a baix de la Rambla, a l’alçada de l’estació de Ferrocarrils. Allà es va desviar cap al carrer de Vinyals. Un grup de manifestants va intentar ocupar la delegació de l’Agència Tributària. Van ser pocs els que els van seguir, però així i tot, uns quants van aconseguir entrar. Després d’un breu enfrontament amb una vintena d’agents que els impedien l’accés, els Mossos d’Esquadra van deixar sortir al petit grup de persones que estava dins l’oficina. La manifestació va tornar a la Rambla per enfilar cap a la Rambleta.

La marxa no va fer parada als jutjats on, per si de cas, hi havia més d’una quinzena de Mossos protegint l’equipament. La protesta va continuar cap la C-58. Els manifestants van tallar la via en els dos sentits de la marxa cap a les 11.45 hores. Allà van romandre una hora.

En l’altre sentit, direcció Barcelona, alguns joves que anaven dins els cotxes afectats pel tall, es van sumar a la seguda. La seva intenció era anar cap a la manifestació de Barcelona. Després d’una hora amb la via tallada, els manifestants es van retirar de la calçada i els Mossos van reobrir la C-58 en els dos sentits, cap a les 12.45 hores. Quan la marxa es dirigia cap a la carretera de Martorell, alguns dels conductors atrapats van fer sonar la botzina i aplaudien els manifestants. De fet, durant la seguda a l’autopista es van viure moments de complicitat amb els conductors dels vehicles afectats pel tall.

A partir d’aquell moment, la protesta es va començar a desintegrar, tot i que un bon grup va continuar unit per la Rambleta fins a arribar a la Rambla d’Ègara, on ja es va dispersar.

To Top